First Abu Dhabi Bank (FAB) mencapai rekod 2023 dengan keuntungan bersih sebanyak USD 4.5 bilion, mencadangkan bayaran 50% – dividen tunai sebanyak USD 2.1 bilion

(SeaPRwire) –   ABU DHABI, UAE, Feb. 1, 2024 — First Abu Dhabi Bank (FAB) mencapai keputusan rekod bagi tahun 2023 dan keputusan suku keempat, mengukuhkan perjalanan tiga tahun disiplin pergerakan perniagaan, menunjukkan momentum pertumbuhan dan keuntungan yang menakjubkan sebagai kuasa perbankan rantau MENA.

FAB Headquarters

FAB Headquarters

 

Lembaga Pengarah FAB mencadangkan dividen tunai keseluruhan sebanyak USD 2.1bn bagi tahun 2023 pada kadar USD 0.19 sesaham – tertinggi sejak 2020. Pembayaran 50% adalah tertakluk kepada kelulusan pemegang saham dalam Mesyuarat Agung Am Bank di Mac 2024.

Untung bersih tahunan 2023 mencapai USD 4.5bn, naik 56% berdasarkan asas bawah (tidak termasuk keuntungan bukan berulang daripada jualan ekuiti dalam anak syarikat). Jumlah pendapatan adalah USD 7.6bn dengan pertumbuhan meluas merentasi semua perniagaan inti. Jumlah aset meningkat 5% tahun ke tahun ke USD 318bn memastikan FAB kekal bank terbesar di UAE. Pinjaman, ansuran dan pembiayaan Islam meningkat 5% tahun ke tahun ke USD 132bn – dan 8% purata dalam tiga tahun, melebihi sektor perbankan UAE dan menunjukkan peningkatan bahagian pasaran merentasi segmen dan geografi. Deposit pelanggan meningkat 8% tahun ke tahun ke USD 207bn dengan peningkatan 21% dalam baki CASA.

Pengerusi FAB Sheikh Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan berkata: “Ekonomi UAE terus menjadi kisah yang menarik tentang pertumbuhan dan pelbagai fungsi, dengan hubungan perdagangan dan ekonomi yang semakin mendalam. Sebagai bank terkemuka UAE dan kuasa perbankan rantau, kami mempunyai strategi jelas untuk memberikan kepada pemegang saham kami sambil menyokong kedudukan UAE yang semakin kukuh sebagai pusat kewangan antarabangsa yang diiktiraf, hab perdagangan global, pusat inovasi dan teknologi maju dalam persekitaran perniagaan yang makmur.”

2023 merupakan tahun cemerlang bagi First Abu Dhabi Bank. Kami terus mengukuhkan kedudukan terkemuka kami sebagai salah satu bank global terbesar, dengan jumlah aset meningkat ke USD 318bn dan Pulangan Ekuiti Bersih (RoTE) pada tahun 2023 yang mewakili pengakhiran perjalanan tiga tahun momentum perniagaan yang dipercepatkan.

Hana Al Rostamani, Ketua Eksekutif Kumpulan FAB, berkata: “Prestasi cemerlang FAB pada 2023 menandakan tahun ketiga berturut-turut kenaikan keuntungan, memacu pulangan tunai yang lebih besar kepada pemegang saham kami.

Kami telah membina platform kukuh untuk pertumbuhan masa depan, berada dalam kedudukan yang sesuai untuk memudahkan aliran perdagangan dan pelaburan yang semakin meningkat yang menyokong ambisi pelanggan kami, meninggalkan kami dalam kedudukan yang baik untuk pertumbuhan berterusan sambil meningkatkan pulangan berterusan kepada pemegang saham kami. Kami berazam untuk menjadi institusi kewangan rantau pilihan bagi pelanggan semasa dan prospektif.

Pemilihan kewangan tahunan 2023

  • Untung Bersih: USD 4.5bn, 2022: USD 3.7bn, +56%1 tahun ke tahun
  • RoTE: 17.6%, 2022: 15.7%
  • Pendapatan sesaham: USD 0.39, 2022: USD 0.32
  • Jumlah Aset: USD 318bn, +5% tahun ke tahun
  • Dividen Tunai yang Dicadangkan: USD 0.19 sesaham, 2022: USD 0.14 fils
  • Jumlah Pendapatan: USD 7.6bn, +32%1 tahun ke tahun

1Berdasarkan asas bawah tidak termasuk keuntungan daripada jualan ekuiti dalam anak syarikat.

Peneraju rantau untuk kelestarian

FAB menjadi bank pertama rantau MENA pada tahun 2023 untuk menetapkan sasaran pengurangan emisi dibiayai – ‘Gelombang 1’ sektor minyak & gas, penerbangan, dan penjanaan kuasa, dan ‘Gelombang 2’ pertanian, aluminium, simen, hartanah komersial (CRE), dan keluli. Dengan kedudukan terkemuka dalam pasaran bon hijau USD 3.2bn yang belum ditunaikan, FAB menyokong pelanggan rantau GCC dengan peralihan sifar bersih. Di COP28, Kumpulan meningkatkan komitmen kewangan mampan kepada USD 135bn menjelang 2030, separuh daripada janji sektor perbankan UAE USD 270bn.

Untuk maklumat lanjut, lawati: 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.