Fapon dan Bio Farma Mengadakan Perjanjian Kerjasama untuk Inovasi Perubatan

(SeaPRwire) –   DONGGUAN, China, Feb. 2, 2024 — Pada 1 Februari 2024, Fapon, sebuah syarikat sains kehidupan global terkemuka, dan Bio Farma, sebuah syarikat pegangan farmaseutikal milik negara di Indonesia yang khusus dalam vaksin, produk sains kehidupan, dan farmaseutikal lain, telah menandatangani memorandum persefahaman untuk merasmikan komitmen mereka untuk memperkukuh inovasi perubatan di Indonesia. Dengan melakukan ini, memorandum itu akan terus mengukuhkan ekosistem global Fapon untuk diagnostik dan rawatan perubatan. Jielun ZHU, Ketua Pegawai Kewangan dan Ketua Pelaburan Fapon, I.G.N. Suharta Wijaya, Pengarah Kewangan dan Pengurusan Risiko Bio Farma dan Sri Harsi Teteki, Pengarah Perubatan, Institusi dan Hubungan Tadbir Bio Farma telah menghadiri upacara rasmi menandatangani.

Sri Harsi Teteki (on the left) and Jielun ZHU (on the right)
Sri Harsi Teteki (on the left) and Jielun ZHU (on the right)

Kerjasama antara Fapon dan Bio Farma memberi tumpuan kepada pembangunan ubat-ubatan biologi dan teknologi, peralatan perubatan, dan penyelesaian IVD dengan menekankan kepada penggayaan kesihatan tempatan. Matlamatnya adalah untuk menggalakkan kerjasama sinergi antara kedua-dua syarikat, memacu inovasi perubatan dan pemindahan teknologi, dan meningkatkan pembangunan industri kesihatan di Indonesia.

Semasa upacara rasmi menandatangani, Sri Harsi Teteki, Pengarah Perubatan, Institusi dan Hubungan Tadbir Bio Farma, menyatakan bahawa kerjasama dengan Fapon akan memanfaatkan kekuatan kedua-dua syarikat untuk memperkukuh teknologi perubatan dan akhirnya memberikan sumbangan kepada peningkatan perkhidmatan kesihatan di negara ini.

Jielun ZHU, Ketua Pegawai Kewangan dan Ketua Pelaburan Fapon, bercermin bahawa Fapon komited untuk menggunakan kepakarannya dan teknologinya untuk bekerjasama dengan Bio Farma, dan memacu inovasi perubatan untuk menangani keperluan kesihatan di Indonesia.

Dengan lebih 20 tahun pengalaman dalam industri perubatan, Fapon telah memenangi kepercayaan lebih 2,500 rakan kongsi perniagaan di 68 negara di seluruh dunia. Berkongsi pasaran Indonesia selama bertahun-tahun, Fapon telah menunjukkan komitmennya untuk menyokong pembangunan kesihatan tempatan dengan menubuhkan pejabat tempatan dan mengukuhkan kerjasama strategik dengan syarikat tempatan.

Memandang ke hadapan, Fapon komited untuk mengukuhkan kerjasamanya dengan Bio Farma untuk memacu pembangunan inovasi perubatan, dengan itu meningkatkan kualiti perkhidmatan kesihatan di Indonesia.

Mengenai Fapon

Fapon ialah syarikat sains kehidupan global terkemuka yang komited untuk menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan bersepadu untuk diagnostik, biofarma dan bioterapi. Mengintegrasikan penyelesaian satu-hentian untuk bahan mentah, reagen dan platform instrumen terbuka inovatif, Syarikat ini berkembang menjadi pembekal terkemuka dalam diagnostik in vitro. Fapon menonjolkan inovasi canggih dalam teknologi terapi dan platform algoritma AI dengan wawasan data yang menyumbang kepada dunia yang lebih baik dan lebih sihat. Disokong oleh rangkaian R & D, pembuatan, jualan dan perkhidmatan global yang kuat, produk Fapon telah mempunyai kehadiran di 68 negara dan wilayah, melayani lebih 2,500 rakan kongsi perniagaan di seluruh dunia.

Ikuti kami di LinkedIn (Fapon) atau lawati laman web kami

Mengenai Bio Farma

Bio Farma ialah syarikat pegangan farmaseutikal milik negara di Indonesia yang khusus dalam vaksin, produk sains kehidupan, dan farmaseutikal lain. Sebagai syarikat sains kehidupan kelas dunia, Bio Farma mempunyai daya saing global untuk menyediakan dan membangunkan produk sains kehidupan piawai antarabangsa untuk meningkatkan kualiti hidup. Bio Farma selama bertahun-tahun berkembang menjadi syarikat sains kehidupan yang diakui antarabangsa mengeluarkan dan mengedarkan lebih daripada 3.2 bilion dos vaksin setahun. Bio Farma jauh merupakan pengeluar vaksin terbesar di Asia Tenggara.

Bio Farma memainkan peranan penting dalam membina negara sihat di mana kewujudannya akan dipelihara untuk generasi akan datang. Dengan falsafahnya “Mendedikasikan untuk Meningkatkan Kualiti Hidup”, Bio Farma berdiri teguh dalam menunaikan usahanya untuk Keselamatan Kesihatan Global.

Pada awal 2020, sebuah syarikat pegangan farmaseutikal milik negara telah ditubuhkan dengan Bio Farma sebagai syarikat induknya. Penubuhan syarikat pegangan ini bertujuan untuk memperkukuh kemandirian industri farmaseutikal negara, dan juga untuk meningkatkan ketersediaan produk yang menyokong ekosistem farmaseutikal.

Ikuti kami di media sosial @biofarmaid atau lawati laman web kami  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.