Euroclear telah menyampaikan prestasi yang kukuh pada tahun 2023

(SeaPRwire) –   BRUSSELS, Feb. 1, 2024 Keputusan untuk tahun berakhir 31 Disember 2023

Pencapaian kewangan

Euroclear terus memisahkan pendapatan berkaitan sanksi Rusia daripada keputusan kewangan asas dan mengekalkan keuntungan ini sehingga panduan lanjut diberikan mengenai pengedaran atau pengurusan keuntungan sedemikian.

  • Pendapatan perniagaan asas mencapai rekod EUR 1,658 juta, peningkatan 3% tahun ke tahun.
  • Untung bersih asas meningkat 63% ke hampir EUR 1 bilion, didorong oleh prestasi perniagaan yang kukuh dan persekitaran kadar faedah tinggi.
  • Perbelanjaan operasi asas meningkat 14% ke EUR 1,290 juta, atas kadar inflasi yang lebih tinggi dan pelaburan yang meningkat selari dengan ambisi strategik kami untuk membangunkan keupayaan digital dan infrastruktur IT. Kesan inflasi ke atas tenaga kerja kumpulan dan kos berkaitan selain gaji menyumbang kenaikan sekitar 5% berbanding 2022.
  • Pendapatan faedah bersih berjumlah EUR 5.5 bilion, di mana EUR 4.4 bilion berkaitan dengan faedah berkaitan sanksi Rusia.
  • Sanksi Rusia dan tindak balas mengakibatkan kos terus EUR 62 juta dan kehilangan pendapatan perniagaan EUR 24 juta.
  • Penyusutan kumpulan telah dicatatkan pada 2023 berjumlah EUR 125 juta, terutamanya berkaitan dengan penyusutan sebahagian daripada nilai lebihan perniagaan CSD kami di Sweden. Syarat-syarat ekonomi yang lebih sukar dan volum yang berkurangan bersama dengan peningkatan kos dijangka akan berterusan, menyebabkan ramalan jangka panjang yang lebih rendah. Ini menyebabkan penyusutan EUR 100 juta daripada nilai lebihan perniagaan CSD kumpulan di Sweden.
  • Euroclear mencapai margin EBITDA asas 57.4%, peningkatan 9.7 peratus mata berbanding 2022.
  • Keuntungan sesaham asas meningkat 63% ke EUR 312.1 sesaham, mencerminkan peningkatan keuntungan bersih yang berterusan.
  • Lembaga mencadangkan membayar dividen sesaham EUR 210 pada suku ketiga 2024. Ini mewakili peningkatan 82% dan mengekalkan nisbah pembayaran dividen pada 60% daripada keuntungan asas.

Lieve Mostrey, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Euroclear, berkomentar:

“2023 merupakan tahun lagi yang bergolak, dengan ketegangan geopolitik memberi kesan kepada realiti ekonomi makro kami dan pasaran modal global. Pada masa kompleksiti dan ketidakpastian pasaran, ia memberi ganjaran untuk mengetahui bahawa asas pelanggan kami terus bergantung kepada kami untuk keselamatan dan kecekapan dalam memproses dan menyimpan aset mereka.

Pada 2023, kami mencapai pendapatan perniagaan asas rekod EUR 1,658 juta dan keuntungan bersih asas hampir EUR 1 bilion, didorong oleh prestasi perniagaan yang kukuh dan persekitaran kadar faedah tinggi. Kami juga membuat kemajuan mantap dalam melaksanakan objektif strategik kami, dengan mengekalkan fokus kepada pelanggan, sambil terus membangunkan keupayaan ESG, data dan digital, dan terus membesarkan perniagaan antarabangsa kami. Pencapaian utama termasuk pelancaran perkhidmatan Penerbitan Sekuriti Digital (D-SI), sambungan berjaya Euroclear Bank dan Euroclear Finland kepada sistem penyelesaian T2S Bank Pusat Eropah dan pembukaan Pusat Teknologi baharu di Krakow, membolehkan kami untuk mewujudkan 400 pekerjaan baharu. 

“Apabila kami baru-baru ini mengumumkan peralihan kepimpinan dan pemilihan Valérie Urbain sebagai penggantiku, ini merupakan set kenyataan kewangan tahunan terakhir saya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Euroclear. Saya ingin mengambil peluang ini untuk mengucapkan terima kasih kepada rakan sekerja di seluruh kumpulan atas komitmen dan dedikasi mereka dalam menyampaikan prestasi yang mantap lagi, melayani pelanggan kami dan menyumbang untuk mengekalkan kepastian, kelancaran dan keselamatan pasaran kami.”

 

 

Gambaran kewangan

Euroclear Holding

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.