Ekspansi ConTech: kilang pembinaan lestari baru VMG Lignum Construction akan menyediakan €150 juta LVL dan I-beams setahun kepada pasaran Amerika, Australia, dan Eropah

(SeaPRwire) –   KLAIPĖDA, Lithuania, 7 Februari 2024 — VMG Lignum Construction, kilang pembinaan mampan pertama jenisnya di Baltik dan hanya ketiga di Eropah, telah memulakan operasi dengan rancangan untuk menghasilkan €150 juta produk setahun untuk Scandinavia, Amerika Utara, Australia, dan pasaran utama Eropah.

Kompleks pembuatan bahan kejuruteraan kayu struktur bernilai €100 juta itu terletak di . Kumpulan VMG, salah satu kumpulan pemprosesan kayu dan pembuatan perabot terbesar di Eropah Tengah dan Timur, membuka tapak bersama Hanner, pemimpin pembangunan hartanah di Lithuania, dan Dana Industri Baltik II, yang dikendalikan oleh BRAITIN.

Kilang VMG Lignum Construction mempunyai kapasiti tahunan untuk menghasilkan 120,000 meter padu kayu lapis veneer (LVL), 15 juta meter I-joists dan 200,000 meter padu papan partikel struktur.

“Jangkauan produk ini unik dalam konteks global sebagai gabungan bahan kejuruteraan kayu untuk pembinaan yang menggunakan biomassa kayu dengan kecekapan maksimum. Ia sepatutnya memastikan piawaian kemampanan tertinggi dan membolehkan pertumbuhan industri Hijau ConTech yang lebih pesat,” kata Sigitas Paulauskas, pemilik tunggal saham dan pelabur Kumpulan VMG.  

Beliau berkata kilang itu akan membekalkan pasaran tempatan dan global dengan produk dan penyelesaian pembinaan kayu kejuruteraan. Ia akan membolehkan pembangunan lebih pesat projek pembinaan baharu dan pemulihan siri panel.

Dalam fasa pembangunan seterusnya, julat tawaran itu akan diperluaskan untuk merangkumi struktur pembinaan mampan lain, seperti panel dinding dan siling pra-dipasang, tiang LVL dilekat dan papan chipboard dinding dengan pelapis hiasan.

Pembinaan kayu dikenal pasti sebagai salah satu keutamaan teratas Green Deal Eropah baharu. Di bawah inisiatif Bauhaus Eropah Baharu yang disokong oleh Suruhanjaya Eropah dan negara-negara ahli EU, struktur kayu akan digunakan lebih meluas untuk projek pembinaan baharu dan pemulihan. Dengan peraturan baharu yang bertujuan untuk meminimumkan impak iklim, industri pembinaan menghadapi cabaran baharu untuk mengurangkan pelepasan karbon. Produk kayu kejuruteraan membantu menangani isu ini, serentak mencipta peluang baharu untuk menjimatkan tenaga dan meningkatkan kecekapan yang meleset.

pasaran Eropah untuk bangunan bertingkat kayu jisim tumbuh pada kadar kira-kira 8% setahun.

Tentang Kumpulan VMG

Kumpulan VMG menyatukan 20 syarikat dengan lebih daripada 3,000 pekerja dan mengeksport ke lebih daripada 30 negara. Kumpulan itu kini sedang membangunkan projek berskala besar dalam salah satu zon ekonomi bebas Lithuania yang melibatkan jumlah pelaburan €500 juta.

Kilang bahan pembinaan bernilai €100 juta itu ialah projek industri ketiga Kumpulan VMG di FEZ Akmene. Pada tahun 2020, ia membuka salah satu kilang papan chip terbesar di Eropah, melabur €150 juta di tapak itu. Pada Ogos 2023, ia melancarkan kilang perabot kabinet baharu. Pelaburan dalam projek itu melebihi €80 juta.

Hubungi media: Gerda Šešplaukytė,

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.