Diabolocom Dipuji oleh Frost & Sullivan kerana Memberikan Interaksi yang Cemerlang dan Peribadi untuk Meningkatkan Pengalaman Pelanggan dengan Penyelesaian AI

(SeaPRwire) –   Penyelesaian AI Diabolocom meningkatkan produktiviti kakitangan, mengawal harga, dan meningkatkan pengalaman pelanggan.

SAN ANTONIO, 30 Januari 2024 —  mengkaji industri inovasi kecerdasan buatan (AI) dan, berdasarkan kepada analisis keputusannya, mengiktiraf dengan Anugerah Keunggulan Produk 2024 untuk Inovasi AI. Syarikat ini merupakan pembekal utama perkhidmatan pusat panggilan sebagai perkhidmatan (CCaaS) di Eropah. Dengan mengiktiraf nilai AI, syarikat telah membangunkan portfolio produk untuk menangani cabaran menangani kompleksiti interaksi yang meningkat dalam latar belakang harapan pelanggan yang lebih tinggi.

Diabolocom Applauded by Frost & Sullivan for Providing Excellent and Personalized Interactions to Improve the Customer Experience with Its AI Solution

Diabolocom Applauded by Frost & Sullivan for Providing Excellent and Personalized Interactions to Improve the Customer Experience with Its AI Solution

Diabolocom tidak bergantung kepada pembangunan LLM luar dari syarikat lain, seperti Google dan OpenAI, membenarkannya menganjurkan pelantar AI di awan Eropah berdaulat dan dengan itu memenuhi keperluan penting untuk tawaran awan berasaskan Eropah. Syarikat mempunyai lebih daripada 350 pelanggan di seluruh 60 negara dan melaporkan bahawa puluhan pelanggannya sudahpun menggunakan penyelesaian AI, meninggalkan ruang pertumbuhan yang besar. Dengan 150 pekerja di seluruh 8 lokasi pejabat global, Diabolocom bergantung kepada orangnya dan budayanya untuk memacu inovasi. Dengan budaya yang menggabungkan keusahawanan dan kejuruteraan, syarikat mencipta produk yang meningkatkan pengalaman pelanggan (CX). Diabolocom sedang mengejar penyelesaian AI berbeza seperti automatisasi beberapa tindakan susulan di sepanjang perjalanan CX pelanggan.

Bernardin Arnason, Ahli Analisis Industri, Frost & Sullivan, menyatakan, “Diabolocom telah melaksanakan strategi pertumbuhan khusus untuk pelantar AI untuk membantu memacu pertumbuhan keseluruhan syarikat. Ia memasarkan penyelesaian AI sebagai terpadu secara asli dengan pelantar CCaaS sendiri, tetapi juga sebagai penyelesaian AI untuk pelantar CCaaS lain melalui API, meluaskan jangkauan AI.”

Aplikasi CX semasa Diabolocom yang diperkaya dengan AI mampu bercakap beberapa bahasa dan termasuk transkripsi interaksi automatik dan ringkasan, bot suara, analisis perasaan, agen bantuan co-pilot, pemantauan kualiti, dan analisis lanjut. Penyelesaian AI Diabolocom boleh dikerjakan pada mana-mana pelantar CCaaS asas, termasuk pelantar bukan Diabolocom, dengan antaramuka pemrograman aplikasi (API). Syarikat membolehkan automatisasi dan integrasi aplikasi pihak ketiga melalui API menggunakan persekitaran kod rendah/tiada kod. Pelantar AI membenarkan interaksi peribadi, meningkatkan CX dan meningkatkan produktiviti kakitangan dengan mengurangkan keperluan untuk tugas manual sebelum, semasa atau selepas interaksi. Ciri automatisasi ini boleh disesuaikan merentasi pelbagai saluran seperti emel dan bot chat, dan membolehkan syarikat mengoptimumkan kos disebabkan keupayaan Diabolocom untuk mengurus harga dan faktor nilai utama lain.

“Diabolocom memanfaatkan keupayaan AI untuk memperkenalkan inovasi baharu di pasaran yang membantu mereka untuk membezakan portfolio produk dan memacu pertumbuhan inkremental. Ia telah mencapai matlamat ini dengan pelantar AI disebabkan pendekatan unik dan inovasi automatisasi awal,” tambah Arnason. Dengan prestasi keseluruhannya yang kuat, Diabolocom memenangi Anugerah Keunggulan Produk 2024 untuk Inovasi AI daripada Frost & Sullivan.

Setiap tahun, Frost & Sullivan menyampaikan anugerah ini kepada syarikat yang telah membangunkan produk dengan ciri dan fungsi inovatif yang mendapat penerimaan pasaran yang pesat. Anugerah ini mengiktiraf kualiti penyelesaian dan peningkatan nilai pelanggan yang ia benarkan.

Anugerah Amalan Terbaik Frost & Sullivan mengiktiraf syarikat di pelbagai pasaran serantau dan global untuk menunjukkan pencapaian cemerlang dan prestasi yang unggul dalam kepimpinan, inovasi teknologi, perkhidmatan pelanggan, dan pembangunan produk strategik. Ahli analisis industri membandingkan peserta pasaran dan mengukur prestasi melalui temu bual mendalam, analisis, dan penyelidikan sekunder yang luas untuk mengenal pasti amalan terbaik dalam industri.

Mengenai Frost & Sullivan
Selama enam dekad, Frost & Sullivan telah terkenal di seluruh dunia untuk peranannya dalam membantu pelabur, pemimpin korporat, dan kerajaan menavigasi perubahan ekonomi dan mengenal pasti teknologi disruptif, Mega Trends, model perniagaan baharu, dan syarikat untuk bertindak, yang menghasilkan aliran pertumbuhan peluang berterusan untuk memacu kejayaan masa depan. Hubungi kami: .

Hubungi:
Tarini Singh
P: +91-9953764546
E:

Mengenai Diabolocom

Diabolocom membolehkan organisasi di seluruh dunia membina kesetiaan jenama dan memacu pertumbuhan jualan. Penyelesaian kami yang berasaskan awan menggunakan teknologi AI eksklusif untuk mengoptimumkan pusat panggilan saiz sederhana hingga besar, membolehkan pengurusan cekap interaksi pelanggan merentasi semua saluran komunikasi. Sebagai pengendali telekom, kami menjamin kualiti suara premium, pengendalian volum panggilan yang cekap, dan menyediakan nombor telefon di seluruh dunia. Jangkauan perkhidmatan AI kami, direka khusus untuk hubungan pelanggan, meningkatkan kualiti data dan mengautomatiskan tugas. Perkhidmatan ini, sepenuhnya diserap ke dalam penyelesaian pusat panggilan awan kami, juga boleh diakses melalui API dalam bahasa pelbagai. Kami memberdayakan Pasukan Perkhidmatan Pelanggan dan Jualan untuk menangani semua interaksi masuk dan keluar dengan berkesan berkat dialer kelas dunia kami. Penyelesaian kami secara licin mengintegrasikan dengan CRM terkemuka dan menawarkan keupayaan pemantauan dan analisis masa nyata. Diabolocom, dengan pejabat di seluruh Eropah, AS, Brazil dan Emiriah Arab Bersatu, dengan bangganya melayani lebih daripada 350 klien, dengan ejen beroperasi dari lebih daripada 60 negara. .

Hubungi:

P: +33 607725085  
E:

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.