Coway Announces Financial Results for Q4 and FY2023

  • Pendapatan Coway bagi suku keempat 2023 mencapai KRW 1,004.4 bilion (+2.5% YoY) dengan keuntungan operasi berjumlah KRW 166.2 bilion (+1.5% YoY)
  • Jumlah pendapatan tahunan bagi FY2023 berjumlah KRW 3,966.5 bilion (+2.9% YoY) dengan keuntungan operasi sebanyak KRW 731.3 bilion (+8.0% YoY)
  • Coway merancang untuk membangunkan jenama tidur dan kesihatan BEREX sebagai enjin pertumbuhan dan daya saing di pasaran global

(SeaPRwire) –   SEOUL, South Korea, Feb. 8, 2024 — Coway Co., Ltd., “Syarikat Penyelesaian Hidup Terbaik,” telah mengeluarkan keputusan kewangannya bagi suku keempat dan tahun kewangan 2023.

Coway Financial Results
Coway Financial Results

“Kami bangga telah mencapai tahun 2023 yang berjaya, walaupun menghadapi cabaran besar dalam pasaran domestik dan antarabangsa. Prestasi kami yang stabil boleh dikreditkan kepada pelaburan aktif dalam penyelidikan produk, IT, pemasaran, dan memanfaatkan pertumbuhan jenama tidur dan kesihatan BEREX, ” kata Jangwon Seo, CEO Coway. “Tahun ini, apabila kami menyempurnakan transformasi untuk menjadi ‘Coway Baharu’ yang dibangunkan melalui inovasi, dan memperkukuh kedudukan Coway sebagai pemimpin global, kami akan terus melancarkan barisan produk terkini sambil memberi tumpuan kepada BEREX sebagai enjin pertumbuhan baharu.”

Coway melaporkan prestasi kewangan berikut:

  • Pendapatan suku keempat: KRW 1,004.4 bilion (+2.5% YoY)
  • Keuntungan operasi suku keempat: KRW 166.2 bilion (+1.5% YoY)
  • Jumlah pendapatan tahunan: KRW 3,966.5 bilion (+2.9% YoY)
  • Keuntungan operasi tahunan: KRW 731.3 bilion (+8.0% YoY)

*Angka-angka yang dilaporkan diambil daripada penyataan K-IFRS (Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa) terkonsolidasi.

Bagi FY2023, jualan peralatan rumah domestik yang kuat terutamanya disebabkan prestasi produk utama seperti pembersih air dan juga pertumbuhan pasaran dan jualan jenama BEREX yang berjaya. Faktor-faktor tersebut secara kolektif menyumbang kepada pendapatan sebanyak KRW 2,373.5 bilion (+4.2% YoY).

Pada tahun 2023, anak syarikat Coway di luar negara mencapai pendapatan tahunan sebanyak KRW 1,430.7 bilion, menandakan peningkatan 2.1% berbanding tahun sebelumnya. Terutamanya, pendapatan tahunan daripada anak syarikat di Amerika Syarikat dan Thailand menunjukkan pertumbuhan ketara, dengan peningkatan 2.8% dan 27.6% berbanding tahun sebelumnya, menghasilkan pendapatan sebanyak KRW 205.3 bilion dan KRW 101.1 bilion.

Untuk butiran lanjut mengenai prestasi kewangan Coway, sila lawati laman syarikat.

Mengenai Coway Co., Ltd.

Ditubuhkan di Korea pada 1989, Coway, “Syarikat Penyelesaian Hidup Terbaik”, ialah syarikat utama peralatan rumah alam sekitar yang menjadikan kehidupan manusia sihat dan selesa dengan peralatan rumah inovatif seperti pembersih air, penyahasap, bidet, dan tilam. Syarikat terbaru, jenama BEREX bertujuan untuk memperbaiki tidur dan kesihatan melalui tilam dan kerusi pijat terkini. Sejak ditubuhkan, Coway telah menjadi pemimpin dalam industri peralatan rumah alam sekitar, dengan penyelidikan, kejuruteraan, pembangunan, dan perkhidmatan pelanggan yang intensif. Syarikat ini mempunyai komitmen kepada inovasi dengan produk-produk pemenang anugerah, kepakaran kesihatan rumah, saham pasaran yang tidak tertandingi, kepuasan pelanggan, dan pengiktirafan jenama. Coway terus berinovasi dengan mempelbagai barisan produk dan mempercepatkan perniagaan luar negara di Malaysia, Amerika Syarikat, Thailand, China, Indonesia, Vietnam, Jepun, dan Eropah, berdasarkan kejayaan perniagaan di Korea. Untuk maklumat lanjut, sila lawati atau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.