CNOOC Limited Mengumumkan Projek Penyesuaian dan Pembangunan Semula Minyak dan Gas Lapangan Suizhong 36-1/Luda 5-2 Telah Memulakan Pengeluaran

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Feb. 5, 2024 — CNOOC Limited (the “Company”, SEHK: 00883 (HKD Counter) and 80883 (RMB Counter), SSE: 600938) mengumumkan hari ini bahawa Projek Penyesuaian dan Pembangunan Semula Lapangan Minyak dan Gas Suizhong 36-1/Luda 5-2 telah memulakan pengeluaran.

Projek ini terletak di Teluk Liaodong Laut Bohai, dengan kedalaman air purata kira-kira 30 meter. Kemudahan pengeluaran utama termasuk 2 platform pemprosesan pusat baru dan 2 platform kepala telaga baru. 118 telaga pembangunan dirancang, termasuk 81 telaga pengeluaran dan 37 telaga suntikan air. Projek dijangka mencapai pengeluaran puncak kira-kira 30,300 barel minyak mentah sehari pada 2025.

Ini adalah projek pembangunan semula dan penyesuaian terbesar di luar China. Dengan disokong konsep pembangunan rantau, projek ini telah menjadi contoh yang baik untuk pembangunan mampan lapangan minyak dan gas luar pesisir. Selain itu, ia dibangunkan bergantung kepada bekalan kuasa darat, yang membolehkan projek ini menggunakan elektrik hijau yang dijana di darat, dengan itu secara beransur-ansur mempromosikan pembangunan hijau dan rendah karbon sumber daya minyak dan gas luar pesisir.

CNOOC Limited memegang 100% kepentingan dalam projek ini dan bertindak sebagai pengendali.

— Tamat —

Nota kepada Editor:

Maklumat lanjut mengenai Syarikat tersedia di .

*** *** *** ***

Rilis akhbar ini termasuk maklumat prospektif, termasuk kenyataan mengenai pembangunan perniagaan Syarikat dan anak syarikatnya yang mungkin berlaku pada masa hadapan, seperti peristiwa, prospek perniagaan atau keputusan kewangan yang dijangka. Perkataan “mengharap”, “menjangka”, “terus”, “anggaran”, “objektif”, “berterusan”, “mungkin”, “akan”, “projek”, “patut”, “percaya”, “rancangan”, “berniat” dan ungkapan serupa bertujuan mengenal pasti penyataan prospektif tersebut. Kenyataan-kenyataan ini berdasarkan anggapan dan analisis Syarikat pada tarikh ini dengan mempertimbangkan pengalaman dan tanggapan mengenai corak sejarah, keadaan semasa dan pembangunan masa depan yang dijangka, serta faktor-faktor lain yang Syarikat percaya sekarang adalah sesuai dalam keadaan. Walau bagaimanapun, sama ada keputusan sebenar dan perkembangan akan memenuhi jangkaan dan ramalan Syarikat adalah tidak pasti. Keputusan, prestasi dan keadaan kewangan sebenar mungkin berbeza secara material daripada jangkaan Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor makro-politik dan ekonomi, fluktuasi harga minyak mentah dan gas asli, sifat persaingan industri minyak dan gas yang sangat kompetitif, dasar perubahan iklim dan alam sekitar, ramalan harga Syarikat, aktiviti penggabungan, pengambilalihan dan penjualan, dasar HSSE dan insurans, serta perubahan undang-undang dan peraturan mengenai pencegahan rasuah, penipuan, pencucian wang dan tadbir urus korporat.

Oleh itu, semua kenyataan prospektif yang dibuat dalam rilis akhbar ini dikualifikasi oleh nota berjaga-jaga ini. Syarikat tidak boleh menjamin bahawa hasil atau perkembangan yang dijangka akan direalisasikan atau, walaupun jika sebahagian besarnya direalisasikan, ia akan memberi kesan seperti yang diharapkan kepada Syarikat, perniagaannya atau operasinya.

*** *** *** ***

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi:

Cik Cui Liu
Media & Hubungan Awam
CNOOC Limited
Tel: +86-10-8452-6641
Fax: +86-10-8452-1441
E-mail:

Encik Bunny Lee
Porda Havas Antarabangsa Kumpulan Komunikasi Kewangan
Tel: +852 3150 6707
Fax: +852 3150 6728
E-mail:  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.