Cloudwerx Mengambil Alih Lightfold, Perunding Data dan AI Terkemuka Australia

(SeaPRwire) –   SYDNEY, Jan. 30, 2024 — Cloudwerx, sebuah rakan APAC Salesforce Summit, hari ini mengumumkan pengambilalihan Lightfold, sebuah konsultan data analitik dan kecerdasan buatan (AI) yang terkemuka.

Toby Wilcock headshot
Toby Wilcock headshot

Pengambilalihan ini merupakan pengembangan strategik keupayaan Cloudwerx, dengan menggabungkan penyelesaian Salesforce dan automasinya yang kukuh dengan pendekatan Lightfold kepada analisis data dan AI yang inovatif. Cloudwerx kini berada dalam kedudukan yang baik untuk menyampaikan penyelesaian yang sangat inovatif kepada pelanggannya di seluruh rantau APAC.

Perjanjian ini merupakan pengambilalihan pertama Cloudwerx selepas pelaburan dari CVC Emerging Companies, sebuah dana pertumbuhan terkemuka Australia pada Mei 2022.

“Pengambilalihan Lightfold oleh Cloudwerx membuka peluang baru dan menarik bagi pelanggan kami, yang kini boleh mengakses alat AI dan data pelanggan untuk memacu peningkatan organisasi. Perkongsian ini dijangka menakrifkan semula landskap perundingan teknologi, dengan menyediakan pelanggan kami dengan julat perkhidmatan terkemuka yang dipacu data untuk mengekalkan kelebihan saingan. Kedua-dua syarikat berkongsi visi untuk memacu transformasi perniagaan melalui teknologi maju, yang menjadikan perkongsian ini sebagai perpaduan semula jadi,” kata Toby Wilcock, CEO Cloudwerx.

Lightfold merupakan pemimpin dalam pelaksanaan ‘stek data moden’ – koleksi penyelesaian awan data dan AI generasi seterusnya. Stek data moden ini berkembang pesat di seluruh dunia sebagai pengganti alat perniagaan tradisional dan pemacu utama kemunculan model bahasa besar (LLM) dan AI dalam sesebuah organisasi. Lightfold bekerjasama dengan organisasi merentasi sektor seperti perkhidmatan kewangan, telekomunikasi, runcit dan barangan pengguna, serta teknologi tinggi.  

“Masa depan kelebihan saingan perniagaan bergantung kepada keupayaan menggunakan sistem berdasarkan awan yang mengintegrasikan maklumat pelanggan untuk mengeluarkan wawasan dan memberi maklum balas kepada keputusan perniagaan. Di teras transformasi ini adalah pelopor seperti Cloudwerx dan Lightfold, yang kekuatan pelengkap membuka peluang baharu. Kami percaya bahawa alat Lightfold digabungkan dengan pasukan penasihat pakar Cloudwerx akan menawarkan penyelesaian perniagaan paling maju di pasaran,” kata John Cosgrove, Pengasas dan CEO Lightfold.

“Lightfold telah menjadi rakan strategik jangka panjang Cloudwerx, pengambilalihan ini melengkapkan pelaburan strategik kami dalam teknologi analisis data dan AI. Penggabungan kedua-dua perniagaan akan membolehkan Cloudwerx untuk memanfaatkan kecekapan operasi dan menyampaikan wawasan yang pelanggan kami tidak pernah bayangkan sebelum ini. Bersama kami gembira menawarkan penyelesaian analisis data dan AI dunia sebenar sebagai pasukan pakar tunggal,” kata Roger Burgess, Pengerusi Bukan Eksekutif dan Pengasas Bersama Cloudwerx.

Berikutan pengambilalihan, Cloudwerx akan terus memberi tumpuan kepada perniagaan sederhana dan korporat dalam industri runcit dan barangan pengguna, perkhidmatan kewangan, teknologi tinggi dan kesihatan, sains hayat antara lain, untuk memesatkan pertumbuhan melalui perkhidmatan konsultansi dan penyelesaian teknologi awan terunggul di pasaran.

Mengenai Cloudwerx

Cloudwerx, sebuah rakan Summit Salesforce, sedang menakrifkan semula landskap transformasi digital di rantau APAC. Kami pakar dalam penyelesaian Salesforce, mengintegrasikan platform awan terkemuka untuk memacu pertumbuhan perniagaan dan kecekapan operasi. Di teras strategi kami adalah komitmen mendalam kepada penyelesaian berpusatkan pelanggan, memastikan setiap strategi teknologi secara unik selari dengan objektif pelanggan kami. Suit komprehensif perkhidmatan kami termasuk penasihatan strategik, pelaksanaan platform, integrasi sistem dan data maju, automasi dan perkhidmatan pengurusan. Cloudwerx komited untuk memandu perniagaan ke arah masa depan yang dipacu digital, bertindak bukan sahaja sebagai penasihat tetapi sebagai rakan strategik dalam transformasi dan pertumbuhan.

Mengenai Lightfold

Di Lightfold, kami pakar dalam memanfaatkan Stek Data Moden untuk meningkatkan potensi data anda dan mengoptimumkan pengalaman pelanggan. Kami mereka aset khusus daripada papan pemuka canggih dan intuitif kepada model AI ramalan dan platform data pelanggan komprehensif. Matlamat kami adalah untuk memberdayakan pasukan anda dan memacu perniagaan anda ke hadapan dengan ketepatan dan inovasi yang dipacu data.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.