CJ 4DPLEX Format Premium 4DX Melampaui $49.6 Juta pada Tahun 2023 dalam Pasaran AS Kemuncak Pecah Panggung Tahun Sebelumnya

(SeaPRwire) –   Didorong oleh Penerbitan Filem Blockbuster The Super Mario Bros. Movie, Avatar: The Way of Water dan Spider-Man: Across the Spider-Verse 

HOLLYWOOD, Calif., 9 Februari 2024 — , peneraju dunia dalam format filem premium dan teknologi pawagam, hari ini mengumumkan bahawa hasil untuk auditorium multisensori 4DX mereka telah mencapai rekod pecah rekod $49.6 juta di pecah panggung Amerika Syarikat, melebihi lima peratus pecah panggung tahun 2022.

Sehingga kini, terdapat peningkatan ketara dalam jumlah penonton filem yang menghadiri format premium 4DX di seluruh negara, dengan purata setiap skrin $937,000 merentasi 53 skrin 4DX. Tahun ini khususnya menyaksikan lonjakan yang ketara, disebabkan oleh penerbitan 46 tajuk filem, tidak lagi kekurangan pilihan untuk peminat pawagam.

The Super Mario Bros. Movie muncul sebagai persembahan 4DX teratas pada tahun lepas, meraih pendapatan yang mengagumkan $6.9 juta di pecah panggung 4DX Amerika Syarikat. Tajuk-tajuk terkenal lain yang melepasi sasaran pecah panggung CJ 4DPLEX termasuk Avatar: The Way of Water ($5.6 juta) dan filem yang dicalonkan oleh Oscar® serta mendapat pujian hebat, Spider-Man: Across the Spider-Verse ($2.8 juta).

“Kami teruja untuk berkongsi bahawa teater premium 4DX CJ 4DPLEX mencapai kejayaan yang luar biasa di pasaran Amerika Syarikat pada tahun 2023,” kata Don Savant, Ketua Pegawai Eksekutif CJ 4DPLEX America. “Komitmen kami untuk menyampaikan teknologi 4DX canggih kepada pengguna kami memberi impak yang besar terhadap landskap hiburan serta mendorong sektor penonton penting, Gen Y & Z, ke teater rakan pempamer kami dengan pengalaman yang dinamik.”

22 daripada 53 lokasi 4DX di seluruh negara melepasi paras $1 juta di pecah panggung. Regal Dania Pointe menerajui jalan itu dengan $2.2 juta, memperoleh 26% daripada keseluruhan pendapatan kompleks itu pada tahun 2023. Senarai selebihnya teater filem lain yang menunjukkan prestasi yang luar biasa pada tahun 2023 termasuk:

 • Regal Fresno$1.6 juta (15% daripada hasil kompleks)
 • Regal Union Square – $1.5 juta (14% daripada hasil kompleks)
 • Regal Times Square – $1.5 juta (26% daripada hasil kompleks)
 • Regal Kendall Village – $1.4 juta (18% daripada hasil kompleks)
 • Regal UA King of Prussia – $1.4 juta (17% daripada hasil kompleks)
 • Regal North Hollywood$1.3 juta (28% daripada hasil kompleks)

4DX bersedia untuk kejayaan pada tahun 2024 dengan siri filem yang mantap. Tajuk-tajuk 4DX yang akan datang termasuk:

 • Sony Pictures’ Madame Web (14 Februari 2024)
 • Warner Bros Pictures’ Dune: Part Two (1 Mac 2024)
 • DreamWorks Animation’s Kung Fu Panda 4 (8 Mac 2024)
 • Warner Bros. Pictures’ Godzilla x Kong: The New Empire (29 Mac 2024)
 • Universal Pictures’ The Fall Guy (3 Mei 2024)

Tentang CJ 4DPLEX:

CJ 4DPLEX ialah syarikat teknologi pawagam generasi baharu yang terkemuka, beribu pejabat di Seoul dengan pejabat antarabangsa di Los Angeles dan Beijing. Syarikat itu telah mencipta teknologi filem yang inovatif untuk teater di seluruh dunia yang meliputi ‘ScreenX’, ‘4DX’ dan ‘4DX Screen’ bagi pengguna untuk mengalami filem dengan cara yang belum pernah terjadi dahulu.

CJ 4DPLEX merupakan sebahagian daripada konglomerat CJ Group yang juga termasuk syarikat gergasi hiburan CJ CGV, rangkaian teater kelima terbesar di dunia, dan CJ ENM (CJ Entertainment & Media), yang menerbitkan filem yang memenangi Anugerah Akademi®, Golden Globe® dan SAG, “Parasite”. CJ 4DPLEX dinobatkan sebagai Syarikat Paling Inovatif 2017 dan 2019 dalam Acara Langsung oleh Fast Company, dan teknologi itu telah diiktiraf dengan Perak di Anugerah Edison dalam kategori Media dan Komunikasi Visual-Hiburan pada tahun 2015 dan 2018.

ScreenX ialah pawagam multi-unjuran pertama di dunia dengan medan penglihatan 270 darjah yang mendalam. Dengan meluaskan imej melampaui bingkai dan ke dinding teater, ScreenX meletakkan penonton terus di tengah cerita, sekaligus mewujudkan pengalaman menonton yang mendalam secara visual yang tidak berbanding dengan yang lain. Sehingga kini, terdapat lebih daripada 357 auditorium ScreenX di seluruh dunia di 38 negara.

4DX menyediakan penonton filem dengan pengalaman menonton pawagam multisensori, membolehkan penonton berhubung dengan filem melalui pergerakan, getaran, air, angin, salji, kilat, bau dan kesan khas lain yang meningkatkan visual pada skrin. Setiap auditorium 4DX menggabungkan tempat duduk berasaskan pergerakan yang selari dengan lebih daripada 21 kesan berbeza dan dioptimumkan oleh pasukan editor yang berkemahiran. Sehingga kini, terdapat lebih daripada 787 auditorium 4DX di seluruh dunia, merangkumi lebih daripada 69 negara.

4DXScreen ialah gabungan berkuasa teknologi teater mendalam premium super kami ScreenX dan 4DX dalam satu auditorium, sekaligus mewujudkan pengalaman yang belum pernah dilihat untuk penonton pawagam. Sehingga kini, terdapat 44 4DXScreen dipasang di seluruh dunia.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.