CEFC-backed Virescent Ventures mengukuhkan kedudukannya sebagai penyandang modal terbesar untuk teknologi iklim di Australia dengan portfolio melebihi $260 juta

(SeaPRwire) –   SYDNEY, Jan. 29, 2024Australia pendiri VC teknologi iklim hari ini mengesahkan portfolio khususnya melebihi $260 juta, telah menyokong 33 perniagaan inovatif dan dana/inkubator teknologi iklim.

Kristin Vaughan,Managing Partner of Virescent Ventures
Kristin Vaughan,Managing Partner of Virescent Ventures

Kepelbagaian dan saiz portfolio ini mengukuhkan kedudukan kepimpinan Virescent Ventures dalam memacu pelaburan baru yang kritikal dalam pelbagai perniagaan Australia yang akan memainkan peranan penting dalam pencapaian matlamat sifar bersih Australia.

Virescent Ventures ditubuhkan oleh Clean Energy Finance Corporation (CEFC) pada 2022 untuk menguruskan portfolio teknologi iklim awal khususnya (pada asalnya terdiri daripada Dana Inovasi Tenaga Bersih Fasa I).

Dengan sokongan CEFC, Virescent Ventures sedang mencari untuk menaiktaraf dana baru (Fasa II) menyasarkan kira-kira $200 juta untuk terus mencetuskan pelaburan sektor swasta dalam peluang teknologi iklim Australia, dengan fokus khusus kepada pelabur mahir/eksklusif. Dana baru dijangka akan dibangkitkan oleh CEFC dan teruskan mandat pelaburan yang sama.

Matlamat Dana II adalah untuk melaburkan sekurang-kurangnya $200 juta lagi ke dalam teknologi iklim dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan strategi pelaburan yang memberi tumpuan kepada empat tematik utama yang bertujuan menangani cabaran peralihan iklim dan pengurangan karbon global.

Pada 23 Januari 2024, portfolio CEFC yang dikendalikan oleh Virescent Ventures termasuk komitmen merentasi tematik-tematik ini:

 1. Peralihan tenaga bersih (~$115 juta, 44 peratus portfolio)
 2. Makanan dan pertanian (~$28 juta, 11 peratus)
 3. Ekonomi kitar semula dan industri (~$53 juta, 20 peratus)
 4. Mobiliti dan bandar pintar (~$48 juta, 18 peratus)

Baki ~7 peratus portfolio (~$18 juta) termasuk pelaburan dalam dana benih khusus dan inkubator.

Subsektor, teknologi dan proses yang menjadi asas kepada empat tematik ini merangkumi perisian dan perkakasan, infrastruktur, proses kimia-industri dan biologi, merentasi fokus keutamaan berikut:

 1. Menurunkan pengangkutan: 20 peratus modal yang dikomitkan, merentasi , , , , , dan
 2. Menurunkan penjanaan elektrik: 21 peratus merentasi , , , dan
 3. Menurunkan makanan dan pertanian lestari: 11 peratus merentasi Bio, , , dan
 4. Teknologi memudahkan termasuk IoT perindustrian dan kecekapan tenaga: 9 peratus ke dalam syarikat seperti , dan
 5. Pengurusan grid teragih: 8 peratus merentasi , , dan
 6. Hidrogen hijau: 15 peratus merentasi dan .
 7. Ekonomi kitar semula: 5 peratus dalam Eco, , dan
 8. Sumber: 5 peratus dalam dan

Salah satu pelaburan terbaru adalah Metals, menyokong pengembangan dan pengkomersialan teknologi kitar semula bateri litium-ionnya. Dana akan digunakan untuk menubuhkan loji ujian di Perth, WA, mempercepatkan pembinaan loji ujian lebih besar dengan kapasiti untuk mengkitar semula sehingga 1,5000 tan sisa bateri setahun, dan memperluaskan pasukan ketika syarikat membina industri kitar semula di Australia dan menubuhkan kehadiran global.

Virescent Ventures percaya industri teknologi iklim Australia yang sedang berkembang menawarkan pelabur salah satu sektor paling menarik untuk mencapai pulangan luar biasa dan alfa portfolio.

Fokus Virescent Ventures adalah kepada peringkat Siries A atau benih (dengan hanya beberapa pelaburan peringkat akhir). Falsafah pelaburan aktif Virescent Ventures boleh menambah nilai yang besar kepada pengasas dan pasukan dengan membantu mereka membesar dan mengukur skala penyelesaian mereka.

Kristin Vaughan, Managing Partner of Virescent Ventures, said: Ben Gust, Blair Pritchard, dan saya bangga telah membina portfolio yang begitu kukuh dan berprestasi tinggi selepas aktif melabur bersama sebagai Rakan selama hampir enam tahun.”

“Kami juga bangga dengan warisan kami dengan CEFC dan berterima kasih atas sokongan dan pelaburan berterusan daripada salah satu ‘bank hijau’ terbesar di dunia. Ia telah memainkan peranan penting dalam menyokong, dan mencetuskan pelaburan ke dalam, penyelesaian peralihan iklim dan pengurangan karbon. Inovator tempatan juga boleh membantu Australia memanfaatkan ekonomi lestari masa hadapan.”

“Kami juga sangat gembira untuk bekerja ke arah menggandakan saiz portfolio ini dengan sokongan pelabur institusi dan persendirian tempatan dan global tambahan ke Dana Kami II. Penilaian dalam portfolio semasa kekal tahan uji, dengan syarikat portfolio terus membesar dan melampaui harapan melalui keadaan pasaran yang sukar. Ini mengesahkan strategi pelaburan dan kepercayaan kami bahawa VC teknologi iklim adalah pilihan pelaburan alternatif yang komersial menarik.”

CEFC memegang pegangan minoriti dalam Virescent, dengan CEO Ian Learmonth memimpin sebagai pengarah bukan eksekutif dan ahli Jawatankuasa Pelaburan. 

CEO CEFC Ian Learmonth said: “Sektor teknologi iklim mempunyai potensi besar untuk memesatkan peralihan ke sifar bersih. Dengan tiada penyelesaian tunggal untuk cabaran rumit pengurangan karbon seluruh ekonomi, pelbagai sektor yang diliputi oleh pelaburan teknologi iklim CEFC akan menjadi penting dalam perlumbaan kita ke sifar bersih.”

“Pasukan Virescent Ventures mempunyai rekod cemerlang membangunkan dan menguruskan portfolio teknologi iklim yang menarik. Kami berharap untuk terus bekerja dengan mereka ketika mereka mengejar penutupan pertama dan membawa modal dan kepakaran yang diperlukan ke sektor ini.”

Virescent Ventures () ialah firma VC teknologi iklim terbesar, paling berpengalaman dan paling aktif di Australia. Ia melabur dalam peringkat pra-benih hingga akhir dalam syarikat perisian dan perkakasan yang menyelesaikan masalah terbesar dunia: perubahan iklim. Sejak 2016 ia telah membina portfolio melebihi $245 juta yang dikomitkan ke lebih daripada 33 peluang melalui Clean Energy Finance Corporation (CEFC).

Mengenai CEFC

CEFC ialah pelabur berpengalaman khusus dengan tujuan mendalam: kami ialah ‘bank hijau’ Australia, melabur dalam peralihan kami ke sifar emisi menjelang 2050. Dengan akses ke lebih daripada $30 bilion daripada Kerajaan Australia, kami menyokong pengurangan karbon seluruh ekonomi, daripada tenaga boleh diperbaharui dan modal semula alam ke kecekapan tenaga, bahan api alternatif dan bahan rendah karbon. Secara serentak, kami memberi tumpuan untuk mengubahsuai grid tenaga kami, menyokong perumahan lestari dan menyokong pertumbuhan inovator teknologi iklim kami. Kami bekerjasama dengan pelabur bersama, industri dan Kerajaan, mengakui keperluan untuk mengurangkan karbon. Kami juga melabur dengan ketatnilai komersial, bertujuan untuk memberikan pulangan positif merentasi portfolio kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.