Brankas menerbitkan Laporan Kestabilan Bank ASEAN yang pertama, menunjukkan prestasi uptime 2023 dari bank teratas termasuk RCBC dan Bank Mandiri

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 29 Januari 2024 — Brankas hari ini telah menerbitkan Laporan Kestabilan Bank 2023 ASEAN, yang menawarkan wawasan berharga mengenai prestasi ketersediaan atas bank-bank terkemuka di Filipina dan Indonesia. Laporan ini, yang merangkumi bank-bank pengguna seperti RCBC, Bank Mandiri, dan UnionBank, memberi maklumat kepada perniagaan, rakan kongsi, dan pengguna akhir mengenai kebolehpercayaan infrastruktur bank-bank yang dipercayai mereka.

Meta image for Bank Stability Report 2023 ASEAN Press Announcement
Meta image for Bank Stability Report 2023 ASEAN Press Announcement

“Sekarang dimana dan semakin menjadi norma, akses kepada perkhidmatan perbankan digital yang boleh dipercayai secara berterusan bukan lagi kemewahan, tetapi keperluan.” kata Todd Schweitzer, CEO dan Pengasas Bersama Brankas. “Ketersediaan adalah ukuran penting yang memberi kesan kepada kepercayaan dan kestabilan, dan kami berharap laporan terbaru Brankas memberi penerangan mengenai komitmen rantau ASEAN terhadap kebolehpercayaan dan keselamatan kewangan.”

Data ketersediaan bank untuk laporan ini telah diperolehi secara bebas daripada sumber awam untuk menentukan kebolehpercayaan perkhidmatan sebenar untuk operasi termasuk pengambilan penyata bank, pembayaran, dan pemindahan wang. Nombor ketersediaan adalah ukuran peratus masa bank tersedia kepada pengguna untuk transaksi data dan pembayaran dalam talian.

Uptime analysis for Philippine banks including RCBC, Landbank, BDO, BPI, Metrobank, and UnionBank
Uptime analysis for Philippine banks including RCBC, Landbank, BDO, BPI, Metrobank, and UnionBank

Tajuk Utama:

  • Di Filipina, RCBC mendahului dengan 98.30% ketersediaan, manakala UnionBank, dengan 95.98%, menghadapi cabaran dengan masa tidak berfungsi yang lebih lama.
  • Di Indonesia, Bank Mandiri dan Permata Bank mencapai di atas 99% ketersediaan, menunjukkan kebolehpercayaan keseluruhan lebih tinggi berbanding rakan-rakan Filipina mereka.
  • RCBC merupakan pencapaian terbaik di Filipina, dengan 7 bulan tiada masa tidak berfungsi.
  • Landbank dan Metrobank di Filipina menetapkan piawaian untuk komunikasi proaktif, manakala BDO dan UnionBank kurang memuaskan, menggarisbawahi keperluan untuk meningkatkan kesedaran pelanggan mengenai gangguan dirancang dan tidak dirancang.
  • Insiden masa tidak berfungsi di Indonesia agak pendek, biasanya berlangsung antara 30 minit hingga 2 jam.
  • BCA mempunyai masa tidak berfungsi terpanjang iaitu 201.5 jam, bersamaan tidak berfungsi selama 8.4 hari dalam setahun.
  • Tempoh cuti gaji di sekitar pertengahan dan akhir bulan bertepatan dengan lebih banyak masa tidak berfungsi di Filipina, menunjukkan tekanan infrastruktur.
  • Di Indonesia, ketersediaan adalah jauh lebih baik antara September dan Disember, menunjukkan peningkatan kebolehpercayaan infrastruktur.
  • UnionBank mengalami tempoh masa tidak berfungsi terpanjang selama 20 jam pada 20 Mei 2023.

Laporan itu juga mendedahkan jumlah masa tidak berfungsi mengikut bulan daripada semua bank, menunjukkan peningkatan pada bulan November dan April 2023 dari Filipina dan Indonesia masing-masing.

Uptime analysis for Indonesia banks, including Bank Mandiri, Permata Bank, BRI, BNI, and BCA
Uptime analysis for Indonesia banks, including Bank Mandiri, Permata Bank, BRI, BNI, and BCA

Brankas mengesyorkan agar bank mengekalkan ketersediaan sekurang-kurangnya 99%, dan memberikan maklumat yang telus mengenai masa tidak berfungsi dirancang sekurang-kurangnya 5 hari bekerja lebih awal. Ini selari dengan keperluan Lembaga Kewangan Antarabangsa Singapura (MAS) untuk . Bank pusat rantau ASEAN dijangka mempertimbangkan tindakan hukuman terhadap bank untuk gangguan perkhidmatan perbankan yang dilanjutkan pada masa hadapan.

Muat turun laporan penuh hari ini.

Mengenai Brankas

Brankas ialah pembekal teknologi kewangan terbuka terkemuka di peringkat global. Kami menyediakan penyelesaian berdasarkan API, data dan pembayaran untuk pembekal perkhidmatan kewangan (seperti bank, pemberi pinjaman dan dompet elektronik) dan perniagaan dalam talian. Brankas bekerjasama dengan bank untuk membina dan menguruskan infrastruktur kewangan terbuka mereka, menghasilkan API untuk pembayaran masa sebenar, identiti dan data, pembukaan akaun baharu, derma dan lain-lain. Dengan teknologi perbankan terbuka selamat Brankas, perniagaan dalam talian, syarikat fintech dan bank digital boleh menggunakan API Brankas untuk mencipta pengalaman digital baharu untuk pengguna mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.