BioVaxys Mewusul Semua Harta Intelek, Teknologi Platform Imunoterapeutik, dan Aset Peringkat Klinikal Daripada IMV Inc. Terdahulu

(SeaPRwire) –   VANCOUVER, BC, Feb. 13, 2024 — BioVaxys Technology Corp. (CSE: BIOV) (FRA: 5LB) (OTCQB: BVAXF) (“BioVaxys” atau “Syarikat”) mengumumkan bahawa ia telah menandatangani Perjanjian Pembelian Aset Definitif bertarikh 11 Februarith, 2024 untuk mengambil alih portfolio penemuan, praklinikal dan perkembangan peringkat klinikal dalam bidang onkologi, penyakit berjangkit, pengurangan kepekaan antigen, dan bidang imunologi lain berdasarkan teknologi platform DPXTM pendidikan imun, dibangunkan oleh syarikat bioteknologi Kanada, IMV Inc., Immunovaccine Technologies Inc., dan IMV USA (“IMV”).  BioVaxys memperoleh portfolio teknologi yang luas daripada HIMV, LLC, kenderaan pemerolehan yang dibentuk oleh Horizon Technology Finance Corporation (NASDAQ: HRZN) dan pemberi pinjaman berkepentingan IMV yang lain untuk tujuan memperoleh harta intelek IMV melalui bidaan kredit pihak berkepentingan yang dilindungi dalam prosiding yang dimulakan di Kanada oleh IMV di bawah Akta Pengaturan Kreditur Syarikat, R.S.C. 1985, c. C-36, sebagaimana yang dipinda ( “CCAA”).    

Horizon Technology Finance Corporation, sebuah syarikat kewangan khusus yang terkemuka yang menyediakan modal dalam bentuk pinjaman terjamin kepada syarikat dalam industri teknologi, sains hidup, maklumat dan perkhidmatan kesihatan, dan kelestarian. Horizon beribu pejabat di Farmington, Connecticut, dengan pejabat serantau di Pleasanton, California, dan pakar pelaburan berlokasi di seluruh AS.

Unsur transaksi utama termasuk bayaran tunai terus USD$750,000, pelbagai bayaran tahap pembangunan klinikal dan pengawalseliaan, 15% bahagian dalam hasil lesen, dan 6% royalti jualan kasar produk jualan (royalti jualan kasar masa depan boleh dibatalkan dan dipadamkan dengan pembayaran sekali gus USD$25,000,000 tunai) dan saham BioVaxys biasa bernilai US$250,000, dihitung pada harga saham sama dengan purata tertimbang jumlah saham biasa semasa tempoh 20 hari perdagangan sebelum penutupan dan akan tertakluk kepada tempoh pegangan empat bulan dan satu hari. HIMV juga berhak melantik pemerhati ke Lembaga Pengarah BioVaxys.

Platform penghantaran antigen DPXTM yang diperolehi oleh BioVaxys dirancang untuk merangsang tindak balas imun anti-tumor yang koordinat dan berterusan, meningkatkan hayat pesakit dengan kanser pepejal atau hematologi. DPXTM boleh membungkus pelbagai molekul bioaktif dalam satu formula seperti nukleus asid/mRNA berbilang, protein, peptide, zarah mirip virus, pengaktif imun semula jadi, dan molekul kecil, untuk “memberi makan” kepada Sel Dendritik dan Sel Pemapar Antigen (atau “APC’s”) untuk merangsang tindak balas imun tertentu.  

Transaksi ini menambah portfolio vaksin kanser BioVaxys yang sedia ada dengan penambahan maveropepimut-S (MVP-S), vaksin kanser yang disediakan oleh DPXTM yang menghantar peptide antigen dari survivin, antigen kanser yang biasa diekspres berlebihan dalam kanser lanjut. MVP-S juga menghantar pengaktif imun semula jadi dan peptide pembina CD4 T sel pembantu universal.  Unsur-unsur ini menggalakkan pematangan sel pemapar antigen serta aktivasi yang kuat fungsi efektor dan ingatan CD8 T sel.   Maveropepimut-S baru-baru ini dalam ujian klinikal Fasa IIB untuk Lymphoma Diffuse Besar B Relaps-Refractory Lanjut (DLBCL) dan kanser ovari platinum tahan, dan sedang dinilai secara klinikal dalam karsinoma sel kelamin dan kanser payudara.   Dalam kajian klinikal terdahulu, rawatan MVP-S telah ditoleransi dengan baik dan menunjukkan hasil klinikal yang menggalakkan dalam beberapa indikasi kanser serta aktivasi tindak balas anti-tumor yang disasarkan dan berterusan terhadap survivin.  Baru-baru ini, data telah dikemukakan oleh IMV di Persidangan Tahunan SGO pada Kanser Wanita 2023 tentang ujian fasa 1b/2 berpusat pelbagai pusat yang dirancang untuk menilai MVP-S digabungkan dengan siklofosfamida berselang rendah dosis dalam pesakit dengan kanser ovarium, tiub falopian, atau karsinoma peritoneal berulang.  Dapatan menunjukkan manfaat klinikal kepada pesakit dengan kanser ovarium berulang, terlepas dari kepekaan platinum atau status mutasi BRCA.

Formulasi DPXTM tidak terhad kepada imunoterapi kanser.  Dengan keupayaan membawa beban dan penghantaran lipid bukan mengalirnya, terdapat potensi dengan DPXTM untuk membangunkan vaksin mRNA yang dipertingkat, vaksin virus berbilang, vaksin untuk mengurangkan tindak balas imun untuk alergi, dan penyakit sistem imun.  Kajian klinikal terdahulu oleh IMV telah menyokong konsep bukti dan tindak balas imun yang lebih unggul dengan formula DPX-RSV, vaksin influenza DPXTM-rHA/DPX-FLU, DPXTM-berpaket survivin/MAGE-Ag untuk karsinoma sel kelamin metastatik lanjut, dan beberapa penyakit berjangkit lain.

Melalui transaksi ini, BioVaxys telah memperoleh 25 keluarga paten dan/atau permohonan paten, dengan lebih daripada seratus penyertaan antarabangsa berkaitan dengan maveropepimut-S, DPXTM dan penggunaannya merentasi pelbagai penyakit berkaitan sistem imun, tanda dagangan berkaitan, dan harta intelek lain.   Perjanjian juga menugaskan kepada Biovaxys Perjanjian Royalti Membawa Lesen dan Pembekalan dengan Wisconsin-berasaskan SpayVac for Wildlife Inc., atas jualan produk vaksin haiwan menggunakan teknologi diperolehi oleh BioVaxys, perjanjian lesen dan royalti membawa dengan Pfizer haiwan spin-out Zoetis Inc, pengeluar terbesar ubat-ubatan dan vaksinasi untuk haiwan peliharaan dan ternakan di dunia, untuk pembangunan dan jualan pelbagai produk kesihatan haiwan menggunakan teknologi diperolehi oleh BioVaxys, dan syarikat ubat Jerman Merck KGaA untuk protein survivin.   Survivins diekspres secara berlebihan dalam kebanyakan kanser dan berkaitan dengan hasil klinikal yang buruk, dengan ekspresi berbeza survivin dalam sel kanser berbanding tisu normal dan peranannya sebagai protein nodal dalam beberapa laluan selular menjadikannya sasaran terapeutik kanser yang signifikan.

Kenneth Kovan, Presiden & Ketua Pegawai Operasi Biovaxys menyatakan: “Ini adalah transaksi yang benar-benar mentransformasikan untuk Biovaxys yang sinergi dengan vaksin imunoterapi peribadi kami berdasarkan platform HapTenix© ‘neoantigen’ konstruk sel tumor, dan BVX-0918, calon vaksin kami untuk kanser ovari. Platform DPXTM dan penambahan maveropepimut-S ke dalam saluran klinikal kami yang sedia ada segera menempatkan BioVaxys sebagai pemain utama dalam kanser ovari, dan meluaskan saluran kami untuk termasuk Lymphoma Diffuse Besar B Relaps-Refractory Lanjut (DLBCL), karsinoma sel kelamin dan kanser payudara.” Kovan menambah, “Kami melihat potensi komersial yang besar dengan platform DPXTM yang merupakan pemacu utama transaksi ini. Jangkauan antigen yang boleh dibungkus dan kapasiti beban DPXTM menyediakan peluang untuk BioVaxys untuk mengkomersialkan beberapa perkongsian pembangunan seperti dalam bidang vaksin berbilang dan mRNA, meluaskan saluran imunoterapi kami sendiri, dan menubuhkan apa yang kami percayai akan menjadi rentetan hampir berterusan hak intelek baru BioVaxys yang berasal dari formula DPXTM baru. Kami meramalkan DPXTM membolehkan imunoterapi baru tidak sahaja daripada BioVaxys, tetapi daripada beberapa syarikat lain melalui perkongsian pembangunan perniagaan”

James Passin, Ketua Eksekutif Biovaxys menyatakan: “Kami berbesar hati untuk terus memacu kerja saintifik cemerlang yang diselesaikan oleh bekas IMV Inc. Sokongan besar yang kami terima daripada pelabur kami untuk transaksi ini menguatkan keyakinan kami bahawa teknologi pengepakan dan penyampaian antigen yang kami perolehi akan menempatkan BioVaxys sebagai pemimpin potensial dunia dalam imunoterapi kanser dengan potensi pertumbuhan lanjut dalam bidang penting lain termasuk pengurangan kepekaan alergi dan mRNA.”

Dijangka transaksi akan ditutup sepenuhnya dalam tempoh sepuluh hari.

Mengenai BioVaxys Technology Corp.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

BioVaxys Technology Corp. (), sebuah syarikat biofarma sedia didaftarkan di