Biocon Biologics Bersekutu dengan Sandoz Australia untuk Biosimilar Trastuzumab dan Bevacizumab

(SeaPRwire) –   BENGALURU, India, Feb. 9, 2024 — Biocon Biologics Ltd (BBL), sebuah syarikat biosimilar yang terpadu sepenuhnya dan anak syarikat Biocon Ltd (BSE code: 532523, NSE: BIOCON), hari ini mengumumkan perkongsian lima tahun dengan Sandoz AG (‘Sandoz’) yang memberi Sandoz hak eksklusif untuk mempromosikan, menjual dan mengedar biosimilar Trastuzumab (nilai pasaran AUD$35 juta1) dan biosimilar Bevacizumab (nilai pasaran AUD$45 juta2) di Australia.

Di bawah perjanjian ini, Sandoz akan mengedar jenama Biocon Biologics, OGIVRI® (bTrastuzumab) dan ABEVMY® (bBevacizumab), dan memudahkan akses berterusan ubat-ubatan ini yang sebelum ini diedarkan oleh syarikat farmaseutikal lain kepada pesakit di Australia. Trastuzumab adalah biosimilar Herceptin® dan Bevacizumab adalah biosimilar Avastin®3 – kedua-dua biosimilar ini tersedia dalam PBS dan digunakan untuk rawatan pelbagai kanser.

Perjanjian ini berkuat kuasa mulai 1 Januari 2024 dan pemasaran bermula pada 1 Februari 2024.

Matt Erick, Ketua Pegawai Komersial Pasaran Maju, Biocon Biologics Ltd, berkata: “Berikutan penubuhan perkongsian strategik kami dengan Sandoz di Jepun baru-baru ini, perjanjian kami dengan Sandoz di Australia menandakan lagi satu tonggak penting dalam perkongsian global dan strategi pertumbuhan kami. Hubungan ini juga merupakan langkah penting bagi pesakit di Australia, memastikan akses berterusan kepada ubat-ubatan biosimilar berkualiti tinggi dan mampu milik yang digunakan dalam onkologi.

1 IQVIA MAT 2023
2 IQVIA MAT 2023
3 Australian Government, Department of health; Pharmaceutical Benefits Scheme –
Biosimilar Bevacizumab. Diakses 24/1/2024 daripada

OGIVRI® dan ABEVMY® adalah tanda dagangan berdaftar Biosimilars Newco Limited, sebuah syarikat Biocon Biologics.
Semua tanda dagangan lain, berdaftar atau tidak berdaftar, adalah hakmilik pemilik-pemiliknya yang berkenaan.

Tentang Biocon Biologics Limited: 

Biocon Biologics Ltd. (BBL), anak syarikat Biocon Ltd., adalah syarikat biosimilar global yang unik, terpadu sepenuhnya, komited untuk mentransformasikan penjagaan kesihatan dan mentransformasikan kehidupan dengan membolehkan akses mampu milik kepada biosimilar berkualiti tinggi untuk jutaan pesakit di seluruh dunia. Ia memanfaatkan sains canggih, platform teknologi inovatif, keupayaan pembuatan global dan sistem kualiti kelas dunia untuk menurunkan kos terapi biologikal sementara meningkatkan hasil penjagaan kesihatan.

BBL telah memperoleh perniagaan biosimilar global rakan kerja lama Viatris, yang merupakan tonggak sejarah dalam perjalanan penciptaan nilainya. Biocon Biologics telah memasarkan lapan biosimilar di pasaran berkembang utama dan maju seperti AS, EU, Australia, Kanada, Jepun.

Syarikat ini mempunyai portfolio 20 aset biosimilar dalam bidang diabetologi, onkologi, imunologi dan penyakit tidak berjangkit lain. Ia mempunyai banyak ‘pertama’ dalam industri biosimilar. Sebagai sebahagian daripada komitmennya terhadap tadbir urus, sosial dan alam sekitar (ESG), BBL sedang memajukan kesihatan pesakit, orang dan planet untuk mencapai Sasaran Pembangunan Lestari PBB (SDG) utama. Laman web: ; Ikuti kami di Twitter: @BioconBiologics untuk maklumat terkini syarikat.

Biocon Limited, disenaraikan secara awam pada tahun 2004, (BSE code: 532523, NSE Id: BIOCON, ISIN Id: INE376G01013) adalah syarikat biofarmaseutikal global yang dipimpin inovasi yang komited untuk meningkatkan akses mampu milik kepada terapi kompleks untuk keadaan kronik seperti diabetes, kanser dan penyakit autoimun. Ia telah membangunkan dan memasarkan biologik, biosimilar dan API molekul kecil kompleks di India dan pasaran global utama serta Formulasi Generik di AS, Eropah & pasaran berkembang utama. Ia juga mempunyai portfolio aset janji dalam imunoterapi sedang dibangunkan. Laman web: ; Ikuti kami di Twitter: @bioconlimited untuk maklumat terkini syarikat.

Pernyataan Prospektif: Biocon
Kenyataan akhbar ini mungkin mengandungi pernyataan harapan masa depan dan pernyataan prospektif lain berdasarkan jangkaan dan kepercayaan pengurusan terhadap pembangunan masa depan dan kesannya terhadap Biocon dan anak syarikatnya / rakan kongsi. Pernyataan prospektif ini membabitkan risiko dan ketidakpastian diketahui atau tidak diketahui yang boleh menyebabkan keputusan, prestasi atau peristiwa berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam pernyataan tersebut. Faktor penting yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada harapan kami termasuk, antara lain: keadaan ekonomi dan perniagaan umum di India dan luar negara, keupayaan kami untuk melaksanakan strategi dengan jayanya, usaha penyelidikan dan pembangunan kami, rancangan pertumbuhan dan pengembangan kami serta perubahan teknologi, perubahan dalam nilai Rupiah dan mata wang lain, perubahan kadar faedah di India dan antarabangsa, perubahan dalam undang-undang dan peraturan yang terpakai kepada industri bioteknologi dan farmaseutikal India dan global, persaingan semakin ketat dalam industri bioteknologi dan farmaseutikal India dan global, perubahan dalam keadaan politik di India dan perubahan dalam peraturan kawalan pertukaran asing di India. Tidak ada jaminan bahawa Biocon, Pengarah-pengarah kami, atau mana-mana anak syarikat / rakan kongsi akan mengemaskini mana-mana pernyataan prospektif tertentu dalam kenyataan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.