Belajar di Luar Negara di Universiti Chulalongkorn: Gerbang ke Pendidikan Kelas Dunia di Asia

(SeaPRwire) –   BANGKOK, 5 Feb 2024Bersedia untuk menjadi pusat pendidikan Asia, menawarkan lebih daripada 100 program antarabangsa untuk mewujudkan pengalaman pembelajaran tanpa sempadan, dan mempersiapkan graduan untuk warganegara dunia. 

Study Abroad at Chulalongkorn University: A Gateway to World-Class Education in Asia
Pelajar Luar Negara di Universiti Chulalongkorn: Pintu Menuju Pendidikan Berkelas Dunia di Asia

Thailand merupakan salah sebuah destinasi pelancongan paling terkenal di dunia disebabkan kuasa lembut seperti seni, budaya, gastronomi, gaya hidup, alam semula jadi, iklim, dan kos sara hidup yang munasabah. Fakta yang kurang diketahui ialah Thailand juga merupakan salah satu destinasi utama dunia untuk pelajar antarabangsa.

Thailand, dan khususnya pendidikan yang diiktiraf di peringkat global kini telah menarik 2,000 pelajar antarabangsa dari 60 negara ke lebih daripada 100 program pertukaran dan ijazah antarabangsa yang diajar dalam bahasa Inggeris,” kata Sukalin Wanakasemsan, Pengarah Bahagian Hal Ehwal Akademik Global, , Universiti Chulalongkorn.

Bilangan ini sedang meningkat naik disebabkan dunia kontemporari yang lebih menyokong perjalanan dan migrasi orang ramai untuk bekerja, dan belajar, sebagai sebahagian daripada usaha mendapatkan pengalaman hidup seseorang untuk kewarganegaraan dunia, dan mengembangkan kemahiran hidup moden yang memerlukan keterbukaan minda, dan pengiktirafan terhadap kepelbagaian dan multikulturalisme.

Antara sebab utama mengapa pelajar antarabangsa memilih Chula ialah reputasi dan . Chula telah disenaraikan sebagai No. 1 Thailand selama empat tahun berturut-turut dalam THE Impact Rankings 2023 dalam QS (Quacquarelli Symonds) World University Rankings 2024. Di peringkat antarabangsa, Dapatan Pekerjaan Chula menduduki tempat No. 17 dunia dalam THE Impact Rankings 2023 dan antara 50 Teratas dalam QS World University Rankings 2024. 

“Chula merupakan hab pendidikan ASEAN dan Asia, dan pemimpin akademik dalam sains, sains sosial, dan kemanusiaans,” kata Sukalin.  Lebih-lebih lagi, persekitaran pembelajaran dan gaya hidup Chula yang bersemangat, kerana ia menggabungkan tradisi dan kemodenan serta menyokong pembelajaran sepanjang hayat melangkaui buku teks.

Dengan lokasinya yang selesa terletak betul-betul di tengah-tengah hab Bangkok, pelajar Chula berada di persekitaran unik yang mengimbangi trend masa lalu, kini, dan masa hadapan dengan sempurna.  Dari segi akademik, pelajar boleh mengambil kesempatan sepenuhnya dengan kerjasama meluas Chula dengan universiti rakan kongsi bertaraf dunia dalam pangkalan data, peluang , dan pertukaran. Mereka juga boleh memperkaya pengalaman Thailand mereka dengan beribu-ribu aktiviti kokurikulum, program bahasa Thai, serta platform dalam talian untuk menggalakkan komunikasi dalam kalangan pelajar untuk sokongan rakan sebaya. 

Untuk mengetahui lebih lanjut, hubungi Chula OIA di , atau Facebook: .

Baca artikel penuh di 

Hubungan Media:   
Chula Communication Center    
E-mel:  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.