Bekas Ahli Angkasa Jepun Dr. Soichi Noguchi Menyertai Lembaga Penasihat Voyager Space

(SeaPRwire) –   DENVER, 9 Februari 2024 (Voyager), pemimpin global dalam eksplorasi angkasa, hari ini mengumumkan Dr. Soichi Noguchi telah dilantik ke jawatankuasa penasihat syarikat. Dr. Noguchi adalah jurutera aeronautikal, bekas ahli angkasa Jepun Agensi Penjelajahan Angkasa Jepun (JAXA), dan merupakan astronot pertama di dunia untuk menjalani tiga kaedah berbeza memasuki semula Bumi dari angkasa. Penambahan Dr. Noguchi ke jawatankuasa penasihat Voyager adalah langkah penting lagi untuk meluaskan usaha eksplorasi angkasa syarikat dan membina masa depan yang lebih baik untuk manusia.

Seorang warganegara Jepun, Dr. Noguchi merupakan pemimpin terkemuka dalam bidang kejuruteraan aeronautikal dan angkasa. Selain menjadi ahli krew dan jurutera penerbangan beberapa misi Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), Dr. Noguchi menyertai misi Space Shuttle Discovery STS-114, melakukan tiga aktiviti luar kapal angkasa (EVA) untuk menunjukkan teknik pembaikan dalam penerbangan pada sistem perlindungan haba tiang pendaratan kapal angkasa di orbit, dan terbang sebagai “left-seater” Jepun pertama pada kapal angkasa Soyuz pada 2009. Beliau merupakan astronot pertama untuk melakukan EVA di ISS dan baru-baru ini menjadi orang bukan Amerika pertama untuk terbang ke angkasa di atas kapal angkasa SpaceX Crew Dragon pada 2020.

“Pengalaman dan perspektif Dr. Noguchi dalam angkasa dan latar belakang yang kaya dalam kejuruteraan aeronautikal adalah antara banyak sebab mengapa beliau sangat sesuai untuk jawatankuasa penasihat kami,” kata Dylan Taylor, CEO dan Pengerusi, Voyager Space. “Dr. Noguchi menyertai pasukan kami pada masa penting, dan kami gembira menerima beliau.”

Selepas 27 tahun sebagai astronot, Dr. Noguchi mengambil beberapa jawatan baru termasuk Presiden Mirai Space Co., Ltd., Ketua Eksekutif Fellow Institut Kajian Sosio-Ekonomi Antarabangsa, Penasihat Eksekutif IHI Corporation, Jawatankuasa Penasihat Kelestarian Mitsubishi Corporation, dan Profesor Projek di Universiti Tokyo dan Universiti Ritsumeikan. Beliau memegang ijazah sarjana muda dan sarjana dalam kejuruteraan aeronautik dan kedoktoran dalam kejuruteraan maju dari Universiti Tokyo.

“Saya berharap dapat membawa pengalaman dan perspektif saya ke pasukan Voyager Space ketika kita terus melangkah ke hadapan dalam eksplorasi angkasa,” kata Dr. Noguchi. “Voyager memberi tumpuan untuk menjadi syarikat bersifat global, dan saya terhormat dapat membimbing pasukan ini dalam kejayaan mereka yang berterusan.”

Dr. Noguchi telah menerima beberapa anugerah dan penghargaan sepanjang kerjayanya termasuk dua pingat penerbangan NASA, dua Pingat Perkhidmatan Awam Cemerlang NASA, Pingat Persahabatan dari Persekutuan Rusia, dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang JAXA antara lain.

Tentang Voyager Space
Voyager Space ditumpukan untuk membina masa depan yang lebih baik untuk manusia di angkasa dan Bumi. Dengan lebih 35 tahun warisan penerbangan angkasa dan lebih 2,000 misi berjaya, Voyager menggerakkan revolusi angkasa komersial. Voyager menyediakan penyelesaian eksplorasi, teknologi, dan pertahanan kepada pelanggan global termasuk agensi kerajaan dan keselamatan awam, syarikat komersial, institusi akademik dan penyelidikan, dan lebih lagi.

Kenyataan Berhati-hati Mengenai Pernyataan Prospektif
Kenyataan media ini mengandungi “pernyataan prospektif.” Semua kenyataan, selain kenyataan fakta sejarah, termasuk mengenai misi dan strategi pertumbuhan Voyager Space, Inc. (“Syarikat”) adalah “pernyataan prospektif.” Walaupun pengurusan Syarikat percaya bahawa pernyataan prospektif tersebut munasabah, ia tidak dapat menjamin bahawa jangkaan tersebut betul atau akan menjadi betul. Terdapat banyak risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan hasil masa depan Syarikat berbeza secara material daripada yang dijangkakan. Risiko dan ketidakpastian berpotensi termasuk, antara lain, keadaan ekonomi umum dan industri di mana Syarikat beroperasi; ketidakpastian keperluan dan kelulusan peraturan; dan keupayaan untuk memperoleh pembiayaan yang diperlukan pada syarat yang diterima atau sama sekali.

Logo –

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.