Autohome Inc. Mengumumkan Kewangan Q4 dan Tahunan 2023: Perniagaan Baru Mendorong Pertumbuhan Berterusan

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Feb. 6, 2024Autohome Inc. (NYSE: ATHM; HKEX: 2518) (“Autohome” atau “Syarikat”, merupakan destinasi dalam talian terkemuka untuk pengguna kereta di China, hari ini mengumumkan keputusan kewangan suku keempat dan tahunan 2023. Dalam tahun lepas, Autohome mencatat prestasi operasi dan kewangan yang kukuh dengan pertumbuhan keseluruhannya ditumpukan terutamanya oleh perniagaan baharu. Menurut pengumuman tersebut, jumlah pendapatan bersih Syarikat pada suku keempat adalah RMB1.91 bilion. Jumlah pendapatan bersih bagi tahun itu meningkat sebanyak 3.5% berbanding setahun sebelumnya kepada RMB7.18 bilion, di mana pasaran dalam talian dan perniagaan lain menyumbang 30.6% daripada jumlah pendapatan. Kemuntungan bersih selepas penyesuaian bagi tahun itu adalah RMB2.16 bilion dengan margin bersih selepas penyesuaian sebanyak 30.1%.

Pada 13 Disember 2023, Autohome mengumumkan bahawa Tao Wu telah dilantik sebagai pengarah eksekutif Syarikat dan Ketua Pegawai Eksekutif, di mana beliau bertanggungjawab sepenuhnya terhadap perancangan strategik, pengurusan organisasi, dan pembangunan perniagaan Syarikat. Tao Wu menyatakan dalam panggilan keputusan kewangan bahawa, “Pada tahun 2023, jumlah pendapatan Syarikat berkembang dengan mantap berdasarkan pembangunan perniagaan baharu yang kukuh. Memandang ke hadapan, kami komited untuk mengekalkan kepimpinan kami dalam bidang ini, mengkaji sinergi lebih lanjut dengan Kumpulan Ping An, dan menyokong pertumbuhan jangka panjang Syarikat dengan proposisi nilai unik dan ekosistem yang lebih pelbagai dan hidup.”

Skala pengguna terus berkembang beriringan dengan pembinaan ekosistem kandungan yang pelbagai

Pada tahun 2023, Autohome menjadikan pengalaman pengguna sebagai fokus utama, mencipta sistem menyeluruh yang merangkumi kandungan, alat dan perkhidmatan untuk menyediakan pengalaman penggunaan kereta yang berkualiti tinggi, mudah dan cekap. Menurut QuestMobile, pengguna harian aktif (“DAU”) aplikasi mudah alih Autohome meningkat sebanyak 25.4% berbanding setahun sebelumnya untuk mencapai 68.19 juta pada bulan Disember lepas. Syarikat juga melancarkan IP asal tahunan ‘Rancangan Terobosan Kenderaan Tenaga Baharu’, satu program penilaian menyeluruh yang menilai keselamatan kenderaan tenaga baharu (“NEV”) berdasarkan fakta dan data, menguraikan, menguji dan menganalisis isu-isu keselamatan NEV secara mendalam. Setakat ini, program itu menerima 325 juta impresi dan melebihi 200 juta tontonan di seluruh rangkaian.

Pada masa hadapan, Autohome akan terus memberi tumpuan untuk memenuhi keperluan pengguna yang berubah, mencipta ekosistem kandungan yang kaya dan pelbagai yang menyediakan akses pengguna kepada perkhidmatan berkualiti tinggi, menyeluruh sepanjang kitaran kehidupan pemilikan kereta, dan meningkatkan pengalaman pengguna.

Autohome Space meluaskan ke 20 Bandar dan pendapatan daripada jenama NEV meningkat

Dalam tahun lepas, perniagaan NEV Autohome mempercepatkan landasannya. Pendapatan daripada jenama NEV meningkat sebanyak 81.6% berbanding setahun sebelumnya, terus mengatasi kadar pertumbuhan jualan industri. Menjelang akhir 2023, Autohome Space telah meluaskan ke 20 bandar di seluruh negara, terutamanya di bandar-bandar pertengahan dan bawahan, untuk mengkaji potensi peluang. Selain itu, bilangan rakan kongsi jenama Space secara beransur-ansur meningkat, dan penawaran model kereta hologram 3D telah merangkumi lebih 70 model terkemuka. Pada masa hadapan, Autohome akan terus meningkatkan pelaburannya dalam model runcit baharu, membolehkan Syarikat menyediakan rangkaian perkhidmatan automotif runcit berkualiti tinggi, serba lengkap kepada pengguna di seluruh negara.

Aplikasi AI dan model bahasa besar yang mendalam menghasilkan pertumbuhan pendapatan yang kukuh dalam perniagaan digitalisasi

Pada tahun 2023, Autohome mencapai kemajuan berterusan dalam teknologi produk AI dan model bahasa besar merentasi pelbagai produk dan perkhidmatan, melancarkan produk data berasaskan AI, dan mempromosikan aplikasi model bahasa besar ke semua senario perniagaan. Langkah-langkah ini membantu pelanggan peniaga mengurangkan jumlah kos keseluruhan dan meningkatkan kecekapan. Pada tahun 2023, purata pendapatan produk data setiap kedai peniaga dan purata bilangan produk data yang diambil oleh setiap kedai peniaga meningkat lebih 20% berbanding tahun sebelumnya. Bilangan pelanggan peniaga untuk produk data terus meningkat, menghasilkan peningkatan 38% tahun ke tahun dalam pendapatan data peniaga bagi tahun tersebut.

Apabila tingkah laku pengguna dalam penggunaan kereta berubah, Autohome secara aktif menganalisis dan mengenal pasti kebimbangan dan kekosongan media menegak pengguna. Dengan menggabungkan teknologi AI baharu, Syarikat mencipta CarPlan, produk pembuatan keputusan bantuan model bahasa besar pertama dalam industri automotif. Sejak dilancarkan sebagai mini program berasingan pada September 2023, ia telah memberikan keputusan pembelian kereta kepada lebih 2 juta pengguna. Acara ‘Subsidi Super’ syarikat meliputi lebih 100 jenama dan beribu-ribu siri kereta popular. Pada tahun 2023, ia mengeluarkan lebih 100 juta hak pembelian kereta sebenar kepada lebih 1 juta pengguna, dengan berkesan mengetap potensi penggunaan pasaran kereta China dan meningkatkan jualan.

Memberdayakan peniaga kereta terpakai dengan alat digitalisasi, TTP mencapai terobosan dalam perniagaan pertukaran

Dalam aspek perniagaan kereta terpakai yang rumit, Autohome memanfaatkan kelebihan data dan teknikal untuk menawarkan pelbagai produk bagi memudahkan pengurusan perniagaan operasi penjualan yang cekap bagi peniaga kereta terpakai. Syarikat juga melancarkan produk keahlian khusus untuk kereta terpakai, menyediakan peniaga dengan platform pengurusan maklumat menyeluruh, yang telah merangkumi lebih 20,000 peniaga kereta. Perniagaan pertukaran kereta terpakai TTP telah bekerjasama dengan 45 pembuat asal peralatan (“OEM”). Pada tahun 2023, Autohome mencapai pertumbuhan tahun ke tahun yang kukuh dalam kedua-dua jumlah urus niaga dan pendapatan untuk TTP sambil mengekalkan keuntungan.

Secara keseluruhannya, Autohome mengekalkan pertumbuhan pendapatan yang mantap pada tahun 2023, seraya mencapai campuran pendapatan yang lebih optimum dan memacu peningkatan yang ketara dalam laluan pengguna. Perniagaan runcit baharu berkembang dengan pesat, dan perniagaan keseluruhannya membuat kemajuan yang mantap. Memandang ke hadapan, prospek pasaran kereta China penuh peluang dan cabaran. Syarikat akan terus melabur dalam model baharu, teknologi dan produk, dan secara proaktif mengkaji peluang untuk penyepaduan perniagaan, sumber dan pengguna lebih lanjut dengan Kumpulan Ping An. Melalui usaha ini, Syarikat bertujuan untuk mencipta momentum pertumbuhan baharu dan meletakkan diri kami untuk kejayaan berterusan pada masa hadapan.

Mengenai Autohome

Autohome Inc. (NYSE: ATHM; HKEX: 2518) ialah destinasi dalam talian terkemuka untuk pengguna kereta di China. Menurut QuestMobile, pada bulan Disember 2023, DAU mudah alih mencapai 68.19 juta dengan peningkatan sebanyak 25.4% tahun ke tahun. Misi syarikat ialah untuk melibatkan, mendidik dan memaklumkan pengguna mengenai segala-galanya berkaitan kereta. Autohome menyediakan kandungan yang dihasilkan secara profesional, kandungan yang dihasilkan oleh pengguna, kandungan berasaskan AI, dan perpustakaan kereta yang komprehensif serta maklumat senarai kereta yang luas kepada pengguna kereta, meliputi kitaran pembelian dan pemilikan kereta sepenuhnya. Kemampuan untuk mencapai pangkalan pengguna kereta yang besar dan aktif telah menjadikan Autohome platform pilihan untuk pengeluar dan peniaga untuk menjalankan kempen pengiklanan mereka. Selain itu, perkhidmatan langganan dan pengiklanan peniaga membolehkan peniaga memasarkan stok dan perkhidmatan mereka melalui platform Autohome, meluaskan jangkauan bengkel fizikal mereka kepada potensi jutaan pengguna internet di China dan menjana rujukan jualan untuk mereka. Syarikat menawarkan rujukan jualan, analisis data dan perkhidmatan pemasaran untuk membantu pengeluar dan peniaga meningkatkan kecekapan dan memudahkan urus niaga. Autohome

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.