Aussies berkongsi secara terbuka tentang penghalang-penghalang utama untuk bermesra pada Hari Valentine termasuk berbalah, menyebut nama bekas dan rasa kembung ketika makan malam

 • Alasan-alasan lain mengapa orang Australia menunda gairah mereka semasa makan malam ialah rakan kencan mereka menggoda orang lain semasa kencan (36%) dan tidak berusaha dengan penampilan mereka (29%)
 • OpenTable mendedahkan senarai Australia Top 50 Restoran Romantis berdasarkan ulasan pengunjung* dan menyarankan membuat tempahan sebelum 10 Februari untuk meningkatkan peluang menjamin meja kegemaran anda pada Hari Valentine***
 • Pakar Perubatan Am, Dr. Sam Hay mendedahkan tips terbaiknya untuk membantu orang Australia menavigasi menu pada Hari Valentine untuk kencan romantis

(SeaPRwire) –   SYDNEY, 9 Feb. 2024 — Dengan Hari Valentine semakin menghampiri dan hampir setengah (46%) orang Australia merancang untuk menghabiskan 14 Februari makan di restoran,  telah mendedahkan senarai  dikumpulkan daripada lebih 300,000 ulasan pengunjung Australia dan metrik pengunjung termasuk penarafan dan peratusan ulasan restoran di mana pengunjung menandakan restoran sebagai “romantis”.**

Ursula's, NSW, OpenTable
Ursula’s, NSW, OpenTable

Memilih restoran dari senarai Top 50 Restoran Romantis baru adalah langkah pertama untuk menetapkan suasana yang tepat, dan OpenTable memperoleh kajian pengguna untuk mendedahkan pembunuh suasana kencan teratas dan apa yang perlu dielakkan untuk membantu pasangan kekal dalam suasana semasa dan selepas kencan. Orang Australia mengakui berikut merendahkan suasana pra-hanky panky:

Memilih restoran dari senarai Top 50 Restoran Romantis baru adalah langkah pertama untuk menetapkan suasana yang tepat, dan OpenTable memperoleh kajian pengguna untuk mendedahkan pembunuh suasana kencan teratas dan apa yang perlu dielakkan untuk membantu pasangan kekal dalam suasana semasa dan selepas kencan. Orang Australia mengakui berikut merendahkan suasana pra-hanky panky:

Memilih restoran dari senarai Top 50 Restoran Romantis baru adalah langkah pertama untuk menetapkan suasana yang tepat, dan OpenTable memperoleh kajian pengguna untuk mendedahkan pembunuh suasana kencan teratas dan apa yang perlu dielakkan untuk membantu pasangan kekal dalam suasana semasa dan selepas kencan. Orang Australia mengakui berikut merendahkan suasana pra-hanky panky:

bertengkar semasa kencan (42%), bersikap kasar kepada kakitangan restoran (40%), rakan kencan menyebut nama bekas pasangan mereka (32%), dan rasa kembung dan berangin dari makanan mereka (27%).

Penyelidikan tambahan termasuk*:

 • Kesukaran hati – Hanya lebih daripada lima belas peratus (21%) orang Australia mengatakan mereka mendapati kos paling mengganggu apabila merancang di mana untuk makan malam sementara 12% paling tertekan mencari restoran yang sempurna.
 • Merancang malam romantis luar – Sementara 23% orang Australia sedang mempertimbangkan makan di restoran yang memegang kenangan istimewa, 29% sedang mempertimbangkan makan di tempat baru yang belum pernah mereka lawati sebelum ini dan menemui restoran dan perasa baru yang menggoda selera mereka.
 • Aku, diriku, dan makan –  7% orang Australia sedang mempertimbangkan makan sendirian pada 14 Februari kerana lebih ramai orang memilih untuk merayakan Hari Valentine tanpa mengira status perhubungan mereka.* Pada Hari Valentine 2023, makan untuk satu di OpenTable meningkat 56%*** berbanding tahun sebelumnya.

Rasa kembung merendahkan rancangan pasca-makan orang Australia

Dengan kembung dianggap sebagai salah satu pembunuh suasana Hari Valentine terbesar, 46% orang Australia mendedahkan mereka secara aktif mengelakkan pasca-makan kerana itu. Sebenarnya, 64% orang Australia mengakui perasaan kembung dan gas bahkan menyebabkan mereka mengakhiri kencan lebih awal. OpenTable bekerjasama dengan pakar perubatan am terkemuka Dr. Sam Hay untuk membantu pengunjung restoran menavigasi menu dan mengekalkan suasana cinta.

“Hampir setengah (46%) orang Australia mengakui bahawa rasa kembung telah menghalang mereka daripada menjadi mesra selepas kencan makan malam! Walau bagaimanapun, pengunjung restoran tidak perlu membenarkan ini menghalang mereka memulakan atau menghidupkan semula cinta mereka. Ada banyak yang boleh dilakukan untuk mengubati perasaan ini seperti senaman harian, minum air lebih banyak dan memilih makanan kaya serat seperti kacang, gandum utuh dan sayuran daun,” kata Dr Sam Hay, GP.

Dr Sam Hay juga memberikan tips dan trik mudah untuk membantu pengunjung restoran Australia menavigasi menu tanpa masalah untuk kencan romantis berdua:

 1. Saiz adalah segalanya – Saiz hidangan boleh membuat perbezaan apabila berhadapan dengan perut terganggu, pilih saiz lebih ringan dan kecil yang boleh dinikmati bersama pasangan anda.
 2. Makan perlahan-lahan – Bukan sahaja anda mahu kencan istimewa itu berlarutan lebih lama, makan terlalu cepat membuat anda rasa kenyang dengan cepat, ditambah anda menelan banyak udara.
 3. Minum air yang mencukupi – Ini mengekalkan gelembung turun dan segala-galanya bergerak melalui dengan mudah. Dan elakkan ‘minuman diet’, kerana pemanis tiruan boleh menyebabkan kembung.
 4. Jelajah selepas kencan? – Jika anda memutuskan untuk melimpahkan, jelajah selepas makan malam boleh meredakan perut

OpenTable mendedahkan Restoran teratas Australia untuk menghidupkan cinta

OpenTable membuatnya lebih mudah bagi orang Australia untuk mencari lokasi yang sesuai dengan keperluan cinta mereka pada Hari Valentine tahun ini dengan senarai  .

“Dari kencan pertama hingga tonggak romantis, OpenTable mempunyai semua yang diperlukan untuk Hari Valentine. Data*** kami mendedahkan majoriti (50%) tempahan dibuat sekurang-kurangnya empat hari terlebih dahulu jadi membuat tempahan sebelum 10 Februari sepatutnya meningkatkan peluang anda mendapatkan meja kegemaran. Dengan senarai menampilkan lokasi menakjubkan seperti masakan Perancis terkenal di Sydney, St Kilda yang menggairahkan dan hidup, hingga kegemaran pantai di Brisbane, ada sesuatu untuk keperluan cinta semua orang,” kata Drew Bowering, Pengarah Kanan Penjualan dan Perkhidmatan APAC di OpenTable.

“Kami juga melihat perubahan dalam cara orang merayakan Hari Valentine, yang tidak lagi hanya cuti untuk pasangan tetapi alasan yang baik untuk kencan kawan. Tahun lalu, 15% makan Hari Valentine adalah untuk meja 6+, menjadikannya saiz kumpulan paling popular selepas 2, yang meningkat 44% berbanding tahun sebelumnya,” kata Bowering.

Top 50 Restoran Romantis** menampilkan:

 • Cinta berada di udara di Queensland dengan impresif 21 lokasi yang terdapat dalam senarai Top 50, termasuk kegemaran Gold Coast dan kedai makanan Itali berunsurkan kampung Mount Cotton.
 • Masakan Australia moden adalah kuisin paling popular dalam senarai Top 50, membentuk hampir satu pertiga (32%) restoran, diikuti oleh Itali (26%) dan Laut (10%). Ini berjangkauan dari oasis bandar yang adalah  di Sydney dan  dengan pesonanya zaman dahulu di Hobart.

Untuk mencari Top 50 Restoran Romantis, lawati .

*Metodologi Kajian Pengguna

Satu kajian dalam talian telah diadakan oleh PureSpectrum di kalangan 1501 pengguna Australia umum. Dalam sampel ini, kuota telah digunakan untuk bandar-bandar utama untuk perbandingan terus. Australia termasuk salah satu daripada lapan pasaran dalam kajian pelbagai pasaran meninjau 12,000 peserta mengenai sikap dan tingkah laku Hari Valentine. Penyelidikan medan berlangsung antara 19 Januari – 25 Januari 2024.

**Metodologi Senarai Restoran

Senarai Top 50 Restoran Romantis di Australia untuk 2024 dihasilkan daripada lebih 300,000 ulasan pengunjung yang disahkan OpenTable dan metrik makan dari 1 Disember 2022 hingga 30 November 2023. Restoran dengan ambang minimum ulasan pengunjung telah dipertimbangkan dan dinilai dengan gabungan data unik, termasuk penarafan pengunjung, peratusan ulasan lima bintang, bilangan amaran yang ditetapkan, peratusan tempahan dibuat lebih awal dan carian terus. Metrik ditimbang untuk membentuk skor keseluruhan. Restoran yang layak kemudian dikelaskan mengikut peratusan ulasan dengan tag “romantis”. Senarai akhirnya muncul A-Z, bukan dalam urutan berperingkat.

***Data OpenTable

OpenTable melihat pengunjung duduk dari tempahan masuk, telefon dan talian untuk 14 Februari pada tahun 2023, dan membandingkannya dengan 14 Februari 2022, apabila ditekankan, memandang restoran yang ada pada platform masing-masing tempoh ini. Kuisin dan julat harga ditentukan sendiri oleh restoran.

Mengenai OpenTable

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

, pemimpin global dalam teknologi restoran dan sebahagian daripada . (NASDAQ: BKNG), membantu 55,000 restoran, bar, ladang anggur dan lokasi lain di seluruh dunia mengisi 1.6 bilion tempat duduk setahun. OpenTable mengendalikan tempahan, pengalaman, pembayaran, wawasan pengunjung dan operasi,