Astana Opera Buka Dunia Seni untuk Kanak-kanak

(SeaPRwire) –   Astana Opera bersama dengan Eurasian Resources Group (ERG) membentangkan projek kebajikan sosial Seni dan Kanak-kanak. Inisiatif ini berhasrat untuk membangunkan persepsi estetik dunia dan kebolehan kreatif kanak-kanak berkebolehan dari rantau Kazakhstan, yang keluarganya menghadapi masalah hidup yang sukar, dan juga kanak-kanak dari rumah anak yatim.

ASTANA, Kazakhstan, 30 Jan. 2024 — Astana Opera melaksanakan tugas-tugas yang ditetapkan oleh Kementerian Kebudayaan dan Penerangan Kazakhstan untuk menyokong dan memelihara kebudayaan di negara kami. Teater ini juga menumpukan perhatian terhadap amal jariah, menganjurkan pertunjukan untuk anak yatim piatu, kanak-kanak yang kurang upaya, keluarga besar, menjalankan kelas teater untuk golongan pelajar sekolah dan acara-acara lain.

Bahagian luar Astana Opera


Bahagian luar Astana Opera

Projek Seni dan Kanak-kanak menjadi sebahagian daripada kerja amal teater, meneruskan pemasyhuran seni dalam kalangan generasi muda, memperkenalkan kanak-kanak dengan nilai-nilai budaya.

Projek ini dianjurkan untuk kanak-kanak dari keluarga daripada sektor-sektor penduduk yang terdedah secara sosial yang tinggal di rantau dan bandar-bandar dengan signifikansi republik. Pihak penganjur menampung semua perbelanjaan untuk perjalanan, penginapan dan makanan. Lebih kurang enam ratus kanak-kanak dari 17 rantau dan 3 bandar utama di Kazakhstan melawat Astana Opera: melawat kawasan belakang pentas, mengambil bahagian dalam kelas teater, kelas induk di studio kanak-kanak, bertemu dengan kakitangan kreatif, menghadiri produksi dan melawat Astana.

Pihak penganjur projek menerima banyak maklum balas yang baik daripada kanak-kanak dan guru yang menemani mereka. Perkenalan pertama dengan dunia teater yang misteri dan mengagumkan, lawatan ke tempat-tempat ikonik ibu negara, hadiah, layanan istimewa dan acara hiburan lain yang disediakan untuk mereka di teater dengan bantuan ERG, menjadi acara yang tidak dapat dilupakan untuk kanak-kanak.

Berdasarkan keputusan kerja amal, sebuah filem dokumentari Seni dan Kanak-kanak difilemkan, menceritakan tentang kepentingan pendidikan budaya dan sokongan untuk kanak-kanak dari semua rantau Kazakhstan. Astana Opera bukan sahaja menyediakan bantuan kepada orang yang memerlukan, tetapi juga memberi inspirasi kepada orang lain untuk mengikuti teladannya. Teater telah menyiarkan kod QR di laman webnya yang membuka senarai kenalan untuk rumah anak yatim dan institusi sosial, yang menghargai sebarang bantuan.

Bagi Astana Opera, tahun 2023 penuh dengan acara penting: Petite Mort Kylián, La Sylphide Løvenskiold, L’Italiana in Algeri Rossini, Iolanta Tchaikovsky, Puss in Boots Cui telah ditambahkan ke dalam repertoir, tamat pengajian pertama Astana Opera International Opera Academy, dan jelajah ke Poland, Slovenia, Georgia, dan UAE telah berlangsung tahun ini.

 

Projek Seni dan Kanak-kanak


Projek Seni dan Kanak-kanak

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.