Artmarket.com: Artprice mengulas pelancaran dana pelaburan seni Perancis yang dikawal selia oleh AMF

(SeaPRwire) –   PARIS, 5 Feb 2024 — Artmarket by Artmarket telah membaca artikel oleh Martine Robert dan Anne-Sophie Vion yang diterbitkan pada 25 Januari 2024 dalam akhbar kewangan Perancis, LES ECHOS bertajuk “Exclusive: FrenchArtFund, the first art investment fund regulated by the AMF“, di mana Artmarket disebut-sebut sebagai nilai khusus yang dicari oleh dana profesional seni bercampur yang dikawal:

Artprice100© vs. S&P 500 vs. STOXX Europe 50 – Base 100in January 2000

Artprice100© vs. S&P 500 vs. STOXX Europe 50 – Base 100in January 2000

Artikel itu menimbulkan banyak persoalan yang mendorong kami untuk menghubungi pengasas Inocap Gestion dan dana pelaburan seni FrenchArtFund, Olivier Bourdelas, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai asal-usul dana ini dan syarat-syarat serta objektifnya. Dana ini dilancarkan hari ini (1 Februari 2024).

Selepas perbualan yang panjang, kami bersetuju bahawa pandangan kami terhadap pasaran seni mempunyai banyak persamaan dan jelas bahawa tujuan Olivier Bourdelas untuk melancarkan FrenchArtFund sangat selari dengan penghargaan kami terhadap apa yang diperlukan pasaran seni Perancis.

Artikel LES ECHOS menggambarkan Olivier Bourdelas sebagai berikut: “Seorang pengumpul seni selama dua puluh tahun, tetapi juga pengasas pada tahun 2007 Inocap Gestion, syarikat yang sudah menyokong institusi kebudayaan Perancis dan terlibat dalam program pembelian karya artis muda.[…] Olivier Bourdelas – juga pentadbir Rumah Fotografi Eropah dan Yayasan Neuflize OBC untuk Seni Visual, telah membangunkan jambatan antara profesinya dan kegilaannya.”

Pasaran seni dan pasaran kewangan

Dalam perbualan kami, Olivier Bourdelas mengesahkan pandangannya bahawa pasaran seni mempunyai banyak persamaan dengan pasaran kewangan, dengan berkata “terdapat banyak simetri antara kedua-dua dunia ini.” Pemerhatian ini sepenuhnya mencerminkan hasil kajian sejarah dan banyak kerja dan penerbitan Artmarket oleh Artmarket selama beberapa dekad yang lalu. Alat ekonometrik dan indeks Artmarket adalah penting untuk membina dana pelaburan di Pasaran Seni.

Selepas mengesahkan pemerhatian bersama kami, kami tidak terkejut mendapati bahawa ramalan masa depan kami juga sangat serupa.

Pelabur dalam Seni

Olivier Bourdelas: “Dalam dunia yang tidak menentu di mana nilai sebenar sukar dicari, penabung semakin mencari sesuatu yang bermakna untuk dilaburkan. Pelaburan jangka panjang dalam seni menghasilkan dan menyokong nilai budaya dan pendidikan yang berbeza daripada pelaburan tradisional. Oleh itu, pelaburan dalam seni bukan sahaja pelaburan dalam aset ‘nyata’, ia juga pelaburan menyeronokkan dan ‘boleh dipamerkan’ dalam masa depan kolektif kita.”

Artmarket: “Seni hari ini secara meluas dianggap sebagai pelaburan alternatif yang tidak hanya menawarkan pulangan tinggi tetapi juga korelasi rendah dengan aset kewangan biasa. Pelaburan dalam karya artis terbesar (seperti Pablo Picasso, Claude Monet, atau Georgia O’Keeffe contohnya) oleh itu boleh menjadi kaya secara peribadi dan kewangan, asalkan kita memperhatikan khususnya pasaran seni, dan terutamanya, masa yang boleh diambil untuk menjual karya seni unik. “

Olivier Bourdelas: “Cinta kami terhadap seni Kontemporari bermula sepuluh tahun lalu. Sejak 2013, kami telah menyokong landskap kreatif Perancis dengan membeli satu karya setiap suku tahun. Dan kami menyokong beberapa institusi seperti Maison Européenne de la Photographie di Paris dan projek Franciscaines di Dauville.
Pada peringkat peribadi, saya telah mengumpul karya artis dari semua asal-usul selama 20 tahun. Tetapi saya juga memberi wang kepada Pusat Georges Pompidou dan saya adalah ahli lembaga untuk pelbagai badan budaya seperti Maison Européenne de la Photographie dan Yayasan Korporat Neuflize OBC, dan isteri saya adalah seorang jurugambar.
Untuk penubuhan FrenchArtFund, kami menubuhkan pasukan lima orang yang sangat berkelayakan, termasuk dua pengurus, pengarah operasi, dan pengurus pemasaran dan komunikasi, dengan saya memberi sokongan. Kami telah merekrut pasukan puncak untuk memberi peluang terbaik kepada dana ini.
Dua pengurus kami masing-masing mempunyai hampir dua puluh tahun pengalaman di pasaran seni, telah bekerja dengan rumah lelongan antarabangsa terbesar, dan menikmati reputasi cemerlang. Berkongsi nilai dan pengetahuan luar biasa, pasukan ini akan mengendalikan dana secara jangka panjang di sisiku.
Kami terutamanya akan memberi tumpuan kepada artis-artis dari Artmarket Global Top 500 (berdasarkan jumlah jualan lelongan tahunan). Karya-karya ini terutamanya lukisan oleh artis pasca-perang dan Kontemporari dalam julat harga antara €150 hingga €500,000.
Untuk meminimumkan risiko, kami akan memfokuskan pembelian kami kepada karya-karya yang dicipta pada abad ke-20 dan ke-21 oleh artis terkenal, diwakili oleh galeri antarabangsa besar, dengan rekod kukuh di pasaran sekunder melalui rumah lelongan antarabangsa.
Untuk memaksimakan potensi nilai dana kami, kami juga akan berinvestasi dalam artis-artis muncul yang diwakili oleh galeri dengan pengaruh kuat dan menikmati berita muzium berulang.
Kami akan mengelakkan berinvestasi dalam karya artis muda yang belum popular di pasaran sekunder dan belum menjadi sebahagian daripada koleksi institusi utama.
Semua pelaburan akan dilaksanakan selepas analisis terperinci yang melibatkan pemeriksaan terperinci ke atas keputusan lelongan untuk karya-karya berbanding oleh artis dan menggunakan matriks penarafan berasaskan kriteria berbilang, mengintegrasikan sekitar dua puluh parameter.
Karya-karya akan disimpan di lokasi penyimpanan ultra selamat dan sulit bersama salah satu pemain utama di pasaran seni Perancis.
Sekali dua kali setahun, pelanggan dan rakan kami akan mempunyai peluang untuk meninjau sebahagian koleksi di tempat ramah di mana mereka akan dijemput bersama keluarga dan kawan-kawan. Pada masa itu, seorang penceramah, pengarah muzium, atau bahkan kurator pameran, akan berucap untuk menjelaskan amalan seorang artis atau bahkan memimpin perdebatan atau seminar di sekitar pergerakan seni contohnya. Bidang kemungkinan begitu luas dalam bidang ini, sehingga kami akan dimanjakan untuk memilih.

Seni sebagai tempat perlindungan

Olivier Bourdelas melihat seni sebagai “tempat perlindungan semasa tempoh krisis dan inflasi“. Artmarket oleh Artmarket kuat menyokong pendekatan ini yang kerap ditekankan dalam komunikasi dan Laporan Pasaran Seni Tahunan mereka, seperti yang diterbitkan pada tahun 2023: “Selama 22 tahun yang lalu, pasaran seni telah menunjukkan kemampuannya untuk membuat penyesuaian nyawa untuk mencegah melemahnya di hadapan krisis kewangan, ekonomi, kesihatan awam dan geopolitik.

Pasaran yang sangat besar

Olivier Bourdelas: “Dengan 53 juta jutawan dan 2,153 bilionair di seluruh dunia (naik 53% ove

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.