Amorepacific Umumkan Keputusan Penyelidikan Positif Tentang Ginseng Fermentasi dalam Pengaktifan Limfatik Kulit

(SeaPRwire) –   Menunjukkan kemungkinan peningkatan dalam pengaktifan limfatik dan kesihatan kulit melalui ramuan ginseng ditapai

SEOUL, Korea Selatan, 6 Feb, 2024 — Amorepacific, dengan kerjasama Sekolah Kejuruteraan Mekanikal di Universiti Korea, telah mendedahkan penyelidikan baharu yang menunjukkan impak pengaktifan limfatik terhadap kesihatan kulit dan kemungkinan peningkatan limfatik kulit melalui ramuan ginseng ditapai. Penyelidikan ini, memperkenalkan kemungkinan baharu untuk penuaan kulit dan penyelenggaraan homeostasis menggunakan teknologi Lab-on-a-chip, telah diterbitkan dalam ‘NPG Asia Materials,’ jurnal antarabangsa oleh jurnal saintifik Nature. (Tajuk Kertas: The advanced 3D lymphatic system for assaying the human cutaneous lymphangiogenesis in the microfluidic platform)

Dengan sistem Skin-Lymph-on-a-chip, Amorepacific mendapati bahawa Lymphanax™, yang dibuat daripada ginseng ditapai secara semula jadi selama 500 jam, dapat menguatkan halangan kulit dan membantu peredaran darah dalaman kulit.
Dengan sistem Skin-Lymph-on-a-chip, Amorepacific mendapati bahawa Lymphanax™, yang dibuat daripada ginseng ditapai secara semula jadi selama 500 jam, dapat menguatkan halangan kulit dan membantu peredaran darah dalaman kulit.

Sistem limfatik, organ penting untuk mengekalkan homeostasis dan mengaktifkan sistem imun melalui peredaran dan pembuangan sisa, memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit. Gangguan dalam peredaran limfatik dalam kulit dapat membawa kepada masalah dan penuaan yang dipercepat. Namun, memerhatikan perubahan dalam sistem limfatik yang paling mendalam dalam tisu hidup secara langsung adalah mencabar. Pusat R&D di Amorepacific dan makmal Profesor Chung Seok di Sekolah Kejuruteraan Mekanikal, Universiti Korea, telah menjalankan penyelidikan yang luas untuk menjelaskan hubungan saling bergantung antara peredaran limfa dan kulit.

Pasukan penyelidikan bersama menggunakan teknologi replikasi struktur kulit manusia yang canggih dan sistem Lab-on-a-chip, satu jenis teknologi organoid yang membolehkan pemerhatian rangkaian antara pelbagai sel. Dalam penyelidikan ini, mereka membudidayakan sel kulit yang berasal dari manusia dan sel pembentukan limfatik 3D dalam keadaan optimum untuk membuat Skin-Lymph-on-a-chip. Ini membolehkan peniruan rangkaian antara kulit manusia dan saluran limfatik, memerhatikan secara visual kesan bahan yang digunakan pada kulit terhadap pembentukan dan aktiviti limfatik.

Sistem ini, yang meniru rangkaian antara kulit manusia dan limfatik, dapat memerhatikan kesan bahan yang digunakan pada kulit terhadap pembentukan limfatik dan memeriksa perubahan biologi molekul. Lymphanax™ milik Amorepacific, yang dibuat daripada ginseng yang ditapai secara semula jadi selama 500 jam dan kaya dengan komponen pengaktifan limfa Gypenoside XVII, telah terbukti dapat menguatkan halangan kulit dan membantu peredaran darah dalaman kulit, seperti yang diperhatikan dalam sistem Skin-Lymph-on-a-chip. Pasukan penyelidik bersama menyimpulkan bahawa Lymphanax™ membantu dalam pembentukan saluran limfatik yang sihat dalam kulit dan menguatkan halangan kulit melalui analisis tambahan, termasuk algoritma AI.

Saluran limfatik diaktifkan dengan ketara pada Skin-Lymph-on-a-chip yang dirawat dengan Lymphanax™.
Saluran limfatik diaktifkan dengan ketara pada Skin-Lymph-on-a-chip yang dirawat dengan Lymphanax™.

Suh Byung-fhy, CTO Pusat R&D Amorepacific, menyatakan, “Penyelidikan ini, buat pertama kalinya, menjelaskan korelasi antara kulit manusia dan saluran limfatik, dan khususnya, ia bermakna kerana ia mengesahkan keberkesanan ramuan ginseng, subjek penyelidikan jangka panjang oleh Amorepacific. Berdasarkan pencapaian dalam medan bio kulit daripada penyelidikan ini, Amorepacific akan terus berusaha untuk menyediakan penyelesaian inovatif untuk kesihatan dan kecantikan pelanggan di seluruh dunia.”

Sementara itu, Lymphanax™, yang keberkesanannya disahkan dalam kajian ini, sedang digunakan sebagai ramuan kritikal dalam jenama Sulwhasoo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.