Amcor melaporkan keputusan separuh tahun dan suku kedua untuk tahun kewangan 2024

(SeaPRwire) –   Suatu ketika pada Disember 2023 suku tahun:
EPS terlarai GAAP 9.2 cps; EPS terlarai 15.7 cps

Tajuk-tajuk – Enam Bulan Berakhir 31 Disember 2023

  • Jualan bersih $6,694 juta;
  • Untung bersih GAAP $286 juta; EPS terlarai GAAP (EPS) 19.8 cps;
  • EPS terlarai 31.3 cps dan EBIT terlarai $709 juta;
  • Aliran Tunai Bebas Terlarai $113 juta melebihi tahun sebelumnya;
  • Terus memberikan pulangan tunai yang kukuh kepada pemegang saham: Dividen suku tahun dinaikkan kepada 12.5 sen setiap saham dan $30 juta saham dibeli balik; dan
  • Mengesahkan semula pandangan fiskal 2024: EPS terlarai 67-71 sen setiap saham dan Aliran Tunai Bebas Terlarai $850-950 juta.

ZURICH, 7 Feb. 2024 — 

Amcor mengesahkan semula pandangan fiskal 2024

Ketua Pegawai Eksekutif Amcor Ron Delia berkata: “Pelaksanaan suku tahun dan separuh tahun fiskal 2024 yang kukuh membawa aliran tunai bebas terlarai melebihi tahun lalu dan EPS terlarai sedikit di atas jangkaan kami yang dinyatakan pada bulan Oktober, walaupun keadaan pasaran yang mencabar. Ini meninggalkan kami dalam landasan untuk mencapai pandangan pendapatan dan aliran tunai tahun penuh kami untuk tahun fiskal 2024, yang kami mengesahkan semula hari ini.”

Jumlah suku tahun kedua adalah sedikit lebih rendah daripada yang dijangka pada awal suku tahun, kerana pengosongan stok dipercepatkan, terutamanya pada bulan Disember, dan permintaan kekal lemah. Lawan latar belakang ini, pasukan kami bertindak dengan proaktif mengurangkan kos lebih lanjut. Kami telah melihat peningkatan jumlah pada bulan Januari berbanding separuh tahun pertama dan kami mengharapkan perniagaan untuk mendapat momentum dalam separuh tahun kedua, termasuk memberikan pertumbuhan EPS terlarai pertengahan digit tunggal pada suku tahun keempat fiskal. Keyakinan dalam pandangan pendapatan kami berdasarkan manfaat suku tahun kedua yang diketahui berkaitan dengan penghapusan cabaran pendapatan daripada jualan perniagaan Rusia kami, cabaran beban faedah yang lebih rendah, dan inisiatif pengurangan kos struktural dan produktiviti kami.

Perniagaan asas kami kuat dan kami percaya kami berada dalam kedudukan yang baik dalam pasaran kami. Kami yakin dengan strategi kami untuk penciptaan nilai jangka panjang dan akan terus menginvestasikan dalam perniagaan untuk pertumbuhan organik, termasuk di pasaran berkembang lebih pesat dan bermargin lebih tinggi, mengejar pengambilalihan atau membeli balik saham, dan mengembalikan tunai kepada pemegang saham melalui dividen yang menarik dan meningkat.

 

Kunci Kewangan

Enam Bulan Berakhir 31 Disember

Keputusan GAAP

2022 $ juta

2023 $ juta

Jualan bersih

7,354

6,694

Untung bersih yang boleh diatribusikan kepada Amcor plc

691

286

EPS (terlarai sen AS)

46.1

19.8

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.