Ajinomoto Co. Melancarkan Ibu Pejabat CVC Silicon Valley Untuk Meningkatkan Pelaburan AS, Tambah Portfolio Baru

(SeaPRwire) –   TOKYO, Feb. 13, 2024 — Ajinomoto Co., Inc. (“Ajinomoto Co.”), syarikat multinasional Jepun yang berpusat di bidang makanan, kesihatan dan bahan elektronik, dan dibina atas asas “AminoScience,” (*) telah memperluaskan sayapnya dalam bidang modal usahawan korporat (CVC) dengan ibu pejabat baharu di Amerika Syarikat untuk meluaskan pelaburannya dalam syarikat-syarikat AS dan global. Matlamatnya adalah untuk menyokong para inovator dalam empat bidang pertumbuhan syarikat iaitu “Kesihatan,” “Makanan & Kesejahteraan,” “ICT,” dan “Hijau.”

(*) “AminoScience” ialah istilah kolektif untuk pelbagai bahan, fungsi, teknologi, dan perkhidmatan yang berasal daripada proses penyelidikan dan pelaksanaan dengan fokus yang tegas kepada fungsi asid amino. Ia juga merujuk kepada pendekatan saintifik kumpulan Ajinomoto untuk menghubungkan penemuan dan perkhidmatan ini dan membantu menyelesaikan isu-isu sosial serta menyumbang kepada kesejahteraan.

Lengan CVC Ajinomoto Co. baharu di Silicon Valley:

Dengan pasukannya yang baharu di Silicon Valley, lengan CVC akan mengukuhkan sokongan pembiayaan dan perkongsian kepada syarikat-syarikat permulaan sambil memacu pertumbuhan merentasi segmen perniagaan makanan, kesihatan dan bahan elektronik Kumpulan Ajinomoto. Pengasas portfolio akan mendapat manfaat daripada kepakaran teknologi Ajinomoto Co. dalam penyelidikan bahan dan bahan maju serta keupayaan pembuatan daripada fermentasi hingga ke organisasi pembangunan dan pembuatan ubat (CDMOs).

Lengan CVC telah dengan aktif melaburkan modal dengan pelaburan dana-dana baharu dan langsung. Portfolionya kini termasuk Translink Capital — syarikat modal usahawan permulaan AS yang melabur dalam semikonduktor, mobiliti, AI, kesihatan, robotik, dan kelestarian. Lengan CVC juga telah membuat pelaburan semikonduktor pertamanya dalam Elephantech — syarikat teknologi pembuatan yang maju papan litar cetak logam sebagai proses pengeluaran lebih mampan.

“Ajinomoto dibina oleh saintis dan jurutera yang melaksanakan idea-idea inovatif berani, dan kami percaya tiada tempat yang lebih baik daripada Silicon Valley untuk kami mengekalkan keunggulan inovasi kami dan mencari peluang pertumbuhan bersama para pengasas,” kata Shunji Takehana, Pengurus Am AS lengan CVC.

Bagi syarikat berusia 115 tahun ini, fokus baharu kepada perkongsian dengan syarikat permulaan adalah penting untuk fasa pertumbuhan seterusnya, seperti yang diterangkan dalam roadmap 2030 yang baru diterbitkan. Ajinomoto Co. bercadang untuk memperkasakan impaknya melampaui makanan dan pemakanan dan memacu pertumbuhan dalam segmen perniagaan lain yang memberi sumbangan kepada masyarakat dan planet, khususnya dalam bidang kesihatan dan teknologi maklumat dan komunikasi.

Dalam bidang kesihatan, Ajinomoto Co. memiliki portfolio produk yang semakin berkembang termasuk CDMO biofarmasi serta faktor pertumbuhan dan media budaya untuk pelbagai pembuatan ubat. Dalam semikonduktor, Ajinomoto Co. merupakan perintis teknologi lapisan litar yang menjadi komponen piawai dalam komputer hari ini.

Untuk maklumat lanjut sila lawati LinkedIn Ajinomoto Corporate Venture Capital:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.