Agoda Umumkan Pelancaran Edisi Ketiga Program Eco Deals di Forum Pelancongan ASEAN: Memperluaskan Perkongsian dengan WWF dan Mengumumkan USD $1 Juta untuk Pemuliharaan Hidupan Liar

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 29 Januari 2024 — Agoda, platform perjalanan digital global, mengumumkan di Forum Pelancongan ASEAN (ATF) bahawa ia telah memperluas kerjasama dengan Tabung Alam Sedunia (WWF), meluaskan Program Tawaran Eco kepada menyokong lapan projek pemuliharaan di seluruh Asia Tenggara. Sebagai sebahagian daripada agenda rasmi ATF, Agoda menganjurkan jamuan tengah hari dengan kehadiran Menteri Pelancongan ASEAN serta Setiausaha Agung ASEAN. Ketua Eksekutif Agoda Omri Morgenshtern dan Elizabeth Clarke, Pengarah Pemuliharaan WWF-Singapura menjelaskan visi dan matlamat kerjasama di hadapan wakil-wakil daripada Pertubuhan Pelancongan Kebangsaan ASEAN, Sekretariat ASEAN dan juga Rakan Dialog ASEAN.

Agoda akan meningkatkan sumbangan kepada WWF-Singapura empat kali ganda kepada USD $1 juta sebagai sebahagian daripada Program Eco Deals tahun ini, menyokong usaha pemuliharaan pejabat-pejabat WWF tempatan di lapan pasaran, termasuk tuan rumah ATF Lao PDR, serta Kemboja, Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand, dan Vietnam. Seperti edisi terdahulu program ini, Agoda akan menyumbang USD $1 untuk setiap tempahan hotel dibuat di hotel-hotel yang menyertai inisiatif ini. Dana-dana ini akan menyokong pelbagai projek pemuliharaan WWF, meliputi pemuliharaan laut, hutan, dan hidupan liar, termasuk perlindungan Harimau di Malaysia, Hiu Paus di Filipina, dan Gajah di Thailand. Projek-projek yang menerima sokongan tahun ini memberi tumpuan kepada pemuliharaan Saola di Vietnam, pemulihan ekosistem di Indonesia, sokongan pengawal di Kemboja, dan peningkatan kawasan lembap bandar di Lao PDR. Program Eco Deals yang sedang menambah rakan penginapan akan dilancarkan kepada pengguna pada 3 Mac 2024 dan berjalan sehingga 3 Disember 2024.

Daripada acara ATF pada 26 Januari, Omri Morgenshtern, Ketua Eksekutif Agoda berkata: “Sebagai syarikat yang bertujuan memudahkan perjalanan untuk lebih ramai orang, kami menyedari kami mempunyai tanggungjawab untuk menyumbang kepada pemuliharaan destinasi. Melalui kerjasama jangka panjang kami dengan WWF di bawah Program Eco Deals dan sokongan kerjasama hotel rakan kami, kami berazam untuk secara proaktif memperjuangkan inisiatif yang menyumbang kepada pemuliharaan dan perlindungan alam sekitar, memastikan ia kekal sebagai persekitaran untuk generasi akan datang menjelajah dan menikmati.”

Pengerusi Mesyuarat Menteri Pelancongan ASEAN (MATM), YB Menteri Suanesavanh Vignaket daripada Kementerian Maklumat, Kebudayaan, Pelancongan, Laos berkata, “Kami menjemput sektor awam dan swasta untuk secara aktif menyertai dalam memajukan dan membudayakan amalan lestari di ASEAN, selaras dengan prinsip-prinsip yang dinyatakan dalam Rangka Kerja Pembangunan Pelancongan Lestari ASEAN. Kerjasama membina seperti perkongsian antara Agoda dan WWF berfungsi sebagai contoh cemerlang, memberikan sumbangan yang besar dalam meningkatkan kesedaran tentang perjalanan bertanggungjawab dan destinasi ASEAN.”

Vivek Kumar, Ketua Eksekutif WWF-Singapura berkata: “Laporan Planet Hidup Terkini WWF mendedahkan penurunan mengejutkan 69% purata dalam populasi hidupan liar dalam tempoh kurang daripada satu hayat manusia. Sebagai pusat antarabangsa, WWF-Singapura berada dalam kedudukan yang baik untuk terus memacu perubahan positif di Asia Tenggara. Impak pemuliharaan yang telah dicapai selama dua tahun terakhir ini menunjukkan kesan nyata kerjasama kami terhadap alam sekitar. Apabila kami memulakan tahun ketiga perkongsian dengan Agoda, kami berharap untuk meluaskan projek untuk pemuliharaan laut, hutan, dan hidupan liar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.