Agilis Robotics Mendedahkan Kemajuan Penting dalam Pembedahan Endoluminal

(SeaPRwire) –   HONG KONG, 2 Feb 2024 — Agilis Robotics, inovator yang terkemuka dalam bidang pembedahan robotik, menerajui perubahan paradigma dalam bidang pembedahan endoluminal “tanpa insisi”. Syarikat tersebut telah membuat terobosan teknologi yang luar biasa dalam membangunkan instrumen robotik yang sangat mini dan fleksibel yang menawarkan ketangkasan yang luar biasa bahkan dalam anatomi yang paling mencabar. Pencapaian ini membolehkan pakar bedah melaksanakan prosedur pemotongan tisu yang rumit dengan ketepatan dan mudah, secara langsung dalam lubang-lubang semula jadi. Secara uniknya, sistem ini berintegrasi dengan sempurna dengan endoskopi standard yang digunakan oleh hospital dan klinik, termasuk kolonoskopi dan sistoskopi, memanfaatkan kepakaran endoskopik sedia ada, meratakan lengkung pembelajaran, dan meningkatkan keberkesanan kos. Instrumen robotik menawarkan kemungkinan yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam pembedahan endoluminal, menjangkau saluran gastrousus (GI) atas dan bawah, saluran kencing, tekak, dan ginekologi.

Miniaturized robotic instruments for endoluminal surgery
Miniaturized robotic instruments for endoluminal surgery

Sistem ini terdiri daripada troli utama, konsol kawalan yang padat, dan lengan robotik pakai buang yang memastikan prestasi dan kesterilan. Kos sistem ini adalah kurang daripada 20% daripada sistem robotik konvensional di pasaran, yang mengakibatkan pelaburan awal yang lebih rendah dan keuntungan kasar yang lebih tinggi untuk institusi perubatan. Permintaan untuk pembedahan endoluminal sedang meningkat di seluruh dunia, didorong oleh peningkatan pemeriksaan kanser dan pengesanan tumor peringkat awal. Dengan lebih daripada 3.5 juta kes kanser GI baru dan 690k kes kanser pundi kencing setiap tahun di seluruh dunia, Agilis Robotics berada dalam kedudukan yang strategik untuk menangkap pasaran pembedahan endoluminal yang kurang diberi perhatian, membolehkan pesakit menerima rawatan peringkat awal yang berkesan dengan masa prosedur yang dikurangkan dan kadar berulang.

Agilis Robotics merupakan syarikat rintisan dari University of Hong Kong dan telah memperoleh lebih daripada HKD 90 juta dalam pembiayaan daripada pelabur swasta. Dana tersebut digunakan untuk pembangunan selanjutnya dan persiapan untuk ujian klinikal. Syarikat tersebut telah menyelesaikan enam kajian haiwan secara langsung dengan rakan klinikal mereka di Hong Kong dan Shenzhen, menunjukkan hasil yang menjanjikan untuk ketepatan, keselamatan, dan keberkesanan sistem ini. Ujian pertama ke atas manusia disasarkan pada separuh pertama tahun 2024. Syarikat tersebut sedang giat mempersiapkan diri untuk penyerahan peraturan Pentadbiran Makanan dan Ubat (FDA) dan Pentadbiran Produk Perubatan Nasional (NMPA), yang menandakan satu peristiwa penting ke arah pengkomersialan.

CFO syarikat tersebut, Hui Ka-Ming, dengan pengalaman yang luas dalam pelaburan dan syarikat biotek pra-keuntungan, menyerlahkan kejayaan syarikat yang tersenarai dalam “Bab 18A” di HKEX, walaupun kematangan mereka agak rendah berbanding dengan Agilis Robotics. Lebih-lebih lagi, Agilis Robotics memahami kepentingan keberkesanan kos, keterpasaran, dan potensi pasaran, untuk memastikan kejayaan usaha sama bagi pelabur dan hospital.

Untuk dihubungi media, sila emel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.