Acepodia Mengesahkan Kelulusan Permohonan Ubat Baru Untuk Ujian Klinikal (IND) Bagi ACE2016, Terapi Sel Anti-EGFR Allogenik Pertama Daripada Jenisnya

  • ACE2016 Adalah Terapi Sel Gamma Delta 2 (γδ2) Allogenik yang Menyasar Reseptor Faktor Pertumbuhan Epidermal (EGFR) pada Pesakit dengan Tumor Solid.
  • Kajian Klinikal Fasa 1 Dijangka Bermula pada Semester Kedua 2024.

(SeaPRwire) –   ALAMEDA, Calif. dan TAIPEI, Feb. 5, 2024 — Acepodia (6976:TT), syarikat bioteknologi peringkat klinikal yang membangunkan terapi sel generasi terkini dengan platform teknologi penyambungan sel antibodi (ACC) dan allogenik gamma delta 2 (γδ2) yang unik untuk menangani kekurangan dalam penjagaan kanser, hari ini mengumumkan bahawa Agensi Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) telah meluluskan permohonan ubat baru siasatan (IND) untuk ACE2016, terapi sel gamma delta 2 (γδ2) allogenik untuk rawatan kanser epitelial faktor pertumbuhan (EGFR) yang mengekspresikan EGFR pada pesakit dengan tumor solid.

Kelulusan ini membolehkan Acepodia memulakan kajian klinikal Fasa 1, pertama manusia menilai keselamatan, tolerabiliti dan farmakodinamik ACE2016 pada dewasa dengan tumor solid lokal maju atau metastatik yang mengekspresikan EGFR. Acepodia menjangka memulakan kajian dalam beberapa bulan akan datang dan merawat pesakit pertama dalam semester kedua 2024.

“Tonggak penting ini merupakan langkah penting bagi kami untuk maju portfolio terapi sel generasi seterusnya dan menyiasat potensi teknologi ACC yang unik kami dalam tumor solid, yang masih menjadi keperluan perubatan yang belum terpenuhi dalam bidang terapi sel,” kata Sonny Hsiao, Ph.D., ketua pegawai eksekutif Acepodia. “Perkembangan pesat untuk mendapatkan kelulusan IND ketiga dalam tempoh 18 bulan menggambarkan kecekapan dan dedikasi pasukan kami untuk memajukan program inovatif dengan pantas. Dengan program ketiga kami dalam klinikal, kami bangga untuk terus memajukan bidang terapi sel dengan matlamat menyediakan rawatan berkuasa dan mudah capai untuk pesakit melalui pendekatan generasi pertama jenisnya.”

Mengenai ACE2016

ACE2016 adalah calon terapi sel γδ2 siap pakai yang dibangunkan daripada platform ACC eksklusif Acepodia. ACE2016 menyasar tumor solid yang diekspresikan EGFR melalui sel γδ2 yang disambung dengan antibodi untuk menyasar tumor yang dipacu oleh gen penyebab kanser EGFR. Dengan menggunakan kelebihan teknologi ACC dan platform sel γδ2 eksklusif Acepodia, ACE2016 telah menunjukkan sitotoksisiti menjanjikan terhadap beberapa kanser yang diekspresikan EGFR dalam pelbagai model kajian pra-klinikal. Kajian Fasa 1 akan menilai keselamatan, tolerabiliti dan farmakodinamik ACE2016 pada pesakit dengan tumor solid lokal maju atau metastatik yang diekspresikan EGFR. Kajian dijangka merawat pesakit pertama dalam semester kedua 2024.

Mengenai Acepodia

Acepodia ialah syarikat bioteknologi peringkat klinikal yang membangunkan terapi sel generasi pertama dengan platform teknologi penyambungan sel antibodi (ACC) eksklusifnya untuk menangani kekurangan dalam penjagaan kanser. Dengan menggunakan teknologi ACCnya, syarikat ini menyambung antibodi sasaran tumor kepada sel imun eksklusifnya seperti sel alam semula jadi pembunuh dan sel gamma delta untuk mewujudkan terapi ACE baharu yang mempunyai kekuatan ikatan yang lebih tinggi terhadap tumor yang mengekspresikan tahap rendah antigen tumor.

Acepodia terdiri daripada pemimpin dan pakar sains berpengalaman yang komited untuk memajukan portfolio terapi ACE yang kukuh dengan potensi untuk membawa terapi sel inovatif, berkesan dan mampu milik kepada populasi pesakit yang lebih luas merentasi pelbagai tumor solid dan kanser hematologi. Untuk maklumat lanjut, lawati dan ikuti Acepodia di dan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.