30% Kadar Rendah Daripada TOPCon, Risen Energy mengurangkan Penggunaan Perak Modul HJT Hyper-ion ke <7mg/W

(SeaPRwire) –   Menurut Silver Institute, pengeluaran perlombongan perak telah menurun sejak tahun 2016, dan kepada kira-kira 842.1 juta auns pada tahun 2023. Bagaimanapun, permintaan perak telah meningkat sejak tahun 2016, mencapai 1.167 bilion auns pada tahun 2023, dipacu oleh pembangunan industri. Ketidakseimbangan antara bekalan dan permintaan telah menyebabkan kenaikan harga perak yang berterusan, mencapai puncak pada $26.11 bagi setiap auns pada tahun 2023 mengikut data London Futures, dan mengekalkan turun naik sekitar $25 bagi setiap auns sejak itu. Industri PV sekarang ini berada di kedudukan keempat pengguna terbesar, mengikuti sektor elektronik/elektrik, pelaburan perak dan barang kemas. Malah lagi, penggunaannya meningkat dengan mendadak. Oleh itu, pengurangan penggunaan perak merupakan arah utama untuk pengurangan kos bagi modul HJT.

Sebagai salah satu daripada perusahaan PV terkemuka di dunia, Risen Energy telah mengumpulkan sejumlah teknologi yang agak matang yang meliputi semua laluan teknologi yang popular di pasaran semasa. Pengurangan kos pemacuan dan peningkatan kecekapan untuk teknologi HJT telah menjadi tumpuan utama bagi Risen Energy. Selepas pengeluaran besar-besaran modul HJT Hyper-ion pada akhir tahun 2022, pencapaian teknologi Risen Energy dalam tampalan kandungan perak rendah, teknologi sel 0BB, teknologi interkoneksi sel tanpa tekanan Hyper-Link, dan wafer ultra nipis 210 secara beransur-ansur muncul, terus menyumbang kepada pengurangan LCOE.

Kini, modul solar HJT Hyper-ion mencapai kecekapan penukaran maksimum pada 23.9%, dengan pelepasan karbon sebanyak 376.5kg setara CO2/kWc. Di tengah-tengah kenaikan harga perak, penggunaan perak yang dioptimumkan kurang daripada 7mg/W meletakkan kedudukan Hyper-ion sebagai modul karbon rendah yang menguntungkan di pasaran semasa. Kemajuan berterusan dalam teknologi perak rendah dan teknologi interkoneksi tanpa tekanan Hyper-Link dijangka akan memperhebat manfaat kewangan, berpotensi untuk mengubah lanskap penghasilan dan penghantaran teknologi HJT.

Dalam menuntut pengurangan kos dan peningkatan kecekapan dalam industri solar, Risen Energy mengambil peranan perintis. Ia secara konsisten meneroka penyelesaian solar yang berdaya maju dari segi ekonomi dan mampan. Kemajuan moden dalam modul cekap, diwakili oleh modul HJT Hyper-ion, sedang membuka laluan bagi masa hadapan yang lebih hijau dan sihat, menyumbang kepada merealisasi matlamat berkecuali karbon yang berkualiti tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.