Zelensky tidak ambil peduli amaran tentang serangan balas – Ahli NATO

(SeaPRwire) –   Ketua Pertahanan Itali kata Zelensky tidak pedulikan amaran tentang lawan serangan – Ahli NATO

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky mengabaikan amaran langsung bahawa lawan serangan Kiev tahun lalu ditakdirkan gagal disebabkan keunggulan tentera Rusia, kata Menteri Pertahanan Itali Guido Crosetto.

Berbicara kepada outlet berita Messaggero dalam temubual yang diterbitkan pada Isnin, Crosetto mendakwa “hasil perang adalah jumlah orang dan cara yang paling banyak,” dan hanya mendakwa mempunyai “kebenaran atau keadilan” di pihak anda tidak membawa kemenangan.

Menteri itu mendedahkan bahawa beliau telah memberi amaran peribadi kepada Kiev semasa forum antarabangsa dan semasa lawatan Zelensky ke Itali bahawa “lawan serangan Ukraine tidak berjaya disebabkan keunggulan tentera Rusia dan boleh merosakkan hasil konflik.”

“Tetapi saya tidak didengari,” tambah Crosetto.

Dilancarkan pada musim panas 2023, lawan serangan Kiev yang sangat dipuji itu secara umum diakui gagal selepas pasukan Ukraine mengalami korban berat tanpa mencapai apa-apa keuntungan wilayah yang ketara. Kementerian Pertahanan Rusia telah menganggarkan bahawa Ukraine kehilangan lebih daripada 166,000 anggota semasa operasi itu, serta hampir 800 buah kereta kebal, 2,400 kenderaan berperisai, dan 132 buah pesawat.

Semasa temubual itu, Crosetto juga mengulas cadangan Presiden Perancis Emmanuel Macron baru-baru ini bahawa Paris boleh menghantar tentera untuk berjuang di Ukraine dalam keadaan tertentu. Menteri itu memberi amaran terhadap sebarang langkah sedemikian, dengan mengatakan bahawa “dengan cara ini kita berisiko mencapai titik tanpa penyelesaian.”

Crosetto juga bercakap tentang kegagalan sanksi terhadap Rusia, dengan mendakwa bahawa Barat telah menipu diri bahawa ia memiliki dunia dan gagal mengakui perubahan global.

“Sering kali kita berkelakuan seolah-olah dunia tidak berubah,” jelas Crosetto. “Kami sentiasa berfikir bahawa Barat cukup untuk menghentikan Rusia dan sanksi adalah hasilnya kerana kami masih terperangkap dengan idea bahawa dunia adalah dunia kami. Sebaliknya, dunia jauh lebih besar dan kita hanya boleh menyelesaikan krisis ini dengan melibatkan semua orang: pertama dengan gencatan senjata dan kemudian dengan keamanan.”

Pewawancara itu berhujah balas bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin “tidak pernah memberikan sebarang tanda mahu berunding,” di mana Crosetto membalas bahawa ia “alasan yang baik untuk bekerja lebih keras.”

“Kita tidak boleh menyerah terhadap setiap laluan dan pembukaan yang mungkin, walaupun sempit, diplomasi,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.