Zaman bahan api fosil berakhir – Scholz

(SeaPRwire) –   Despite ambitious plans to phase out Russian gas, the EU increased purchases in 2023, Reuters reported earlier this month

Dominasi bahan api fosil dalam output tenaga global hampir mendekati akhirnya, Kanselor Jerman Olaf Scholz telah mendakwa, tambah beliau negaranya bertujuan menghasilkan 80% elektriknya daripada sumber boleh diperbaharui menjelang 2030.

Industri Jerman selama dekad bergantung pada gas Rusia yang agak murah, dan dalam tahap yang lebih rendah minyak. Walau bagaimanapun, berikutan permulaan konflik Ukraine pada Februari 2022, import tenaga dari Moscow jatuh dengan drastik, menjejaskan daya saing banyak perniagaan Jerman.

Pada 2020, Kesatuan Eropah melancarkan strategi Green Deal untuk blok itu menjadi neutral karbon menjelang pertengahan abad.

Berucap pada upacara pembukaan pameran perdagangan Hannover pada Ahad, Scholz berkata bahawa “zaman bahan api fosil sedang berakhir.” Industri Jerman perlu menyusun semula operasinya, tetapi bukan semua proses teknologi membenarkan penurunan karbon yang cepat, menurut kanselor.

Pemimpin Jerman menyatakan bahawa “loji kuasa moden, sangat fleksibel dan ramah iklim” kini sedang dibina merata negara untuk menggantikan sumber kuasa tradisional. Scholz juga berkata Norway akan menyediakan industri Jerman dengan “tenaga bersih daripada angin dan hidroelektrik.”

Lapan puluh peratus elektrik negara dijangka datang daripada boleh diperbaharui menjelang 2030, termasuk kuasa suria dan kedua-dua angin darat dan lepas pantai, beliau tambah.

Scholz berkata dua tahun sejak permulaan konflik Ukraine telah menjadi “tahun perubahan” untuk Eropah, membenarkannya “menangani perubahan yang perlu” kepada bekalan tenaganya.

EU bertujuan sepenuhnya mengurangkan ketergantungan kepada bahan api fosil Rusia menjelang 2027. Walau bagaimanapun, pada Jumaat lalu, agensi blok itu untuk kerjasama pengawalseliaan tenaga, Agensi untuk Kerjasama Pengawalseliaan Tenaga mengeluarkan laporan memperingatkan terhadap pengurangan drastik import gas asli cecair (LNG) dari Rusia.

Pada 2023, Rusia muncul sebagai pembekal LNG kedua terbesar EU selepas AS, mengambil bahagian 16% import blok itu.

Awal bulan ini, Reuters menyatakan pengiraan berdasarkan statistik perdagangan EU menunjukkan bahawa Brussels meningkatkan pembelian gas asli dari Rusia pada 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.