US akhirnya menetapkan pakej tentera Ukraine bernilai $6 bilion – Politico

(SeaPRwire) –   Kebanyakan peralatan tidak akan siap untuk beberapa tahun lagi, bagaimanapun

Pentagon sedang menyiapkan untuk mengumumkan sekumpulan senjata dan peluru untuk Kiev bernilai sehingga $6 bilion awal esok, berdasarkan sumber-sumber tanpa nama kepada Politico.

Di antara barang-barang yang terdapat dalam pakej ini adalah peluru untuk sistem pertahanan udara Patriot dan NASAMS, peluru meriam dan roket HIMARS, peluru udara ke udara, drone dan senjata anti-drone, menurut sumber-sumber tersebut.

Washington sudah menghantar $1 bilion bernilai peluru yang diambil dari stok tentera AS, sebaik sahaja Presiden Joe Biden menandatangani rang undang-undang yang menyediakan $61 bilion bantuan kepada kerajaan Ukraine.

Pakej $6 bilion yang akan datang tidak akan datang dari stok Pentagon, bagaimanapun, kerana ia dibiayai melalui Inisiatif Bantuan Keselamatan Ukraine (USAI). Program ini melihat Pentagon mengeluarkan kontrak dengan industri tentera AS untuk membina peralatan baru untuk Kiev. Ini bermakna barang-barang “mungkin tidak akan tiba di Ukraine untuk beberapa tahun,” menurut nota Politico.

Pakej bantuan $61 bilion telah diluluskan awal minggu ini selepas berbulan-bulan tergendala di Kongres. Parti Republikan, yang menahan di Dewan Perwakilan, bersetuju tanpa mendapat apa-apa daripada Parti Demokrat yang memerintah.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menyalahkan penangguhan bantuan Amerika atas siri kegagalan medan tempur yang dialami tentera negaranya sejak tahun lalu. Kebanyakan media Barat meramalkan perubahan nasib tentera Ukraine kini bahawa pembiayaan baru AS telah diluluskan.

Satu analisis diterbitkan oleh Economist pada Khamis lalu menyarankan bahawa rang undang-undang itu mungkin telah mencegah serangan Rusia musim panas ini, yang Moscow “mungkin berharap” untuk “memaksa penyerahan Ukraine dalam syarat yang memalukan.”

Sementara itu, Kremlin telah menganggap ringan pakej bantuan baru AS itu sebagai tidak memberi kesan kepada dinamik medan tempur, yang kukuh menyokong Rusia. Menurut jurucakap Presiden Vladimir Putin, Dmitry Peskov, satu-satunya perkara yang akan dilakukan pembiayaan AS baru ialah membunuh lebih ramai rakyat Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.