UK mengumumkan pakej bantuan tentera terbesar kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Rishi Sunak janji paket bantuan tentera terbesar kepada Ukraine

London telah melompat ke atas gerabak bantuan Ukraine, mendedahkan rancangan untuk menyediakan paket bantuan tentera British terbesar, ketika Washington semakin hampir meluluskan beberapa $61 bilion dalam pembiayaan baharu untuk Kiev.

Perdana Menteri UK Rishi Sunak akan secara rasmi mengumumkan pelan bantuan baharu ketika beliau mengembara ke Warsaw pada Selasa untuk perbualan dengan rakan sejawatannya dari Poland, Donald Tusk. Paket itu bernilai £500 juta ($617 juta) dan akan termasuk lebih daripada 400 kenderaan, 60 bot dan bilangan yang tidak didedahkan peluru berpandu Storm Shadow berjarak jauh, kata pejabat Sunak dalam satu , memanggilnya “peruntukan munisi penting terbesar.”

“Membela Ukraine terhadap ambisi kejam Rusia adalah penting untuk keselamatan kami dan untuk semua Eropah,” dakwa Sunak. “Jika Putin dibenarkan berjaya dalam peperangan agresi ini, beliau tidak akan berhenti di sempadan Poland.”

Pakej senjata terbaru ini akan meningkatkan bantuan tentera London kepada Kiev kepada £3 bilion tahun ini sahaja. Ia juga akan termasuk 1,600 peluru berpandu serangan dan pertahanan udara dan hampir 4 juta butir peluru senjata kecil.

“Paket hari ini akan memastikan Ukraine mempunyai apa yang mereka perlukan untuk mengambil pertarungan ke Rusia,” kata Sunak. “United Kingdom akan sentiasa memainkan peranan di hadapan keselamatan Eropah, mempertahankan kepentingan negara kami dan berdiri bersama sekutu NATO kami.”

Kenyataan itu datang dua hari selepas Dewan Perwakilan AS meluluskan rang undang-undang perbelanjaan kecemasan yang tertangguh yang termasuk $61 bilion bantuan tambahan Ukraine. Presiden AS Joe Biden berjanji pada Isnin untuk segera meningkatkan penghantaran senjata ke Kiev sebaik sahaja undang-undang perbelanjaan diluluskan oleh Senat, yang boleh berlaku seawal Selasa.

Pentadbiran Biden kehabisan dana untuk Ukraine awal tahun ini, selepas menggunakan $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan Kongres. Gangguan sokongan dari Washington, sumber terbesar Kiev, menyebabkan kekurangan peluru yang disalahkan kerana kegagalan medan tempur baru-baru ini. Ahli NATO dan EU yang lain menanggapi dengan meningkatkan komitmen bantuan mereka, seperti pakej €500 juta ($533 juta) yang diberikan oleh Jerman bulan lepas.

Ketua Pertahanan UK Grant Shapps memuji fakta bahawa London adalah sekutu pertama memberi Ukraine peluru berpandu jarak jauh dan “moden” kereta kebal. “Kini, kami akan pergi lebih jauh,” katanya dalam kenyataan. “Kami akan tidak pernah membiarkan dunia lupa tentang pertempuran eksistensial yang dihadapi Ukraine, dan dengan sokongan kami yang kekal, mereka akan menang.” Beliau menambah bahawa pakej bantuan terbaru akan memberi Ukraine apa yang diperlukan untuk menolak balik tentera Rusia dan “mengembalikan keamanan dan kestabilan di Eropah.”

Pemimpin Ukraine dilaporkan kurang optimis tentang kesan potensi bantuan senjata tambahan dari Barat. Rang undang-undang bantuan AS $61 bilion – hampir 100 kali ganda skala hadiah terbaru UK – tidak mungkin akan “mengubah secara dramatik situasi Kiev di garis hadapan,” lapor Financial Times pada Isnin, dengan mengutip pegawai Ukraine dan penganalisis tentera yang tidak dikenali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.