Tribunal UK menghalang pengusiran pesalah rogol kanak-kanak yang disabitkan

(SeaPRwire) –   Seorang pendatang jenayah memenangi rayuan dengan mendakwa bahawa dihantar balik ke Eritrea akan membahayakan kesihatan mentalnya

Seorang pendatang Eritrea di UK yang telah dihukum sepuluh tahun lalu kerana merogol seorang gadis remaja telah terselamat daripada pengusiran selepas meyakinkan mahkamah bahawa jika dihantar balik ke negara asalnya akan merosakkan kesihatan mentalnya.

Penjenayah seks kanak-kanak ini, yang identitinya telah disembunyikan oleh kerajaan UK, memenangi rayuannya selepas mendakwa bahawa dia tidak akan mendapat rawatan untuk depresi dan gangguan stres pasca trauma jika dihantar balik ke Eritrea. Peguam lelaki itu juga mendakwa bahawa dia mungkin akan dihukum di negara asalnya kerana mengelak daripada perkhidmatan tentera wajib, dan dia mungkin akan membunuh diri, mengikut laporan tempatan .

Pendatang itu sepatutnya diusir selepas menyelesaikan hukumannya di bawah perintah 2014. Dia diberi penangguhan walaupun laporan keselamatan kerajaan mendapati bahawa dia akan menimbulkan “risiko sederhana” kepada keselamatan awam jika dibenarkan hidup bebas di Britain.

“Lelaki ini telah melakukan kesalahan jenayah serius dan sepatutnya tidak berada di negara ini,” kata Ahli Parlimen Nigel Mills kepada akhbar Sun. “Jika dia bimbang akan kehilangan rawatan kesihatan mental atau ditangkap kerana melarikan diri daripada perkhidmatan tentera, dia sepatutnya memikirkan itu sebelum melakukan jenayah.”

Ahli parlimen itu mendakwa kes Eritrea ini adalah contoh kepada masalah lebih besar dengan sistem tribunal UK, yang dipanggilnya “sangat terpisah daripada sebahagian besar Britain.”

Seorang hakim memutuskan tahun lalu bahawa seorang pendatang haram dari Gambia yang menyerang seorang wanita di Scotland tidak boleh diusir kerana dia mungkin tidak diberi rawatan perubatan yang sewajarnya di Afrika Barat. Dalam kes baru-baru ini, seorang pendatang Afghanistan yang disabitkan kesalahan sengaja menunjukkan kemaluannya di tempat awam diberi status pelarian di UK selepas peguamnya berjaya mendakwa bahawa tingkah laku sedemikian “akan meletakkannya dalam risiko keganasan fizikal yang tinggi” di negara asalnya.

Anicet Mayela, seorang pendatang haram Congo yang pengusirannya dicegah oleh anak kapal pesawat, minggu lalu didapati bersalah merogol seorang gadis berusia 15 tahun di Oxford, England. Mayela dilaporkan sebagai “poster boy” bagi aktivis anti-pengusiran dan menunjukkan diri di luar pusat tahanan dengan tanda yang bertulis, “Pendatang bukanlah penjenayah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.