Terhalang oleh kabut perang Gaza, Palestin menghadapi ancaman yang berbeza

(SeaPRwire) –   Kerajaan Israel yang garis keras sedang mendesak untuk pengilhaksanaan tanah yang diduduki ketika perhatian dunia tertumpu pada tempat lain

Semasa kebanyakan perhatian media tertumpu kepada perang mengerikan di Gaza, Israel telah mengerahkan lebih banyak tentera ke Wilayah Palestin, serta membina lebih banyak bahagian tembok pemisah dan menubuhkan semakin banyak kawalan periksa. Bersama-sama dengan pengembangan penempatan, ini bermakna melemahkan ekonomi wilayah itu, dan boleh menyebabkan konfrontasi lebih besar antara Palestin dan Israel.

Walaupun tembok pemisah Israel telah diputuskan bertentangan dengan undang-undang antarabangsa, mengikut pendapat penasihat Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada tahun 2004, Israel terus membina halangan itu di wilayah Palestin. Sejak pecahnya perang di Gaza pada 7 Oktober, Israel telah senyap-senyap meneruskan pembinaan tembok di Wilayah Palestin Utara. Menurut kumpulan hak asasi manusia Israel B’Tselem, kira-kira 10% wilayah diduduki telah secara de facto diluluskan dengan pembinaan tembok pemisah sepanjang wilayah Palestin.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, memutuskan untuk meneruskan pembinaan tembok pemisah pada tahun 2009, dengan mengatakan ia memberikan “keselamatan” dan mencegah Palestin memasuki Israel tanpa permit, dengan berkesan mengasingkan lebih 150 komuniti Wilayah Barat ke dalam “enklaf”, serentak berfungsi sebagai dinding pengawal untuk penempatan haram. Ketua Hak Asasi Manusia PBB, Volker Turk, baru-baru ini menyatakan bahawa . Kerajaan AS baru-baru ini menjawab pengumuman Israel bahawa mereka akan membina lebih banyak unit penempatan haram dengan mengatakan ini adalah , tetapi tiada tindakan nyata diambil untuk menghukum sekutu teratas AS di Timur Tengah.

Telah diabaikan secara meluas dalam media antarabangsa adalah kerja-kerja pembinaan konkrit baru-baru ini untuk menggantikan apa yang dahulu merupakan pagar tentera yang ditempatkan di bahagian utara kawasan Tulkarem di Wilayah Barat. Perlu diingatkan bahawa Tulkarem, lebih khusus lagi kem pelarian Nour al-Shams di kawasan itu, telah menjadi titik panas untuk serbuan tentera Israel dan lokasi di mana kumpulan bersenjata tempatan menggunakan senjata ringan untuk menghadapi pasukan-pasukan yang menyerbu.

Pembinaan tembok pemisah Israel Di Tulkarem (Wilayah Barat), 26 Februari.


© Robert Inlakesh

Tembok pemisah Israel Di Tulkarem (Wilayah Barat), 26 Februari.


© Robert Inlakesh

Lokasi lain di mana Israel telah membina segmen baru tembok pemisahnya adalah di wilayah Jenin di Wilayah Barat. Pembinaan struktur itu terus ke barat bandar Utara Wilayah Barat, dan terletak tepat di belakangnya adalah lebuh raya Israel, diikuti oleh penempatan. Walaupun Israel sudah membina pagar tentera di kawasan itu untuk memisahkan Palestin dari Israel, pembinaan tembok di atas tanah Palestin secara harfiah mengukuhkan pengilhaksanaan wilayah itu.

Pembinaan tembok pemisah Israel sedang dibina untuk menggantikan pagar tentera lama, Barat Jenin (Wilayah Barat), 23 Februari.


© Robert Inlakesh

Namun, bukan sahaja tembok pemisah Israel dan pengumuman pengembangan penempatan baru-baru ini yang memberi kesan kepada status quo di dalam Wilayah Barat. Tentera Israel telah menubuhkan bilangan tanpa precedent gerbang, timbunan tanah, dan halangan lain, untuk menghalang jalan di seluruh wilayah diduduki. Di kampung-kampung Palestin di sekitar bandar Ramallah misalnya, pasukan tentera Israel telah menutup jalan-jalan menyusul pecahnya perang di Gaza. Walaupun seringkali perhatian paling banyak diberikan kepada kawalan periksa sementara di seluruh wilayah diduduki, dengan jumlah sementara menjadikan jumlah keseluruhan beribu-ribu setiap tahun, halangan jalan dan gerbang boleh mempunyai kesan lebih menghimpit ke atas kehidupan harian penduduk Palestin.

Palestin terpaksa meninggalkan kampung mereka dengan berjalan kaki, selepas pasukan tentera Israel menutup gerbang dan mencegah aliran kenderaan di Wilayah Hebron. 28 Februari.


© Robert Inlakesh

Ubai al-Aboudi, pengarah eksekutif kumpulan hak Palestin ‘Bisan Center’, memberitahu RT bahawa disebabkan langkah-langkah Israel di Wilayah Barat sejak 7 Oktober, “kadar pengangguran meningkat dengan drastik, kami telah melihat bilangan Palestin yang besar tidak mampu memberi makanan kepada keluarga mereka”. Beliau menambah bahawa “apa yang kami lihat adalah peningkatan dua kali ganda bilangan Palestin yang tidak mampu makanan di Wilayah Barat, terdapat 300,000 sebelum 7 Oktober dan kini terdapat 600,000”.

Pasukan tentera Israel menutup gerbang, menghalang Palestin dari bepergian dalam kenderaan mereka di kawasan Hebron. 28 Februari.


© Robert Inlakesh

Pada bulan Februari, Knesset Israel mengundi melalui satu rang undang-undang yang menyokong suara Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk pengiktirafan sepihak negara Palestin. Ini sekali lagi menghidupkan ketakutan pengilhaksanaan besar-besaran oleh Israel terhadap kawasan-kawasan di dalam Wilayah Barat. Kabinet Netanyahu, , berjaya meluluskan rang undang-undang yang memerintah kerajaan untuk memulakan bekerja untuk melaksanakan rancangan pengilhaksanaan. Bermula awal 2023, koalisi pemerintah Israel secara senyap-senyap telah menyerahkan kawasan-kawasan Wilayah Barat yang sebelumnya di bawah kawalan tentera kepada kawalan awam.

Menurut Ubai al-Aboudi, tembok pemisah, gerbang dan kawalan periksa semuanya adalah komponen rancangan menyeluruh Israel untuk merampas lebih banyak tanah Palestin: “Tembok pemisah Apartheid tidak pernah berkaitan dengan langkah-langkah keselamatan, tetapi sebaliknya cara untuk mencuri lebih banyak tanah Palestin dan untuk terus menguasai populasi Palestin. Bahagian-bahagian baru tembok yang sedang dibina bertujuan untuk merampas tanah, mereka mengisytiharkan kawasan sebagai “zon akses tidak dibenarkan” berhampiran tembok dan ini membolehkan mereka menolak kembali orang ramai dan mengambil kawalan lebih banyak wilayah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Di bawah penutup perang Gaza, sementara kamera-kamera tertumpu di tempat lain, kumpulan pengguna tanah haram yang disokong negara Israel yang dipanggil “pasukan pertahanan” 16 komuniti Palestin yang berbeza di kawasan bukit-bukit Hebron Selatan. Selain itu, kampung-kampung keseluruhan dan penduduk