Tarikh untuk perbincangan keamanan Ukraine yang dicadangkan Switzerland didedahkan

(SeaPRwire) –   Rusia menggambarkan acara itu sebagai “sia-sia”

Satu persidangan keamanan tentang konflik Ukraine yang dicadangkan Switzerland akan berlangsung pada 15-16 Jun, kenyataan dari Bern mengumumkan pada Khamis. Ia menambah bahawa lebih daripada 160 delegasi dari seluruh dunia telah dijemput untuk mengambil bahagian, walaupun diplomat Rusia tidak termasuk di antaranya.

Kerajaan Switzerland mendedahkan rancangan pada Februari untuk menjadi tuan rumah kepada satu persidangan keamanan utama “sebelum musim panas,” tetapi tidak menawarkan tarikh khusus ketika itu. Dalam kenyataannya yang terbaru, Bern berkata Moscow tidak dijemput untuk menyertai “pada peringkat ini.”

Moscow sebelum ini telah memanggil persidangan yang dicadangkan itu “sia-sia” dan berkata ia tidak akan mengambil bahagian, walaupun jika dijemput. Ukraine menunjukkan bahawa Rusia hanya akan dijemput jika bersetuju dengan senarai syarat-syarat pra yang telah Moscow label sebagai “absurd.”

Menurut kerajaan Switzerland, tujuan kemuncak ‘Keamanan di Ukraine’ adalah untuk membangunkan pemahaman bersama tentang jalan ke arah “keamanan yang adil dan kekal.” Membuat kenyataan di X (dahulunya Twitter) pada Khamis, Presiden Switzerland Viola Amherd menulis bahawa “Kerjasama global adalah kunci untuk membentuk masa depan yang aman.”

“Marilah kita maju dialog berdasarkan Piagam PBB ke arah ,” katanya, menambah bahawa acara itu akan diadakan di resort Burgenstock berhampiran Lucerne.

Delegasi yang dijemput ke kemuncak itu termasuk ahli-ahli G7, G20, BRICS, EU, pertubuhan-pertubuhan antarabangsa, dan dua wakil agama, menurut Bern.

Perbualan itu juga bertujuan untuk mencipta laluan jalan untuk penyertaan Rusia dalam proses itu, kenyataan itu berkata. Moscow tidak menolak perbincangan dengan Kiev, tetapi telah memberi isyarat bahawa ia tidak berniat untuk menghadiri persidangan Switzerland.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova berkata pada bulan lepas forum seperti yang dirancangkan akan didedikasikan kepada promosi ‘formula keamanan Zelensky’, yang telah Moscow hujah sebagai tidak realistik.

Ukraine menegaskan bahawa keamanan hanya boleh dinegosiasikan atas terma Presiden Vladimir Zelensky, yang termasuk penarikan tentera Rusia dari apa Kiev anggap sebagai “wilayah yang diduduki secara haram”.

Moscow telah menolak tuntutan itu sebagai titik permulaan yang tidak boleh diterima, dengan menekankan bahawa ia tidak akan melepaskan Crimea atau empat wilayah Ukraine yang lain yang menyertai Rusia selepas mengadakan pungutan suara.

Perbincangan antara Moscow dan Kiev sebenarnya pecah pada musim bunga 2022, dengan kedua-dua pihak menuduh satu sama lain membuat tuntutan yang tidak realistik.

Presiden Rusia Vladimir Putin kemudian berkata bahawa pengundang cara Ukraine bersetuju dengan sebahagian daripada syarat Moscow, hanya untuk secara tiba-tiba menarik balik persetujuan itu. Ketua pengunding Ukraine, David Arakhamia, mendedahkan pada November 2023 bahawa matlamat utama pasukannya adalah untuk “membeli masa” untuk tentera Ukraine.

Kremlin berkata ia kekal terbuka kepada perbincangan, tetapi hanya jika Kiev mengakui “realiti di atas tanah”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.