Senator AS mahu Biden memanis perjanjian Arab Saudi-Israel

(SeaPRwire) –   Lindsey Graham menggesa Rumah Putih untuk membantu normalisasi hubungan antara Riyadh dan West Jerusalem

Senator Amerika Syarikat Lindsey Graham (R-South Carolina) telah memanggil pentadbiran Presiden Joe Biden untuk mendesak perjanjian yang menubuhkan hubungan diplomatik antara Arab Saudi dan Israel untuk membantu meletakkan asas untuk perjanjian damai dengan Palestin.

Normalisasi hubungan yang lama dicari antara Riyadh dan West Jerusalem bergantung sekurang-kurangnya sebahagiannya kepada keinginan Arab Saudi untuk pakatan ketenteraan dengan AS, kata Graham pada Ahad dalam wawancara CNN. Senator itu, yang telah membuat lawatan berulang kali ke Arab Saudi untuk mesyuarat dengan Putera Mahkota Mohammed bin Salman (MBS), berkata beliau telah bercakap mengenai isu itu dengan Biden dan pegawai kanan pentadbiran termasuk Setiausaha Negara Antony Blinken dan Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan.

“Arab Saudi mahu perjanjian pertahanan bersama dengan Amerika Syarikat,” kata Graham. “Kami telah bekerja pada ini selama berminggu-minggu. Kepada Tony dan Jake, teruskan menutup perjanjian itu. Tanpa perjanjian itu, MBS tidak boleh mengakui Israel, dan sebahagian daripada perjanjian itu akan datang dengan penyelesaian masalah Palestin.”

Biden telah mendakwa bahawa kemajuannya dalam mengatur perjanjian normalisasi antara Arab Saudi dan Israel mungkin telah memotivasikan serangan kejutan Oktober lalu terhadap Israel oleh Hamas, yang memicu peperangan terbaru di Gaza. Perang antara Hamas yang disokong Iran dan Israel, yang dilaporkan telah membunuh lebih daripada 34,000 orang di enklaf Palestin itu, menggagalkan perbincangan West Jerusalem dengan Riyadh.

Graham berkata krisis di Gaza tidak boleh diselesaikan tanpa terlebih dahulu menyelesaikan perjanjian Israel-Arab Saudi. “Jika kita dapat mendapat persetujuan antara Arab Saudi dan Israel, ia mengakhiri konflik Arab-Israel, ia mengasingkan orang Iran, ia mencipta beberapa harapan untuk orang Palestin, ia memberikan keselamatan secara nyata kepada Israel,” tegas ahli undang-undang itu.

Arab Saudi yang kaya minyak mendakwa mempunyai 7% simpanan uranium dunia. Graham berkata rancangan itu memanggil AS untuk mengawal pengayaan simpanan itu sebagai sebahagian daripada cadangan untuk Riyadh mengakui negara Israel. Perjanjian sedemikian akan membina atas apa yang dipanggil Perjanjian Abraham, di bawah mana Bahrain dan Emiriah Arab Bersatu menubuhkan hubungan diplomatik dengan Israel. Sudan dan Maghribi kemudian menandatangani perjanjian itu.

“Saya ingin membantu Presiden Biden mendapatkannya selesai,” kata Graham. “Tanpa perjanjian ini, tiada penyelesaian untuk masalah Palestin. Tanpa perjanjian ini, semuanya akan menjadi lebih buruk. Jadi, mari kita selesaikan perjanjian ini. Kita sedang kehabisan masa.”

Pentadbiran pendahulu Biden, Donald Trump, telah mengatur Perjanjian Abraham. Apabila ditanya sama ada Trump mungkin akan cuba mengganggu perjanjian Israel-Arab Saudi sebagai beliau bertanding semula menentang Biden dalam pilihan raya tahun ini, Graham berkata bekas presiden “mahu pembunuhan itu berakhir.” Beliau menambah, “Kita akan mengadakan pilihan raya di sini pada November, tetapi bolehkah kita menyelamatkan beberapa nyawa sebelum November?”

Blinken, yang sedang berjalan ke Arab Saudi minggu ini, pada Jumaat lalu bahawa mungkin untuk menubuhkan rangka kerja bagi penyelesaian dua negara di Israel dan normalisasi hubungan dengan Riyadh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.