Senat AS menyokong larangan uranium Rusia

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden telah selama berbulan-bulan meminta sekatan terhadap pembekal asing utama Amerika Syarikat

Senat AS pada Selasa memberi lampu hijau kepada undang-undang yang melarang import uranium diperkaya dari Rusia. Akta Melarang Import Uranium Rusia telah diluluskan sebulat suara dan kini telah dihantar kepada Presiden Joe Biden untuk ditandatangani menjadi undang-undang.

Menurut Jabatan Tenaga AS, pada 2022, Rusia membekalkan 24% daripada semua uranium diperkaya yang dihantar ke negara itu, lantas menjadi pembekal import utama bahan api penting itu. Walaupun AS mempunyai deposit uranium sendiri, ia tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan. Rusia menyumbang hampir separuh kapasiti global.

Mengenai akta itu, Senator Wyoming John Barrasso, seorang Republikan, berkata: “undang-undang bipartisan kami akan membantu mengurangkan dana perang mesin Rusia, menghidupkan semula pengeluaran uranium Amerika, dan melonjakkan pelaburan dalam rantai bekalan nuklear negara kami.”

Rang undang-undang itu menyaksikan larangan import uranium diperkaya Rusia, membenarkan pengecualian sementara sehingga Januari 2028. Ia juga membebaskan AS$2.7 bilion yang diluluskan dalam undang-undang terdahulu untuk membangunkan industri pemprosesan uranium domestik Amerika Syarikat.

Bloomberg membuat kutipan Jonathan Hinze, presiden syarikat penyelidikan pasaran bahan api nuklear UxC, memberi amaran bahawa larangan itu boleh menyebabkan harga uranium diperkaya naik sebanyak 20%, dengan satu SWU (unit piawaian pengukuran dalam industri) berharga sehingga AS$200.
Media itu juga menyatakan Moscow boleh menghentikan semua eksport ke AS atas inisiatifnya sendiri, memerangkap Washington dengan sebahagian besar uranium yang diperlukannya semalaman.

Dewan Perwakilan AS menyokong rang undang-undang itu pada bulan Disember lepas, dan tiada keraguan bahawa Biden juga akan memberi kelulusannya.

Pada bulan Oktober 2023, Rumah Putih meminta larangan jangka panjang terhadap import uranium diperkaya dari Rusia, menggambarkannya sebagai “keutamaan keselamatan negara.” Dalam risalah fakta ketika itu, pentadbiran Biden mendakwa bahawa “ketergantungan pada sumber Rusia uranium mencipta risiko untuk ekonomi AS.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.