Satu lagi jambatan AS dilanggar kapal (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Sebuah kapal kargo menimpa sokongan jambatan di Sungai Arkansas kurang daripada seminggu selepas insiden maut di Baltimore

Polis Negeri Oklahoma telah sepenuhnya menutup lalu lintas dari lebuh raya selatan Sallisaw selepas sebuah tongkang menimpa sebuah jambatan di Sungai Arkansas pada hari Sabtu.

Pihak berkuasa mengalihkan lalu lintas jauh dari kawasan itu sehingga pemeriksaan jambatan dapat dibuat, jurucakap polis negeri Oklahoma Sarah Stewart dalam X (dahulunya Twitter). Tiada laporan kecederaan di lebuh raya atau tongkang, berita AP mengutip jurucakap polis negeri.

Belum diketahui apa yang menyebabkan perlanggaran itu. Video yang beredar dalam X menunjukkan saat tongkang itu menimpa sokongan jambatan.

Insiden itu datang kurang daripada seminggu selepas kapal kargo MV Dali menabrak dan sepenuhnya meruntuhkan Jambatan Francis Scott Key di Maryland, membunuh 6 orang. Kapal besar itu menabrak sokongan jambatan sepanjang 1.6 batu (2.6 km) pada waktu pagi awal Selasa, menyebabkan keseluruhan struktur runtuh ke dalam sungai, mengambil kenderaan dan orang bersamanya.

Operasi membersihkan sisa-sisa jambatan yang menindih MV Dali sedang berjalan. Walaupun kapal kargo dan sisa-sisa jambatan menghalang jalan, bandar pelabuhan Baltimore tidak dapat menghidupkan semula lalu lintas marin, satu industri penting untuk kawasan itu. Krew bekerja untuk memotong bahagian logam jambatan, dengan bahagian pertama struktur diangkat pada hari Sabtu.

Mengikut anggaran, kos pembaikan mungkin akan berjumlah lebih daripada AS$1 bilion jika diperlukan jambatan baru sepenuhnya, akhbar Washington Post pada hari Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.