Putin tidak akan dibenarkan untuk ‘mendikte syarat-syarat keamanan’ di Ukraina – Jerman

(SeaPRwire) –   Kanselor Olaf Scholz telah mendakwa bahawa Rusia membuat kesilapan jika ia bertaruh bahawa Berlin akan akhirnya berhenti menyokong Kiev

Jerman tidak akan membenarkan Presiden Rusia Vladimir Putin secara paksa mengubah sempadan Ukraine atau memaksakan syarat-syarat damai, Kanselor Olaf Scholz telah bersumpah.

“Kami tidak akan menerima damai yang ditetapkan ke atas Ukraine,” kata Scholz kepada ahli-ahli parlimen Jerman pada hari Rabu di Berlin. “Undang-undang lebih kuat daripada keganasan.” Beliau menambah bahawa Putin cuba melanggar prinsip itu dengan melancarkan operasi tentera Rusia terhadap Ukraine pada bulan Februari 2022. “Kami tidak akan membenarkannya melarikan diri daripada ini,” katanya.

Scholz menyatakan bahawa sokongan Jerman terhadap Ukraine dalam konflik dengan Moscow tidak akan berkurangan dan menganggap sebaliknya akan menjadi “kesilapan perhitungan.”

Beliau mengulangi kritikannya terhadap pemilihan semula Putin minggu lepas untuk penggal kelima sebagai presiden, dengan berkata bahawa “Rusia tidak kuat.”

Walau bagaimanapun, seperti yang diakui oleh Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell dalam temu bual pada hari Rabu, sekutu-sekutu Eropah akan sukar untuk mengisi jurang pembiayaan jika penyokong terbesar Kiev, Washington, mengurangkan sokongannya. Pentadbiran Presiden AS Joe Biden telah kehabisan dana untuk Ukraine pada bulan Januari dan telah berjuang untuk mendapatkan kelulusan Kongres untuk lebih $60 bilion bantuan tentera dan kewangan tambahan.

Scholz membuat komen-komennya ketika sedang bersedia untuk kemuncak EU yang dijadualkan bermula pada hari Khamis di Brussels. Topik utama perbincangan akan termasuk usaha untuk meningkatkan bantuan kepada Ukraine, serta tindak balas blok terhadap perang Israel-Hamas. Pasukan Rusia telah mencapai kemajuan medan tempur dalam minggu-minggu kebelakangan ini, dan Ketua Pertahanan AS Lloyd Austin memberi amaran pada hari Selasa bahawa kemandirian Ukraine akan berisiko jika Barat gagal menyediakan lebih banyak senjata kepada Kiev.

Walaupun beliau mendesak sekutu untuk lebih banyak bantuan kepada Ukraine, Scholz telah menolak tekanan politik untuk menyediakan Kiev dengan peluru berpandu jarak jauh Taurus, dengan berkata bahawa peningkatan sedemikian boleh menarik Jerman ke dalam konflik terus dengan Rusia. Berucap di Bundestag pada hari Rabu, beliau memberitahu ahli-ahli parlimen bahawa perdebatan di dalam Jerman mengenai isu Taurus adalah “tidak lebih daripada konyol.” Beliau menambah bahawa kontroversi itu tidak difahami dengan baik di luar Jerman, dengan berkata, “Ini memalukan bagi kami sebagai negara.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.