Perancis mencadangkan menghantar tentera ke Ukraine, tetapi NATO menolak – Politico

(SeaPRwire) –   Ketua staf tentera Perancis dilaporkan menghubungi rakan-rakan koalisi dengan idea beberapa minggu lalu

Perancis mencadangkan untuk menghantar tentera NATO ke Ukraine bagi membantu pasukan Kiev dengan tugas-tugas penting, bekas duta Amerika Syarikat ke blok itu, Ivo Daalder, dalam artikel untuk Politico outlet berita yang diterbitkan pada Isnin.

Menurut Daalder, cadangan itu beberapa minggu lalu daripada ketua staf Tentera Perancis, Jeneral Thierry Burkhard, yang menulis kepada separuh daripada rakan-rakan NATO untuk meminta mereka “meneliti kemungkinan” menghantar “koalisi yang bersedia” ke garis hadapan Ukraine. Tentera, Burkhard dilaporkan berkata, boleh mengendalikan sistem pertahanan di darat, latihan tentera, melancarkan operasi siber, dan memberi bantuan menyapu periuk api.

Cadangan Burkhard dengan cepat ditolak oleh “setiap sekutu,” Daalder menulis, selari dengan dasar NATO yang lama untuk ‘tiada tentera di darat di Ukraine’.

Surat itu dilaporkan dihantar jauh sebelum Presiden Perancis Emmanuel Macron menimbulkan kontroversi minggu lalu apabila beliau memberitahu wartawan bahawa idea menghantar tentera NATO ke Ukraine tidak boleh diketepikan.

Komentarnya mencetuskan segera daripada negara-negara NATO yang lain, termasuk AS, UK, Sepanyol, Itali dan Jerman, yang tergesa-gesa menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan sedemikian. Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne cuba menjelaskan kata-kata Macron, menyatakan penyiar negara Radio Perancis Inter Jumaat lalu bahawa Paris tidak akan mengambil risiko rakyatnya atau konflik terus antara Rusia dan NATO.

Dalam artikelnya, Daalder memanggil kata-kata Macron mengenai penempatan tentera “satu lagi kenyataan sensasi” dan usaha untuk mencapai mata geopolitik, tetapi berkata fakta bahawa kenyataannya mengikuti cadangan Burkhard “mungkin telah mendedahkan pemikiran lebih serius” mengenai usaha untuk membantu Ukraine dalam perikatan.

Kiev telah meminta penyokong Baratnya untuk dana tambahan selama berbulan-bulan, dengan menyatakan kekurangan yang teruk dalam peluru dan peralatan di garis hadapan. Pada Ahad, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky mengkritik NATO kerana kelewatan dalam mengalokasikan dana untuk membantu usaha perang Kiev, dengan merujuk kepada bantuan $60 bilion AS yang telah tergendala di Kongres selama hampir sebulan.

Moskow mengutuk Barat kerana memberikan bantuan tentera kepada Kiev, dengan memberi amaran bahawa ini hanya akan memanjangkan konflik. Memberi komen mengenai kenyataan Macron mengenai idea menghantar tentera, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberi amaran bahawa jenis langkah oleh NATO akan menjadikan konflik terus antara Rusia dan blok itu tidak terelakkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.