Pemberontak Houthi serang Israel buat kali pertama

(SeaPRwire) –   Tentera Israel gagal menghalang peluru berpandu krus yang dilancarkan oleh militan ke pelabuhan Eilat

Militan Houthi Yemen telah menyerang Israel dengan peluru berpandu krus, menandakan kali pertama projektil kumpulan itu mencapai negara Yahudi. Serangan itu mengikuti usaha berulang oleh AS dan UK untuk memusnahkan tapak pelancaran Houthi.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mengesahkan pada Selasa petang bahawa ia mengesan “sasaran udara mencurigakan” yang memasuki ruang udara Israel dan menyerang kawasan terbuka berhampiran bandar pelabuhan Laut Merah Eilat.

IDF kemudian mengesahkan bahawa sasaran tersebut sebenarnya peluru berpandu krus, dan tiada mangsa atau kerosakan berlaku. Houthis kemudian mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Houthis telah melancarkan serangan peluru berpandu dan drone berulang kali ke atas Israel sejak Oktober. Sehingga Isnin, semua peluru berpandu dan kenderaan udara kumpulan itu telah dihalang dalam perjalanan ke sasarannya sama ada oleh IDF, tentera laut Amerika Syarikat atau British, atau pasukan negara berjiran seperti Jordan.

Milisia Syiah, yang berfungsi sebagai angkatan bersenjata de facto Yemen, juga telah bersumpah untuk mengganggu perkapalan komersial di Laut Merah sehingga Israel menghentikan peperangannya dengan Hamas. Militan Houthi telah melaksanakan ratusan serangan ke atas perkapalan komersial di rantau ini, termasuk serangan peluru berpandu berjaya ke atas tangki gas cecair petroleum yang didakwa dimiliki oleh syarikat Amerika pada Selasa.

Sejak awal kempennya, kumpulan itu berkata bahawa ia akan menyerang kapal-kapal milik atau “berkaitan Israel” termasuk kapal-kapal yang dimiliki atau dikendalikan oleh syarikat-syarikat Amerika atau British.

AS dan Britain menangani dengan mengerahkan pasukan tentera laut ke rantau itu dan melancarkan gelombang serangan udara berulang kali terhadap tapak pelancaran Houthi dan kemudahan tentera lain di Yemen. Serangan udara terbaru berlaku pada Isnin, apabila Pusat Pemerintahan AS, yang mengawal operasi tentera Amerika di Timur Tengah, berkata pasukannya memusnahkan peluru berpandu, drone dan “bekas simpanan senjata” di tanah Yemen.

Dalam siri serangan yang jauh lebih besar pada akhir Februari, pesawat peperangan Amerika dan British memusnahkan 18 sasaran Houthi di lapan lokasi di Yemen, termasuk bunker bawah tanah, tapak radar dan bateri pertahanan udara permukaan ke udara, menurut Kementerian Pertahanan British.

Operasi ini gagal menghalang militan, bagaimanapun. Pada Januari, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengakui bahawa walaupun kempen serangan udara tidak “menghentikan Houthis,” ia akan diteruskan tanpa mengira.

Serangan Houthi menyebabkan penurunan 50% lalu lintas kapal melalui Terusan Suez pada Januari dan Februari, laporan IMF awal bulan ini. Walaupun kebanyakan kapal Barat kini terpaksa mengambil laluan yang lebih jauh melalui Tanjung Harapan di Afrika Selatan, Houthis telah memberitahu Rusia dan China bahawa kapal mereka akan dibenarkan melepasi Laut Merah tanpa gangguan pertukaran “sokongan politik yang tidak dinyatakan,” lapor Bloomberg pada Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.