Pelumba Skating Rusia Diharamkan Selepas Keputusan Dadah

(SeaPRwire) –   Kamila Valieva yang berusia 15 tahun ketika itu menguji positif ubat jantung terlarang sebelum Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022

Pemain skating ais Rusia Kamila Valieva dikenakan larangan empat tahun oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) pada Isnin, dua tahun selepas remaja itu menguji positif bahan terlarang dalam insiden yang mendominasi Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing.

Keputusan CAS bermakna semua keputusan yang dicapai oleh Valieva berikutan ujian positifnya pada 25 Disember 2021, ketika berusia 15 tahun, akan dipadamkan dari rekod rasmi. Kini berusia 17 tahun, Valieva juga perlu menyerahkan semua gelaran, anugerah, pingat dan wang hadiah dan muncul yang kemudiannya diterimanya.

CAS menambah bahawa ia tidak berada dalam bidang kuasanya untuk mengeluarkan pingat emas pasukan Rusia dalam acara berpasukan yang disertai Valieva. Walau bagaimanapun, ia pasti bahawa Persatuan Skating Antarabangsa akan menarik balik pingat Jawatankuasa Olimpik Rusia dan sebaliknya menganugerahkannya kepada Amerika Syarikat, yang menamatkan tempat kedua dalam acara tersebut.

“Kamila Valieva didapati telah melakukan pelanggaran anti-doping dan dikenakan larangan empat tahun bermula pada 25 Disember 2021,” kata CAS.

Dalam penghakimannya, CAS menjelaskan bahawa ia tidak dapat menubuhkan bahawa bahan terlarang – ubat jantung trimetazidine – tidak disengaja “diambil” oleh Valieva. Wakil guamannya mendakwa bahawa remaja itu telah menerima jumlah jejak bahan itu secara tidak sengaja dan ia telah diresapi kepada datuknya.

Keputusan ujian ubat positif itu diumumkan sehari selepas dia membantu pasukan Rusia memenangi emas di Beijing pada Februari 2022. Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) memilih untuk tidak mengadakan upacara pingat berikutan perkembangan itu.

Antara badan-badan rasmi yang meminta penghakiman CAS mengenai perkara itu, Agensi Anti-Doping Sedunia (WADA) menyambut keputusan itu sebagai kemenangan untuk sukan yang adil. “WADA mengambil rayuan ini ke CAS bagi kepentingan adil sukan dan sukan yang bersih, dan kami percaya ia telah dilaksanakan melalui keputusan ini.”

WADA menambah bahawa “pendopingan kanak-kanak tidak dapat dimaafkan.” Agensi Anti-Doping Rusia, RUSADA, sebelum ini mendapati Valieva “tiada kesalahan atau kecuaian” dari ujian ubat gagal.

Berikutan keputusan CAS, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada Isnin bahawa keputusan itu “dipolitikkan” dan kemungkinan akan didengar rayuan. “Kami perlu melindungi kepentingan atlet kami sehingga akhir,” katanya.

Valieva, yang menjadi wanita skater pertama untuk berjaya melakukan lompatan ganda empat pada Sukan Beijing dua tahun lalu, layak untuk kembali ke pertandingan pada Sukan Olimpik Musim Sejuk Milano-Cortina 2026, jika rayuan tidak berjaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.