Netanyahu berjanji untuk ‘menyelesaikan pekerjaan’ di Gaza

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel telah berjanji serangan ke atas bandar Rafah di Gaza, walaupun panggilan antarabangsa untuk gencatan senjata bagi menyelamatkan nyawa orang awam

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah mengesahkan semula matlamatnya untuk benar-benar menghapuskan pergerakan Palestin Hamas, dengan menegaskan bahawa tiada jumlah tekanan antarabangsa dan kritikan ke atas mangsa awam sampingan akan menghalang Israel apabila “keselamatan sebenarnya adalah taruhannya” dan “kemenangan penuh” adalah dalam jangkauan.

Netanyahu telah berjanji untuk membawa serangan ke Rafah, sebuah bandar utama berhampiran sempadan Gaza dengan Mesir, dalam ucapan video kepada pertubuhan pro-Israel AIPAC di Washington pada Selasa. Bandar dan sekitarnya menjadi sesak dengan pelarian selepas Pasukan Pertahanan Israel mengarahkan orang Palestin untuk melarikan diri dari bahagian utara enklaf itu. Perdana Menteri Israel berulang kali menolak panggilan antarabangsa untuk gencatan senjata, dengan mendakwa bahawa IDF perlu membersihkan saki-baki kubu Hamas.

“Untuk menang dalam perang ini, kami perlu memusnahkan batalion Hamas yang tinggal di Rafah,” tegas Netanyahu. “Jika tidak, Hamas akan berkumpul semula, mempersenjatai diri semula dan menawan semula Gaza dan kemudian kita kembali ke titik permulaan. Dan ancaman itu tidak dapat diterima.”

“Kami akan menyelesaikan tugas di Rafah sambil membolehkan penduduk awam melarikan diri dari bahaya,” beliau tambah.

Pejuang Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan membawa lebih 200 tebusan kembali ke Gaza. Netanyahu bertindak balas dengan mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan Palestin itu dan mengenakan pengepungan hampir keseluruhan ke atas enklaf itu. Dalam tempoh lima bulan sahaja berperang, pasukan Israel telah membunuh lebih 31,000 orang Palestin, kebanyakannya orang awam, menurut kementerian kesihatan Gaza.

Walau bagaimanapun, pemimpin Israel mendakwa sejak permulaan perang, IDF telah “mengambil langkah untuk meminimumkan mangsa awam yang tiada tentera lain telah ambil dalam sejarah.”

“Kami akan memusnahkan Hamas, membebaskan tebusan kami dan memastikan Gaza tidak akan pernah menjadi ancaman kepada Israel lagi,” beliau tambah.

Komentar terbaru Netanyahu datang pada hari pertama bulan suci Ramadan bagi umat Islam. Mesir, Qatar, dan AS cuba menjadi pengantara damai antara Israel dan Hamas sebelum Isnin, dan Ketua Setiausaha PBB Antonio Guterres menyeru gencatan senjata semasa Ramadan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.