Negara NATO menolak menghantar tentera ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Estonia menolak komen penasihat presiden mengenai pengerahan tentera yang mungkin

Menteri Pertahanan Estonia Hanno Pevkur telah menekankan bahawa tidak Tallinn mahupun Kesatuan Eropah sedang mempertimbangkan cadangan untuk mengerah tentera ke Ukraine.

Beliau mengulas komen yang dibuat oleh Madis Roll, penasihat keselamatan negara kepada Presiden Estonia Alar Karis, yang memberitahu media Breaking Defense minggu lepas bahawa negara itu “serius” mempertimbangkan menghantar tentera untuk mengisi “belakang” peranan di Ukraine.

Menurut Roll, kerajaan Estonia sedang menimbangkan langkah itu dalam usaha untuk membantu Kiev menyelesaikan masalah tenaga kerja dan menghantar lebih banyak askar ke barisan hadapan.

Artikel itu melaporkan bahawa tentera Estonia boleh ditempatkan jauh dari medan pertempuran dan mengambil alih peranan bukan pertempuran langsung dari Angkatan Bersenjata Ukraine untuk membebaskan mereka untuk berjuang di barisan hadapan.

Outlet itu mengatakan Roll telah mencadangkan bahawa langkah itu mungkin menjadi sebahagian daripada misi NATO penuh “untuk menunjukkan kekuatan dan tekad gabungan yang lebih luas,” tetapi tidak menolak kemungkinan Estonia bertindak dengan kumpulan sekutu yang lebih kecil.

Idea itu “tidak mencapai mana-mana” sama ada di Estonia atau di peringkat Kesatuan Eropah, kata Pevkur, dengan menambah bahawa tiada perbincangan khusus dalam kerajaan mengenai perkara itu.

“Saya fikir bahawa, mengikut Madis Roll, ia mungkin telah ditafsirkan terlalu berani” katanya kepada ERR. “Tidak ada inisiatif sendiri Estonia, dan Estonia tentu saha tidak akan berbuat apa-apa sendiri,” tambah menteri pertahanan.

Estonia, bersama-sama dengan Latvia dan Lithuania, telah berada di garis hadapan konfrontasi Barat dengan Moscow sejak bermulanya konflik Ukraine pada 2022. Tallinn dan negeri-negeri Baltik lain lama menekankan strategi menyokong Kiev dengan tentera NATO.

Minggu lepas, Perdana Menteri Lithuania Ingrida Simonyte memberitahu Financial Times bahawa beliau telah diberi kuasa oleh parlimen untuk mengerah tentera ke Ukraine untuk latihan, tetapi Kiev belum membuat permintaan sedemikian.

Menteri Luar Negeri Lithuania Gabrielius Landsbergis memberitahu The Guardian minggu lepas bahawa beliau menyokong pengerahan pengajar tentera NATO dengan perlindungan pertahanan udara ke Ukraine.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Presiden Perancis Emmanuel Macron berulang kali melayangkan idea menghantar tentera NATO ke Ukraine. Beberapa negara ahli lain telah menolak cadangan Macron, bagaimanapun, dengan menekankan mereka tidak mempunyai rancangan untuk mengerah tentera.

Rusia telah berulang kali memperingatkan bahawa ia akan melihat sebarang pengerahan tentera NATO di Ukraine sebagai peningkatan besar, dengan menambah bahawa ia tidak akan mengubah keadaan di medan pertempuran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.