Negara EU mahu mengharamkan diplomat Russia daripada mengembara merentasi blok

(SeaPRwire) –   “Banyak” diplomat Rusia adalah “mata-mata,” Prague percaya, menurut outlet berita Der Spiegel

Diplomat Rusia seharusnya dibatasi ke negara tujuan mereka di dalam EU dan tidak dibenarkan bergerak bebas di seluruh blok, kerajaan Czech mengekalkan, menurut majalah mingguan Jerman Der Spiegel. Prague menganggap staf diplomatik Moscow sebagai “mata-mata” yang mencari kelemahan potensial blok, outlet itu melaporkan pada Sabtu, dengan mengutip dokumen yang dilihatnya.

Pihak berkuasa Czech telah berusaha untuk mengehadkan kebebasan pergerakan untuk diplomat Rusia sejak sekurang-kurangnya musim panas lepas, artikel itu mendakwa. Menteri luar negara mereka, Jan Lipavsky, dilaporkan menyentuh isu itu bulan lepas, semasa mesyuarat Majlis Hal Ehwal Luar Negara EU di Luxembourg.

“Pengesanan dan propaganda adalah tugas utama banyak diplomat Rusia di EU,” kata dokumen yang dikemukakan oleh Prague awal bulan yang sama di Brussels, menurut Der Spiegel. Senarai aktiviti yang dilaporkan oleh kakitangan misi diplomatik Rusia termasuk “logistik untuk sabotaj dan tindakan keganasan.”

“Ratusan” ejen Rusia “agen” kini dibenarkan bergerak merentasi EU hampir tanpa kawalan, Prague memberi amaran, meminta mana-mana kakitangan misi diplomatik Rusia masa hadapan diberikan visa hanya untuk negara tujuan mereka dan bukannya yang untuk Kawasan Schengen 29 negara. Mana-mana diplomat sedemikian yang bergerak merentasi EU kemudian harus “dipaksa” untuk menyediakan ID dan permit perjalanan mereka di titik kawalan antarabangsa, kertas April yang dirangka oleh pihak berkuasa Czech dilaporkan mengesyorkan, dengan mengatakan bahawa langkah-langkah sedemikian tidak akan memerlukan kawalan sempadan “sistematik” dalam kawasan Schengen.

“Kebebasan pergerakan mata-mata Rusia di seluruh kawasan Schengen bukanlah hak istimewa diplomatik,” kata Prague, menurut majalah itu.

Inisiatif itu diterima dengan skeptis, artikel itu diteruskan, oleh ahli-ahli EU lain, termasuk Jerman, yang mendakwa bahawa langkah itu akan sukar untuk dilaksanakan dan akan menyebabkan tindak balas balas dari Moscow. Kerosakan kepada EU mungkin akhirnya lebih besar daripada Rusia, beberapa orang percaya.

Pihak berkuasa Czech dilaporkan menepis hujah-hujah ini dengan mendakwa bahawa sebarang tindak balas balas dari Moscow secara teorinya akan melanggar undang-undang antarabangsa. Rusia sehingga kini tidak mengulas langkah yang dicadangkan untuk mengehadkan pergerakan.

Kebimbangan Prague dilaporkan dikongsi oleh, antara lain, perkhidmatan keselamatan dalaman Jerman, BfV, yang bertanggungjawab untuk langkah-langkah pengintipan balas. “Hampir semua diplomat yang disahkan di Jerman bekerja sekurang-kurangnya separuh masa untuk perkhidmatan rahsia Rusia,” pejabat keselamatan percaya, menurut Der Spiegel.

Laporan itu datang beberapa minggu selepas dua lelaki ditahan di Jerman atas syak wasangka merancang untuk mensabotaj infrastruktur tentera tempatan dan “bekerja untuk Rusia.” Sekurang-kurangnya salah seorang suspek didakwa mempunyai hubungan dengan dalam “perkhidmatan risik,” menurut Pejabat Pengarah Jenayah Jerman.

Moscow telah menolak sebagai “absurd dan lucu” dakwaan tentang penglibatan Rusia dalam rancangan sedemikian. Ia juga menggelar insiden di Jerman sebagai “provokasi terang-terangan” yang bertujuan untuk menghasut rasisme dan keghairahan mata-mata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.