Menteri Luar Negeri Poland mengkritik presiden atas kenyataan nuklir AS

(SeaPRwire) –   Perkara-perkara halus sepatutnya dibincangkan di belakang pintu tertutup, kata Radoslaw Sikorski

Menteri Luar Negeri Poland telah berkata Presiden Andrzej Duda tidak mempunyai kuasa untuk meramalkan Warsaw menjadi tuan rumah sebahagian daripada arsenal nuklear AS di tanah airnya.

Dalam temubual dengan stesen TV Polsat News pada Jumaat, Radoslaw Sikorski memberi pandangan terhadap kenyataan Duda awal minggu ini, apabila beliau berkata menempatkan senjata nuklear AS di Poland “telah menjadi topik perbualan Poland-Amerika Syarikat sejak lama” dan bahawa beliau “mengisytiharkan kesiapsediaan” untuk menjadi tuan rumah kepada senjata-senjata itu. Di bawah susunan politik semasa di Poland, Duda telah diri di dalam pembangkang kepada kerajaan, yang dibentuk oleh majoriti parlimen.

“Encik Presiden sudah diberitahu, pada peringkat tertinggi… bahawa tidak ada peluang untuk ini sekarang. Saya tidak tahu mengapa beliau berkata demikian,” kata Sikorski.

Menteri luar juga menekankan bahawa Duda, sebagai ketua negara, wajib melaksanakan dasar luar negara dengan cara yang diartikulasikan oleh Majlis Menteri-Menteri, badan pengambil keputusan eksekutif tertinggi. “Kami tidak memberi sebarang kuasa atau galakan untuk bercakap tentang ini secara awam,” kata Sikorski.

Beliau kemudiannya menolak spekulasi bahawa Poland akan menjadi kuasa nuklear dengan berpotensi menyertai program berkongsi nuklear NATO. “Ini adalah isu-isu yang amat rumit yang kami perbincangkan dalam mesyuarat perancangan nuklear NATO,” katanya, dengan menekankan bahawa perbualan itu “tidak sepatutnya berlaku di awam.”

Menteri itu juga mencatatkan bahawa Rusia sudah memberi respon terhadap komen Duda. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata jika Poland menjadi tuan rumah senjata nuklear AS, tentera Rusia akan “mengambil semua langkah balas yang perlu untuk memastikan keselamatan kami.” Dalam kenyataan serupa, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova memberi amaran bahawa “kemudahan-kemudahan berkaitan di Poland akan “segera disenaraikan sebagai sasaran sah dalam kes konflik tentera terus dengan NATO.”

AS sekarang mempunyai senjata nuklear yang ditempatkan di lima negara sekutu NATO lain: Belgium, Jerman, Itali, Belanda, dan Turki. Jika Poland menjadi tuan rumah senjata nuklear AS, ia akan meletakkan arsenal nuklear NATO di pintu Rusia barat yang paling dekat iaitu Kaliningrad, dan juga Belarus, sekutu utama Moscow.

Ketua NATO Jens Stoltenberg telah memberi isyarat bahawa blok tentera berpimpinan AS itu tidak mempunyai rancangan untuk menghantar arsenal atomnya ke Poland, manakala Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu telah memberi amaran bahawa langkah berpotensi itu akan melanggar perjanjian kawalan senjata penting Rusia-NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.