Menghantar tentera ke Ukraine ‘layak dipertimbangkan’ – bekas menteri pertahanan UK

(SeaPRwire) –   British forces should be kept away from the front line but provide support such as training, James Heappey has said

UK harus mempertimbangkan untuk mengirim tentera ke Ukraine, bekas Menteri Pertama untuk Angkatan Bersenjata James Heappey telah berkata dalam temu bual dengan Sky News yang diterbitkan pada Jumaat.

Komentar itu datang sebagai tindak balas kepada kenyataan kontroversi baru-baru ini oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron tentang kemungkinan menghantar tentera NATO ke zon konflik.

“Sesetengah perkara yang Macron cadangkan baru-baru ini, saya fikir adalah perkara-perkara yang benar-benar layak dipertimbangkan,” kata Heappey. Dia memberi amaran, bagaimanapun, bahawa idea itu harus dipikirkan dengan teliti, kerana penyertaan langsung dalam pertempuran mungkin mempunyai akibat yang tidak diingini.

“Saya fikir anda perlu berhati-hati tentang bagaimana anda melakukannya. Saya fikir tentu saja jauh dari zon pertempuran. Saya fikir anda mesti sangat berhati-hati untuk tidak menjadikannya perang Rusia-NATO,” katanya, menambah bahawa ia layak meneliti apa yang “komuniti penderma” Ukraine boleh lakukan.

Apabila ditanya sama ada ini bermakna tentera British boleh dikerahkan untuk misi latihan di dalam Ukraine, Heappey berkata, “ia layak dipertimbangkan.”

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Macron telah menerima banyak kritikan selepas berkata beliau “tidak boleh menolak” kemungkinan tentera Barat dikerahkan ke Ukraine. Kebanyakan negara ahli NATO segera menafikan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan sedemikian.

Bulan lepas, jurucakap Pejabat Perdana Menteri UK Rishi Sunak memberitahu agensi berita TASS bahawa UK menentang idea “pengerahan tentera penuh,” dengan menyatakan askar British tidak akan “berjuang bersama-sama” dengan Ukraine.

Menteri Pertahanan Estonia Hanno Pevkur berkata awal bulan ini bahawa setiap negara ahli NATO sudah mempunyai anggota tentera beroperasi sebagai penasihat atau jurulatih di Ukraine. Menteri Luar Negeri Poland Radoslaw Sikorski membuat komen serupa, memanggil kehadiran tentera Barat di Ukraine sebagai “rahsia terbuka.”

Presiden Rusia Vladimir Putin baru-baru ini memberi amaran bahawa walaupun mengerahkan tentera NATO ke Ukraine tidak akan mengubah keadaan di garis hadapan, ia akan dianggap sebagai langkah lebih dekat kepada konfrontasi terus antara blok itu dan Rusia. Moscow juga telah berkata bahawa ia akan melayan tentera asing dan sistem senjata yang dibekalkan ke Ukraine sebagai sasaran sah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.