Media negara British sedang membangunkan model AI sendiri

(SeaPRwire) –   The BBC has revealed plans to build and train its own artificial intelligence model to support its production process

UK national broadcaster BBC telah mengumumkan ia sedang merangka rancangan untuk mencipta model kecerdasan buatan berdasarkan arkib teks luasnya, berharap teknologi itu akan membantu meningkatkan proses pengeluarannya.

Awal bulan ini, pengarah negara BBC Rhodri Davies memberitahu jawatankuasa Dewan Pertuanan bahawa penyiar itu sedang mempertimbangkan untuk membangunkan program AI, tetapi masih mempertimbangkan sama ada untuk membangunkannya secara bersendirian atau bekerjasama dengan syarikat lain.

Pada Khamis, jurucakap lain untuk syarikat itu mengesahkan rancangan itu dalam kenyataan yang dikutip oleh Reuters, dengan menyatakan bahawa BBC memang sedang melihat untuk menggunakan kandungan audio, video dan teksnya selama 80 tahun untuk melatih program itu.

Penyiar itu menekankan, bagaimanapun, bahawa output model sedemikian tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga manapun dan hanya akan digunakan secara dalaman.

Walau bagaimanapun, Financial Times telah melaporkan, dengan mengutip sumber dalam organisasi itu, bahawa BBC dilaporkan sedang berunding mengenai jualan capaian kepada perpustakaan besarnya kepada syarikat luar untuk membantu mereka membangunkan model bahasa mereka sendiri.

BBC telah menafikan dakwaan itu, dengan menyatakan bahawa ia “tiada persetujuan dengan sebarang organisasi untuk menggunakan arkibnya untuk melatih model bahasa besar mereka yang menggerakkan alat AI generatif untuk kegunaan komersial.”

Kenyataan syarikat itu datang ketika beberapa organisasi media besar telah menerima perjanjian lumayan untuk menjual arkib kewartawanan mereka kepada OpenAI untuk membantu melatih program AI mereka.

Dalam kenyataan lain yang dikeluarkan bulan lepas, BBC juga menyatakan ia sedang menguji penggunaan kecerdasan buatan di bilik beritanya, tetapi telah menetapkan beberapa peraturan untuk memastikan apa-apa yang diterbitkan masih mempunyai penyeliaan manusia.

Sebagai contoh, penyiar itu berkata ia telah menggunakan AI untuk menghasilkan ringkasan artikel dan cadangan untuk tajuk cerita. BBC menekankan, bagaimanapun, bahawa keputusan muktamad mengenai apa yang akan diterbitkan masih berada di tangan wartawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.