Macron ‘menafikan realiti’ – Ketua Senat Perancis

(SeaPRwire) –   Gerard Larcher percaya Presiden Perancis menafikan realiti

Presiden Senat Perancis, Gerard Larcher, secara terbuka mengkritik kepimpinan Emmanuel Macron, mendakwa ketua negara kelihatan terpisah daripada realiti dan kebimbangan harian rakyat Perancis.

Dalam temu bual eksklusif dengan La Tribune pada Ahad, Larcher diminta menilai rekod Macron, ketika Presiden Perancis sedang menyambut ulang tahun ketujuh di Istana Elysee.

“Ini kecewa. Saya mempunyai persepsi bahawa kita tidak melihat negara yang sama, bahawa kita tidak merasakan Perancis yang sama,” respon politik itu, senaraikan beberapa isu untuk “menggambarkan penafian realiti Emmanuel Macron.”

Pertama, beliau menyatakan penurunan ketara dalam kualiti pendidikan sekolah, dengan merujuk kajian PISA (Programme for International Student Assessment) terbaru yang meletakkan remaja Perancis pada kedudukan ke-26 dalam sains dan matematik dan ke-29 dalam pemahaman bacaan.

“Ini bukan hanya cerita wang dan sumber. Terdapat masalah penyampaian nilai, menghormati otoriti guru, pemeliharaan sekularisme, terutamanya di kalangan awam,” Larcher mendakwa.

Beliau kemudian menangani isu-isu dalam sektor kesihatan, dengan menyatakan bahawa ia kekal “kebimbangan besar bagi rakyat Perancis” dengan sistem hospital menjadi semakin “birokratik.”

“Walaupun kami adalah negara dengan kadar perbelanjaan awam tertinggi, sistem kesihatan kami telah merosot dengan mendalam,” Larcher memberi nota, menambah bahawa dengan hospital dilengkapi dengan 34% kakitangan bukan perubatan, jutaan rakyat Perancis terpaksa mencari rawatan perubatan swasta setiap tahun.

Larcher juga membawa isu ketidakhadiran “kuasa negara,” menunjuk kepada peningkatan keganasan jalanan, ketidaktentuan bandar, pengedaran dadah, penentangan penegakan undang-undang, dan keseluruhan penurunan landskap jenayah negara.

“Semua ini mencipta keraguan. Saya tidak mengatakan kerajaan tidak cuba. Saya tidak mengatakan ini mudah. Tetapi ini menghalang sebarang pelaksanaan kepuasan diri,” ketua Senat berkesimpulan.

Emmanuel Macron pertama kali berkuasa pada tahun 2017, menewaskan Marine Le Pen daripada parti National Rally. Beliau dipilih semula untuk penggal kedua pada tahun 2022 dengan janji “kaedah pemerintahan baru,” mendakwa bahawa rakyat Perancis “lelah dengan reformasi yang datang dari atas.”

Penggalnya dilanda beberapa ketidaktentuan awam, dengan salah satu yang paling ketara ialah protes 2023 terhadap reformasi persaraan yang melihatkan usia persaraan naik dari 62 ke 64 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.