LIHAT universiti AS yang lain dalam kekacauan mengenai protes Gaza

(SeaPRwire) –   Pergaduhan meletus di UCLA semalam selepas kem diisytiharkan “tidak sah”

Pergaduhan ganas meletus antara penunjuk perasa pro-Palestin dan penentang di Universiti California di Los Angeles (UCLA) pada lewat Selasa malam.

Menurut beberapa video yang dimuat naik di talian dan laporan media tempatan, kumpulan aktivis pro-Israel cuba merobohkan dinding kem pro-Palestin di kawasan kampus, di mana pelajar telah menunjuk perasa terhadap peperangan di Gaza selama seminggu. Beberapa jam yang lalu, UCLA mengisytiharkan kem “tidak sah” dan menggesa aktivis untuk meninggalkan.

Pertembungan antara mereka di kem dan lawan mereka dilaporkan meledak tidak lama sebelum 11 malam waktu tempatan, apabila penentang mula melemparkan batu dan meriam kembang api ke dalam kem.

Liputan daripada tapak juga menunjukkan pergaduhan ganas meletus antara penunjuk perasa pelajar yang bertentangan.

Orang yang memaparkan di X (dahulunya Twitter) awal pagi Rabu membantah bahawa walaupun pergaduhan meletus berjam-jam yang lalu, tiada polis hadir.

Jabatan Polis Los Angeles kemudian menyatakan bahawa ia sedar tentang situasi di UCLA, dan dalam perjalanan ke tapak universiti atas permintaan mereka kerana “tindakan keganasan berbilang”. Belum ada laporan kecederaan atau tangkapan sehingga kini.

Situasi di UCLA adalah peningkatan terbaru gerakan protes terhadap peperangan Israel di Gaza yang berlangsung di kampus kolej AS. Aktivis pelajar mendesak universiti dan kerajaan AS untuk memutuskan hubungan dengan Israel dan memaksa negara itu menghentikan permusuhan.

Protes secara besar-besaran telah aman, dengan pelajar menubuhkan kem protes di lebih daripada 40 buah sekolah di seluruh negara. Walau bagaimanapun, beberapa demonstrasi telah membawa kepada pertembungan dengan penguatkuasa undang-undang, dengan banyak ditangkap.

Lebih awal pada Selasa, kumpulan penunjuk perasa pro-Palestin merampas sebuah bangunan di kampus Manhattan Universiti Columbia di New York. Ia mengambil beberapa jam bagi polis membersihkan penghuni, dan lebih 100 orang ditahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.