Kristi Noem dituduh mengelirukan pembaca tentang ‘perjumpaan’ dengan Macron – Paris

(SeaPRwire) –   Kristi Noem dituduh membohongi pembaca tentang ‘perjumpaan’ dengan presiden Macron – Paris

Gabenor Dakota Selatan Kristi Noem sebenarnya tidak pernah dijemput untuk bertemu dengan Presiden Perancis Emmanuel Macron, kata pejabatnya, walaupun dia mendakwa telah membatalkan pertemuan sedemikian kerana komen yang didakwa “pro-Hamas” oleh ketua negara Perancis itu.

“Semasa saya berada di Paris, saya sepatutnya bertemu dengan presiden Perancis Emmanuel Macron,” tulis Noem dalam bukunya, ‘No Going Back.’ “Walau bagaimanapun, hari sebelum kami bertemu beliau membuat komen yang saya anggap sangat pro-Hamas dan anti-Israel kepada media. Jadi, saya memutuskan untuk membatalkan pertemuan itu.”

Pertemuan itu kelihatannya dijadualkan berlaku pada bulan November tahun lalu, ketika Israel mengebom Gaza berikutan serangan kejutan Hamas terhadap negara Yahudi itu.

Seorang pegawai pejabat Macron memberitahu NBC News minggu lalu bahawa Noem sebenarnya tidak pernah dijemput atau dijadualkan untuk bertemu dengan presiden Perancis itu.

Apabila diminta memberi komen pada hari Jumaat, seorang jurucakap untuk Noem memberitahu NBC bahawa “Gabenor itu dijemput untuk duduk di kotak presiden Macron untuk Parade Hari Gencatan Senjata di Arc de Triomphe.”

“Berikutan komen anti-Israelnya, beliau memilih untuk membatalkan,” kata jurucakap itu, sambil menambah bahawa Macron “akhirnya tidak hadir juga.”

Awal tahun ini, bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menamakan Noem sebagai calon naib presiden yang berpotensi, dengan menambahkan warga Dakota Utara itu ke senarai calon naib presiden yang kini dilaporkan termasuk Senator South Carolina Tim Scott, Wakil New York Elise Stefanik, Senator Ohio JD Vance, dan usahawan Vivek Ramaswamy.

Walau bagaimanapun, pengeluaran buku ‘No Going Back’ awal bulan ini telah melibatkan Noem dalam kontroversi negatif. Satu episod dalam buku tentang membunuh seekor anjing anak berusia 14 bulan kerana masalah tingkah laku itu mencetuskan kemarahan di media sosial, tetapi Noem terus kekal dengan menegaskan bahawa “keputusan sukar seperti ini sering berlaku di ladang.”

Noem juga menyertakan episod tentang bertemu Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un semasa lawatan ke Asia pada tahun 2014. Apabila wartawan menunjukkan bahawa pertemuan itu sebenarnya tidak pernah berlaku, Noem berkata bahagian itu disertakan dengan silap. Walau bagaimanapun, beliau enggan mengakui bahawa beliau tidak pernah bertemu Kim.

Dengan pundit konservatif dan liberal sama-sama mendakwa bahawa Trump kini tidak mungkin memilih Noem sebagai naib presiden, bekas presiden itu memberitahu minggu lalu bahawa “dia mengalami beberapa hari yang sukar. Saya katakan begitu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.