Krisis Timur Tengah telah membuat satu perkara jelas tentang AS

(SeaPRwire) –   Krisis Timur Tengah telah membuat satu perkara jelas tentang AS

Nilai-nilai Barat yang dipanggil, terutamanya yang ditonjolkan oleh Amerika Syarikat, telah lama membuktikan diri mereka kosong dan bertentangan. Pengisytiharan Kemerdekaan negara itu dari Great Britain terkenal menyatakan bahawa “semua manusia dicipta sama,” ketika melaksanakan perhambaan kejam terhadap orang Afrika dan melakukan pembunuhan beramai-ramai yang mengerikan terhadap orang asli Amerika.

Namun, ia masih boleh dibahaskan – walaupun dalam cara yang kasar – bahawa AS seolah-olah berada di pihak yang betul dalam sejarah pada pelbagai ketika. Hari ini, tindakan baru-baru ini oleh pentadbiran telah menunjukkan bahawa ini secara tidak dapat dinafikan lagi tidak lagi kesnya. Pada Khamis, AS menggunakan hak veto terhadap draf resolusi Majlis Keselamatan PBB yang akan memberi Palestin keanggotaan PBB penuh walaupun kedudukan rasmi Washington adalah menyokong penyelesaian dua negara.

AS menjelaskan keputusan ini dengan mengatakan bahawa Washington “terus menyokong penyelesaian dua negara,” dan bahawa “undian ini tidak mencerminkan penentangan terhadap negara Palestin tetapi sebaliknya pengakuan bahawa ia hanya akan datang dari perundingan terus antara pihak-pihak [yang kini berperang].“ Kebanyakan negara Arab, serta kuasa besar seperti Rusia, mengecam keputusan itu.

Trita Parsi, pengasas Majlis Iran Amerika Kebangsaan dan pengasas bersama dan naib presiden eksekutif Institut Kebertanggungjawaban Negeri Quincy, telah mengaku bahawa dia telah rupa-rupanya melobi sekutu-sekutunya, Ecuador, Jepun, dan Korea Selatan, supaya pentadbiran Biden tidak perlu menggunakan hak veto terhadap resolusi itu. Negara-negara itu tidak mengikuti arahan ini.

Parsi juga melaporkan dari “pegawai Global Selatan senior yang ramah Barat” bahawa “apa-apa tuntutan menyakitkan yang AS ada untuk memimpin dunia bebas yang dilantik sendiri telah mati dengan sangat keras di Majlis Keselamatan malam ini. Anda tidak dapat memimpin jika anda tidak dapat mendengar.”

Memang, fakta bahawa AS telah mengeluarkan empat veto bagi pihak Israel dalam tempoh tujuh bulan yang lalu walaupun pendapat awam antarabangsa dan domestik jelas menyokong gencatan senjata segera di Gaza dan pengiktirafan negara Palestin adalah menakjubkan. Ia menunjukkan bahawa kepimpinan AS telah dikecam secara terbuka; selain itu, jelas bahawa “sokongan besi” AS untuk Israel tidak akan terus ke generasi berikutnya kerana keadaan pendapat awam, bahkan hanya di AS itu sendiri.

Juga pada Khamis, Israel melancarkan serangan terhadap Iran berikutan serangan balas Tehran semasa minggu sebelumnya. Ia dilakukan bertindak balas kepada Israel mengebom bangunan konsulat Iran di Damascus awal bulan ini, membunuh beberapa pegawai tentera Iran tinggi pangkat. Walaupun Presiden Joe Biden bekerja keras sepanjang minggu untuk mengelakkan Israel meningkatkan ketegangan serantau dan fakta bahawa pentadbiran itu mempunyai notis awal serangan Israel, kerajaannya gagal mencegahnya.

Selain itu, dilaporkan bahawa Israel juga mengebom Baghdad, Iraq terhadap anggota didakwa dari Pengawal Revolusi Islam (IRGC) ketika perdana menteri Iraq berada di Washington untuk lawatan negara. Terdapat juga laporan bahawa pesawat tangki udara tentera Amerika berada di barat Iraq semasa serangan Israel pada hari itu. Ia menimbulkan persoalan yang serius sama ada sikap Washington, yang dinyatakan hanya membantu Israel secara pertahanan, telah diam-diam berubah.

Kini, Timur Tengah lebih dekat dengan perang serantau berbanding mana-mana masa sebelum ini akibat kepimpinan Amerika yang gagal, dan percanggahan antara perkataan dan perbuatan Washington semakin meningkat. Israel dilaporkan menuntut pengembangan operasi daratnya di Gaza ke Rafah, pegangan terakhir untuk Palestin di enklaf itu, sebagai pertukaran untuk tidak meningkatkan ke arah perang serantau. Peluang pengiraan strategik yang silap, memandangkan bilangan pelaku, adalah besar.

Namun, dari sudut pandangan Iran, kelihatan Tehran, yang serangan terhadap Israel minggu lalu kebanyakannya bersifat persembahan, sedang memainkan serangan ke atas tanahnya. Ini mungkin memberikan keluar jelas dari kitaran peningkatan – yang akan konsisten dengan tingkah laku negara Iran sepanjang dekad – jika, memang, perkara pengeboman konsulat Damascus “ditutup,” seperti sumber rasmi Iran berkata. Satu kemenangan besar untuk keselamatan serantau dan global, ini juga akan mendedahkan Iran, yang Barat takrifkan sebagai “negara haram,” jelas lebih bertanggungjawab dan progresif berbanding pemimpin dunia yang dikatakan, AS.

Tidak kira bagaimana situasi di Timur Tengah berkembang, jelas sekali lagi bahawa kepimpinan Amerika telah ditinggalkan. Masyarakat global yang lebih luas sedang membincangkan isu di Gaza dengan panjang untuk mencapai penyelesaian pragmatik dan tercapai. Sementara itu, Washington enggan mendengar jeritan ini, tidak akan memegang kerajaan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bertanggungjawab atas tindakannya, dan tidak dapat merumuskan strategi yang selaras dengan nilai-nilainya sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.